ΓΚΟΥΡΝΙΤΣΙΑ

ΓΚΟΥΡΝΙΤΣΙΑ.
Ένα δένδρο στην Τερπνή Σερρών.
Ένα δένδρο όμως ιστορικό με πολλές θύμησες για τους Τερπνιώτες και τους κατοίκους της γύρω περιοχής, μια και συνδέεται με την ιστορική μάχη των Τερπνιωτών με τους Βουλγάρους στα ΠΛΑΤΑΝΟΥΔΙΑ της Τερπνής στις 17-2-1913 .
Εκεί , στη γκουρνιτσιά, είχαν στρατοπεδεύσει οι Βούλγαροι και κατάστρωναν σχέδια για την επίθεσή τους . Όμως απέτυχαν. Χάρη στη σθεναρή αντίσταση των Τερπνιοωτών αποφεύχθηκε η επέλαση των Βουλγάρων και τα σχέδιά των στρατηγών τους να προχωρήσουν προς Θεσσαλονίκη.
Για 100 σχεδόν χρόνια αυτή η Γκουρνιτσιά με καμάρι στεκόταν στην είσοδο της Τερπνής από Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς όμως μετά σχεδόν ένα αιώνα και εδώ και πολλά χρόνια χάρη στην αδιαφορία όλων μας η Γκουρνιτσιά ξεράθηκε.
Ήταν ευχάριστη έκπληξη για τον Πολιτιστικό σύλλογο όταν πληροφορήθηκε το ενδιαφέρον του νέου αντιδημάρχου του Δήμου μας κ. Χαραλαμπίδη Παναγιώτη να βγει το νεκρό κούτσουρο του παλιού δένδρου και να φυτευθούν δύο νέα υγιή δένδρα. Παρακολουθήσαμε από κοντά κάθε βήμα των εργασιών, ώστε να υπάρχει αρχείο για τη σπορά των νέων δένδρων. Είναι ελπιδοφόρο όταν κάποιοι έχουν την ευαισθησία να ασχολούνται όχι μόνο με την οικολογία αλλά και την ιστορία του τόπου τους, γιατί όντως η γκουρνιτσιά είναι στενά συνδεμένη με τη νεώτερη ιστορία μας. Άλλωστε όπως μας ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος υπάρχουν και σχέδια ανάπλασης του χώρου γύρω από δύο νέες γκουρνιτσιές και το μικρό εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας που υπάρχει ανάμεσα στα δένδρα. Τέτοιες πρωτοβουλίες μόνο θετικά μπορεί να τις αντιμετωπίσουμε και να πούμε ένα μεγάλο μπράβο στον αντιδήμαρχο κ. Χαραλαμπίδη Παναγιώτη.


Ο αντιδήμαρχος με την ξερή γκουρνιτσιά



Οι εργασίες ανάπλασης στο ξεκίνημά τους



Η επόμενη δημοσίευση ελπίζουμε να αφορά τις εικόνες με την ανάπλαση στην τελική της μορφή.
Next Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr