ΠΑΠΠΟΥΣ ΤΕΡΠΝΙΩΤΗΣ 100 ΕΤΩΝ

Σάββατο 30 Οκτωβρίου απογευματάκι γύρω στις 6.30 με δυνατή βροχή, στα πλαίσια της συγκέντρωσης υλικού σχετικού με την παράδοση της Τερπνής, που έχει ξεκινήσει ο Πολιτιστικός σύλλογος εδώ και 2 τουλάχιστον χρόνια , επισκεφτήκαμε τον μεγαλύτερο ηλικιακά Τερπνιώτη, που είναι ο μπαρμπαγιώργης ο Καρακίτσιος . Ένας όμορφος γεράκος σε άριστη κατάσταση, με σώας τας φρένας πολύ καλό μνημονικό και τη γλυκύτητα και σοφία που του προσέδωσε η συμπλήρωση ενός αιώνα ζωής.
Μας υποδέχτηκε στη μονοκατοικία του όπου ζει μόνος του, με έναν όμορφο λουλουδιασμένο κήπο . Από την πρώτη ματιά διακρίνεις ένα όμορφο σπίτι, όπου έχει διατηρηθεί η αρχιτεκτονική της εποχής που κτίστηκε.
Στήσαμε την κάμερα στο δωμάτιο με την ξυλόσομπα και ο παππούς χωρίς να έχει κανένα πρόβλημα ξεκίνησε τη συζήτηση τραγουδώντας και αφηγούμενος διάφορες ιστορίες της Τερπνής. Γεννήθηκε όπως μας είπε 17 Φεβρουαρίου του 1909 (είναι η ημερομηνία που γιορτάζουμε εδώ την ηρωική απόκρουση των Βουλγάρων στα Πλατανούδια). Μας μίλησε για τα παιδικά του χρόνια,τη μετακίνηση με τα πόδια στις Σέρρες αλλά και στη Θεσσαλονίκη, για τους φίλους του, τους συνομιλήκους του, τα έθιμα του γάμου, το πανηγύρι, το παλιό σχολειό, τα τραγούδια και τους χορούς του τόπου μας, τη μάχη στα Πλατανούδια, το αλβανικό έπος και τις κακουχίες, τον πόλεμο του 40 και......
Δεν χορταίναμε να τον ακούμε για 2 ώρες και φύγαμε όχι γιατί τέλειωσαν οι ερωτήσεις μας, αλλά γιατί δε θέλαμε να τον κουράσουμε άλλο. Μας ξεπροβόδισε μέχρι την εξώπορτα, αφού πρώτα μας ξενάγησε στους χώρους του σπιτιού του,που τους φωτογραφίσαμε.
Να 'ναι καλά αυτός ο υπέροχος παππούς με τις ευχές μας να ζήσει ακόμη πολλά χρόνια.
Εντός των ημερών θα σας δείξουμε αποσπάσματα της συνέντευξης με τον υπέροχο υπεραιωνόβιο παππού Γιώργο Καρακίτσιο, αλλά και από τη γιαγιά Όλγα Τσίκαλα γεννημένη το 1911, την οποία επισκεφτήκαμε πέρυσι για να μοιραστεί επίσης μαζί μας τις εμπειρίες, τις γνώσεις και τις θύμισες των 98 χρόνων της.

















Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr