ΝΕΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κ. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΝΙΓΡΙΤΑΣ

Με ικανοποίηση ενημερωθήκαμε για τη ανανέωση του αιτήματος της δημάρχου μας κ. Μήκα Αγγελικής στον νέο υπουργό Πολιτισμού κ. Γερουλάνο, για τον αρχαιολογικό χώρο της Τερπνής. Η πολύπλευρη πίεση συνεχίζεται, όπως μας ανέφερε η δήμαρχος σε προσωπική επικοινωνία που είχαμε στο γραφείο της και ευελπιστούμε σε θετικές εξελίξεις. Αναμένει κάποια απάντηση ή επικοινωνία εκ μέρους του υπουργείου , που προς το παρόν δεν υπήρξε.
Τις επόμενες ημέρες θα δημοσιεύσουμε και τη επιστολή που έστειλε ο Πολιτιστικός στον υπουργό κ. Γερουλάνο.
Σας παραθέτουμε παρακάτω αυτούσιο το αίτημα του δήμου μας για τα αρχαία Τερπνής

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΓΡΙΤΑΣ 2/11/2009
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Αρ. Πρωτ. 12.582
 Ταχ. Δ/νση: Ηρώων 2
Ταχ. Κώδικας: 62200
Τηλέφωνο: +302322020300
Fax: +302322020340
E-mail: nigrita.municipality@gmail.com
Πληρ: Α. Τσαΐρα

Προς
Υπουργό Πολιτισμού Και Τουρισμού
κ. Παύλο Γερουλάνο
Τηλ: 2108201648 Fax: 2108201435

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Θα ήθελα να σας εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την ανάληψη των νέων σας καθηκόντων, καθώς και την πεποίθησή μου ότι θα ανταποκριθείτε πλήρως στο δύσκολο έργο σας.
Δράττοντας την ευκαιρία, θα ήθελα να ζητήσω συνάντηση με εσάς ή τους συνεργάτες σας, προκειμένου να σας εκθέσουμε τις απόψεις μας και τις προτάσεις μας για δύο θέματα μείζονος σημασίας τόσο για το Δήμο μας όσο και την ευρύτερη περιοχή, και τα οποία δυστυχώς έχουν μείνει στάσιμα για πολλά χρόνια, δρώντας έτσι ανασταλτικά για την τουριστική και πολιτιστική μας ανάπτυξη.
Το πρώτο θέμα αφορά στην αξιοποίηση των ιαματικών πηγών Νιγρίτας (Δημοτικό Διαμέρισμα Θερμών), οι οποίες είναι γνωστές ήδη από την αρχαιότητα για την ευεργετικότητά τους.
Εδώ και πολλά χρόνια, οι πηγές αυτές στέκουν αναξιοποίητες και σχεδόν εγκαταλελειμμένες, καθώς λειτουργεί Υδροθεραπευτήριο χωρίς όμως την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή για την προσέλκυση τουριστών.
Με την έγκριση του «Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον τουρισμό και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων» (ΦΕΚ 1138/Β/2009) προτάθηκε η αξιοποίηση των ιαματικών φυσικών πόρων με σκοπό την ανάπτυξη κέντρων θερμαλισμού και γενικότερα κέντρων θεραπευτικού τουρισμού με έμφαση στο συνδυασμό πρόληψης/θεραπείας – αποκατάστασης, αναψυχής και παραθερισμού.
Παρ’όλα αυτά, αν και ετέθη η βάση για το γενικότερο σχεδιασμό ανάπτυξης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και την αξιοποίηση των φυσικών πόρων στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης, δεν έγινε καμία ενέργεια προς την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών για την αξιοποίηση των υδροθεραπευτηρίων που ανήκουν στον ΕΟΤ, συμπεριλαμβανομένων και των ιαματικών λουτρών Νιγρίτας (Θερμά).
Αναγνωρίζοντας ότι έχετε θέσει από τις πρώτες προτεραιότητες σας την αξιοποίηση των υδροθεραπευτηρίων που ανήκουν στον ΕΟΤ αλλά κυρίως ότι επιδιώκετε μέσα από τους στρατηγικούς στόχους του Υπουργείου σας την ανάπτυξη του Θεραπευτικού – Ιαματικού τουρισμού, πιστεύουμε ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την προεπιλογή αναδόχου/επενδυτή ο οποίος κατόπιν διαπραγμάτευσης θα υπογράψει σύμβαση μακροχρόνιας εκμίσθωσης (Κανονισμός ΕΤΑ Μισθώσεων – Εκμισθώσεων, αρ. 2, παρ. 3, ΦΕΚ 290/20.03.2001), των εγκαταστάσεων του ΕΟΤ στη Νιγρίτα.
Πιστεύουμε ότι δίνεται μία μοναδική ευκαιρία για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής μέσω της αξιοποίησης των ιαματικών λουτρών Νιγρίτας (Θερμά) που για πάρα πολλά χρόνια είχαν εγκαταλειφθεί, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της «κοιλάδας των Θερμών» η οποία προσφέρεται για ανάπτυξη εναλλακτικών τουριστικών δραστηριοτήτων ( π.χ. πεζοπορία, mountain bike, εναλλακτικές δραστηριότητες στη φύση, παραγωγή και προώθηση αγροτουριστικών προϊόντων κ.λ.π.).
Το δεύτερο θέμα αφορά στην αξιοποίηση του Αρχαιολογικού Χώρου Δ.Δ. Τερπνής (περιοχή Αγίου Μανδηλίου), ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως ο δεύτερος σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος του Ν. Σερρών μετά την Αμφίπολη.
Στο χώρο αυτό πραγματοποιήθηκε το 1993 συστηματική έρευνα που άρχισε με νομαρχιακές πιστώσεις και συνεχίστηκε με χρηματοδότηση του ΥΠΠΟ, βάσει της οποίας ήρθαν στο φως τμήματα αρχαίου οικισμού με διάρκεια ζωής από τον 6ο αιώνα ως τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του Μακεδονικού Τάφου των αδελφών Ιππώνακτα και Διοσκουρίδη, παιδιών του Απολλοδώρου Αμφιπολίτη, εταίρου του Μ. Αλεξάνδρου, ενώ βέβαιη είναι η ύπαρξη και άλλων μνημειακών δημόσιων κτιρίων.
Σας υπογραμμίζουμε ότι, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας προς το Υπουργείο Πολιτισμού, οι ανασκαφές δεν έχουν συνεχίσει έκτοτε, στερώντας αναπόφευκτα ένα σημαντικότατο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει και εφαλτήριο ανάπτυξης πολιτιστικού τουρισμού.
Με τη βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημά μας για συνάντηση, θέλουμε να γνωρίζετε ότι θα μας βρείτε σύμμαχο σε οποιαδήποτε προσπάθειας σας για την πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής η οποία γίνεται προς όφελος του κοινωνικού συμφέροντος και με τρόπο ο οποίος διαφυλάσσει του πλούσιους φυσικούς πόρους (πηγές) από οποιαδήποτε υποβάθμιση που μπορεί να προκληθεί από κατασκευές τεχνικών έργων και παρεμβάσεων κ.λπ. που δεν ακολουθούν τις αρχές προστασίας και διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος.
Παράλληλα με τα προαναφερθέντα, θα ήθελα να θέσω υπ’όψιν σας ότι ο Δήμος Νιγρίτας ήδη πρωτοστατεί σε δράσεις προώθησης του τοπικού αλλά και του εθνικού μας πολιτισμού, καθώς εξασφάλισε τη συμμετοχή της Ελλάδας ως τιμώμενη χώρα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Παιχνιδιών Δρόμου- Tocati 2009 (Βερόνα Ιταλίας, 25-27/9/2009) και την εκπροσώπησε διοργανώνοντας μια εθνική αποστολή 150 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, του Ελληνικού Κέντρου Λαογραφικών Μελετών και πολλών άλλων φορέων.
Η εκπροσώπηση αυτή υποστηρίχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά και το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, ενώ έλαβε μεγάλη δημοσιότητα σε εθνικό επίπεδο στη γείτονα χώρα.
Συνημμένα μπορείτε να βρείτε τον Απολογισμό συμμετοχής του Δήμου στο Φεστιβάλ Tocati, μαζί με φωτογραφίες, εκδόσεις και αποσπάσματα ελληνικού και ιταλικού Τύπου.
Ούσα πεπεισμένη ότι μπορούμε να βασιστούμε στη συνεργασία σας,
Με εκτίμηση,
Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΗΚΑ
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr