Η ΑΠΡΟΘΥΜΙΑ ΤΟΥ ΥΠ.ΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΡΠΝΗ

Δημοσιεύουμε και το παλιότερο αίτημα του Βουλευτή κ. Μπόλαρη

Απρόθυμο το ΥΠ.ΠΟ για τη συνέχιση του αρχαιολογικού έργου στην Τερπνή Σερρών

Σε διαπιστώσεις αρκείται η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού στο αίτημα του Σερραίου βουλευτή Μ. Μπόλαρη για συνέχιση του ανασκαφικού έργου στην Τερπνή Σερρών, χωρίς να επιδεικνύει συγκεκριμένο προγραμματισμό για την υλοποίηση των αναγκαίων εργασιών συντήρησης και αναστήλωσης των αρχαίων κτηρίων. Σήμερα ο αρχαιολογικός χώρος υπόκειται σε καθεστώς φθοράς και αδιαφορίας, γεγονός που καθιστά επίφοβη την κατάσταση των μνημείων που χρήζουν άμεσης προστασίας και διαφύλαξης.
Στην ερώτησή του ο βουλευτής προς τον Υπουργό Πολιτισμού και πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή ζητά την χρηματοδότηση του συνόλου των απαιτούμενων έργων, ώστε να διαμορφωθεί η περιοχή σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, που μαρτυρεί και θα αναδεικνύει τη διαχρονική παρουσία του ελληνισμού στη Βισαλτία καθώς και το υψηλό επίπεδο του πολιτισμού της περιοχής.
Ο βουλευτής επικαλείται και παρουσιάζει στην ερώτησή του μια σειρά σημαντικών στοιχείων που προκύπτουν από την αρχαιολογική έρευνα χρόνων και τεκμηριώνουν σήμερα την αναγκαιότητα ουσιαστικής υποστήριξης του σημαντικού αρχαιολογικού έργου που συντελέστηκε στην Τερπνή Σερρών, όλα τα προηγούμενα χρόνια. Συγχρόνως ο κ. Μπόλαρης υπογραμμίζει την ανάγκη επείγουσας παρέμβασης του ΥΠΠΟ για την ολοκλήρωση των εργασιών.
Στην απάντηση ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Π. Τατούλης, αρκείται σε γενικές διαπιστώσεις διατυπωμένες με αοριστία επιβεβαιώνοντας πως δεν υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός, ούτε προγραμματισμένη ένταξη στα χρηματοδοτούμενα έργα του ΥΠΠΟ.
Χαρακτηριστικά είναι όσα απαντά ο κ. Τατούλης στο αίτημα χρηματοδότησης του βουλευτή για τη συνέχιση των ανασκαφών και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου:
«Για τις εργασίες συντήρησης και τη συνέχιση των ανασκαφικών ερευνών το Υπουργείο Πολιτισμού έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να διερευνήσουν το θέμα, προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση». Πουθενά δεν γίνεται λόγος για συγκεκριμένο σχεδιασμό ανάδειξης του σπάνιου αυτού οικισμού της αρχαίας Βισαλτίας από το ΥΠΠΟ, που δε φαίνεται καν έως τώρα να τον έχει συμπεριλάβει στις προτεραιότητές του.
Στο μεταξύ επισημαίνει ο Σερραίος βουλευτής Μ. Μπόλαρης, ο αρχαιολογικός χώρος παραμένει ουσιαστικά αφύλαχτος και απροστάτευτος, βορά στις επιθυμίες των όποιων ενδιαφερόμενων, αλλά και στην καθημερινή φθορά των καιρικών φαινομένων.
«Η συνέχιση του έργου που ξεκίνησε η απερχόμενη ηγεσία του ΥΠΠΟ, συντελείται σήμερα με την εγκατάλειψη σημαντικών χώρων πολιτισμού, αλλά και πρωτοβουλιών προστασίας και ανάδειξής τους» επισημαίνει ο κ. Μπόλαρης, σχολιάζοντας τη στάση του Υπουργείου Πολιτισμού στον επείγον αίτημα για χρηματοδότηση των έργων συντήρησης του αρχαίου οικισμού της Βισαλτίας.
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr