ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΜΕΤΑ 557 ΧΡΟΝΙΑ

 Από τις πιο όμορφες ειδήσεις που πληροφορηθήκαμε εδώ και χρόνια. Μαγική.
Ευχόμαστε να πάνε όλα κατευχήν, γιατί σίγουρα δεν είναι και από τα πιο εύκολα που έχουμε επιχειρήσει.
Ας περιμένουμε τις εξελίξεις και ας έχουμε θετική σκέψη.
Aυτό που πραγματικά μας κάνει εντύπωση είναι ότι δεν το ακούσαμε από τα κανάλια καθόλου, ενώ ασχολούνται με χίλια δυο άλλα......Όπως γράφει η ερώτηση των δύο βουλευτών που παραθέτουμε λίγο πιο κάτω, η είδηση έχει πρωτοδημοσιευτεί στην εφημερίδα VETO στις 10-2-2010.Ας ελπίσουμε να το κάνουν τις επόμενες ημέρες.
Tουλάχιστον ας αναρτηθεί σε όλα τα blogs και ας μη μείνει άνθρωπος που να μη το μάθει.
Ξέρετε ότι ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός ξόδεψε 320.000 λίρες, σε δολάρια αντιστοιχεί στο μυθικό ποσό του 1 τριοκτού δισεκατομμυρίου δολαρίων. Το ποσό αυτό κάνει το ιερό μας σύμβολο στο πιο ακριβό κτίριο στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Οι εργασίες ξεκίνησαν στις 23 Φεβρουαρίου του 532 μΧ. Η εκκλησία οικοδομήθηκε χωρίς να υπολογιστεί το οικονομικό κόστος και με υλικά από διάφορες περιοχές της Αυτοκρατορίας. Το έργο περατώθηκε υπό την επίβλεψη του Αυτοκράτορα Ιουστινιανού σε πέντε μόλις χρόνια και τα εγκαίνια τελέστηκαν στις 23 Δεκεμβρίου του 537 μΧ.
Επειτα από 557 χρόνια η Αγία Σοφία θα «ξαναζωντανέψει» για την Ορθοδοξία. Ανήμερα της γιορτής της οι ύμνοι του Αξιον Εστί θα ακουστούν και πάλι στην εκκλησία-σύμβολο του Χριστιανισμού. Ο Ελληνοαμερικανός πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου για την Αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας Κρις Σπύρου δήλωσε : «Σκοπεύουμε στις 17 Σεπτεμβρίου του 2010, ανήμερα της Αγίας Σοφίας, να πραγματοποιήσουμε μια μεγάλη Θεία Λειτουργία στη μητέρα όλων των εκκλησιών, την Αγία Σοφία, στην Κωνσταντινούπολη».
Tαυτόχρονα  απηύθυνε και έκκληση σε συνέντευξη τύπου ο κ. Κρις Σπυρου, σε κάθε άνθρωπο, που θεωρεί τη θρησκευτική ελευθερία αναφαίρετο δικαίωμα, να δώσει το παρόν στις 17 Σεπτεμβρίου στην Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη, όπου για πρώτη φορά μετά από 557 χρόνια θα τελεστεί θεία λειτουργία.
“Καμία κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να προσδιορίζει τη χρήση ιερών χώρων- είπε – και να διορίζει θρησκευτικούς ηγέτες”. Υπογράμμισε, την πρόθεση της παγκόσμιας ενορίας της Αγίας Σοφίας να προσφύγει στο διεθνές δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας, αλλά και για την αποκατάσταση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ως ελεύθερης παγκόσμιας θρησκευτικής οντότητας.
Για την επίτευξη αυτού του μεγάλου στόχου το Παγκόσμιο Συμβούλιο για την Αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας, όπως λέει ο κ. Σπύρου: «Εχει ενημερώσει με δύο επιστολές την κυβέρνηση της Τουρκίας. Δεν περιμένουμε απάντησή τους. Αλλωστε, την απόφασή μας την έχουμε ήδη πάρει. Θα πάμε ως πιστοί στην Αγία Σοφία και θα κάνουμε κανονικά τη λειτουργία μας. Μάλιστα, για να δώσουμε στην ημέρα αυτή και μια παγκόσμια αίγλη, έχουμε αποφασίσει να καλέσουμε όλους τους θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες του πλανήτη. Θα είναι μια μεγάλη στιγμή για την Ορθοδοξία». Ιερέας του Μυστηρίου θα είναι ο Αρχιμανδρίτης Πατήρ Άγγελος Λύσσαρης, Αρχιμανδρίτης της Ι.Μ Ευαγγελιστρίας Σκιάθου, τρισέγγονος του Κολοκοτρώνη.
Σημείωση:
Ο Κρις Σπύρου δεν είναι απλώς ένας Ελληνοαμερικανός που ξαφνικά αποφάσισε να δημιουργήσει έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό για την αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας. Είναι ένας σημαντικός συνδετικός κρίκος ανάμεσα στη χώρα μας και στον πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αλλά και το πρώην προεδρικό ζεύγος Μπιλ και Χίλαρι Κλίντον. Ο ίδιος έχει διατελέσει πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος στο Νιου Χαμσάιρ, αλλά και πρόεδρος της Βουλής της ίδιας πολιτείας.


Aς δούμε και την ερώτηση βουλευτών του ΛΑΟΣ προς τον υπουργό εξωτερικών για το θέμα της λειτουργίας της Αγίας Σοφιάς, πριν μια βδομάδα.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΞΙΟΤΙΜΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της 14.02.2010 της εφημερίδος VETO της δημοσιογράφου κυρίας Ευαγγελοδήμου Ελένης, ο Ελληνοαμερικάνος Πρόεδρος της «Παγκόσμιας Ενορίας της Αγιάς Σοφιάς» κ. Κρις Σπύρου έχει αναλάβει την πρωτοβουλία για την τέλεση Θείας Λειτουργίας στην Αγιά Σοφιά Κωνσταντινουπόλεως στις 17 Σεπτεμβρίου 2010. Η συγκεκριμένη οργάνωση της οποίας προεδρεύει ο κ. Σπύρου αναγνωρίζεται στις ΗΠΑ ως μη κυβερνητικός οργανισμός, ενώ αριθμεί χιλιάδες μέλη από τον ομογενειακό Ελληνισμό, και παράλληλα έχει σημειώσει σημαντικές επιτυχίες όπως την μη λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως εμπορικού κέντρου, οίκου μόδας, και συναυλιακού χώρου.
Επιπλέον όπως αναφέρει το δημοσίευμα την Θεια Λειτουργία θα τελέσει ο αρχιμανδρίτης π. Άγγελος Λύσσαρης ο όποιος είναι απόγονος του Θόδωρου Κολοκοτρώνη. Ο κ. Σπύρου ήδη έχει ενημερώσει την τουρκική κυβέρνηση για την πρόθεση των Ελλήνων ομογενών, ενώ έχει προσκαλέσει τον πρωθυπουργό της Τουρκίας να παραστεί στην Θεια Λειτουργία.

Ερωτάται ο Υπουργός,

Α) Δεδομένου ότι η Κωνσταντινούπολη είναι για το έτος 2010 πολιτισμική πρωτεύουσα της Ευρώπης, προτίθεστε να υποστηρίξετε την συγκεκριμένη προσπάθεια των Ελλήνων ομογενών και αν ναι με ποιον τρόπο, αν όχι γιατί;

Β) Γενικότερα προτίθεστε να θέσετε το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως λατρευτικού χώρου στην τουρκική κυβέρνηση, στα πλαίσια των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων;

Αθήνα 17.02.2010
Οι ερωτώντες Βουλευτές

Αθανάσιος Πλεύρης, Βουλευτής Α’ Αθηνών
Σπυρίδων-Άδωνις Γεωργιάδης, Βουλευτής Β’ Αθηνών




Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr