ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΕΘΙΜΩΝ ΤΗΣ ΤΕΡΠΝΗΣ

Την Τετάρτη 31 Μαρτίου στα πλαίσια της συλλογής πληροφοριών για την παράδοση της Τερπνής επισκεφτήκαμε την κ. Κεραμιδά Αργυρή, για να μας μιλήσει για τα έθιμα της Τερπνής και του γάμου ειδικότερα.
Πριν 4-5 χρόνια όταν ξεκινήσαμε συστηματικά την καταγραφή και έπρεπε να γνωρίσουμε τα έθιμα του γάμου ώστε να συνοδεύσουμε τους ανάλογους τοπικούς χορούς και να γίνει αναπαράσταση, η κ. Αργυρώ μας αφηγήθηκε και μας περιέγραψε τα έθιμα της Τερπνής, ξεκινώντας έτσι τον κύκλο των συνεντεύξεων για να γνωρίσουμε την ιστορία και κληρονομιά του τόπου μας.
Χθες λοιπόν η πρόεδρος του συλλόγου με τον παλιό χοροδιδάσκαλο του Πολιτιστικού Γιάννη Τουλάκη σκάλισαν τις πτυχές του παρελθόντος ώστε να επιβεβαιωθούν γεγονότα τα οποία πολλές φορές μας τα διηγούνται οι γηραιότεροι διαφορετικά, ίσως όπως καταλήξαμε γιατί στο πέρασμα του χρόνου αλλοιώθηκαν και ανάλογα με την ηλικία του αφηγητή τηρούνταν με διαφορετικό τρόπο. Το ίδιο έθιμο αλλιώς το βρίσκουμε το 1954 και αλλιώς το 1958. Είναι κάποιοι περίοδοι μεταβατικοί που επέφεραν μεγάλες αλλαγές στα ήθη της περιοχής μας, μια και θέλησαν οι Τερπνιώτες να γίνουν πιο "μοντέρνοι".
Πολλές δραστηριότητες τρέχουν στον Πολιτιστικό σε σχέση με την παράδοση, θα σας τις αναφέρουμε τις επόμενες ημέρες.
(Στις φωτογραφίες βλέπετε τα κάρα με την προίκα. Στη δεύτερη η προίκα συνοδεύεται από οργανοπαίκτες)








ΚΑΙ ΜΕΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ Μ. ΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ¨Σήμερον κρεμάται επί ξύλου" στο μέγαρο μουσικής με το Γιώργο Νταλάρα.  Πρόκειται για βυζαντινή υμνογραφία, μουσική παράσταση «Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων» του Σ. Κουγιουμτζή, που παρουσιάστηκε στο μέγαρο Μουσικής. Οι ήχοι θα μαγέψουν τα αυτιά σας.


Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr