ΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΠΡΟ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ


"Η ζωή εν τάφω κατετέθης, Χριστέ, και αγγέλων στρατιαί εξεπλήττοντο, συγκατάβασιν δοξάζουσαι την σήν..."

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η κορύφωση του θείου δράματος. Είναι ημέρα απόλυτης αργίας και νηστείας. Σχεδόν ολόκληρη η μέρα αφιερώνεται στην Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και στην Ακολουθία του Επιταφίου. Οι χριστιανοί ζουν με κατάνυξη το θείο δράμα.
Πριν τη Μ. Παρασκευή, το βράδυ της Μ. Πέμπτης γίνεται ο στολισμός του επιτάφιου με σορούς  λουλουδιών, ένα αρχαιότατο έθιμο όπου τα κορίτσια και μεγαλύτερες γυναίκες, ενώ στολίζουν τον Επιτάφιο ψάλλουν το μοιρολόγι της Παναγίας, μεγάλο θρησκευτικό τραγούδι που ιστορεί τη σταύρωση του Ιησού και εκφράζει τον πόνο της Αγίας του Μητέρας.
Το βράδυ της Μ. Παρασκευής γύρω στις 9 μ.μ αρχίζει η ακολουθία και η περιφορά του Επιταφίου. Η πομπή σχηματίζεται με τα Εξαπτέρυγα και το Σταυρό μπροστά, τον Επιτάφιο και τους ιερείς πιο πίσω, ενώ προηγείται η φιλαρμονική της Τερπνής που παίζει πένθιμα εμβατήρια. Ο κόσμος που ακολουθεί κρατάει στα χέρια αναμμένες λαμπάδες και φαναράκια. Κατά διαστήματα η πομπή σταματά στην πλατεία και εκκλησάκια κι εκεί οι ιερείς ψάλλουν δεήσεις.
Ξεχωριστή σημασία έχει η συνήθεια των Σερραίων γυναικών και φυσικά των Τερπνιωτισσών να τοποθετούν στη διάρκεια της περιφοράς του Επιταφίου, πάνω σε τραπέζι, μπροστά από το κατώφλι της εξώπορτάς τους, την εικόνα του Εσταυρωμένου ανάμεσα σε άνθη, αναμμένα κεριά και θυμιάματα. Αυτό κάνουμε κάθε χρόνο και στον Πολιτιστικό Σύλλογο στην πόρτα του Λαογραφικού μας Μουσείου όπως και σχεδόν όλα τα σπίτια από όπου περνάνε οι δυο μας επιτάφιοι..
Μια και οι ενορίες είναι δύο στην Τερπνή η περιφορά των επιταφίων γίνεται από διαφορετικούς δρόμους ώστε να περάσουν σχεδόν από όλες τις συνοικίες και να συναντηθούν στην πλατεία, όπου αφού ψάλλουν οι ιερείς τισ δεήσεις συνεχίζουν μαζί μέχρι να φτάσουν στην εκκλησία των Τριών Ιεραρχών, όπου ο ένας επιτάφιος θα εισέλθει στην εκκλησία για να συνεχίσει ο άλλος με τη φιλαρμονική μέχρι την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.
 Και όλοι πλέον μετά θα είναι σε αναμονή του ευχάριστου γεγονότος της Ανάστασης του Μ. Σαββάτου.
 Οι παρακάτω φωτογραφίες δείχνουν τους στολισμένους επιτάφιους της Τερπνής.
Ευχαριστούμε τον κ. Κων/νο Γκουγκούδη για τη συνεργασία καθώς επίσης και τον πατέρα Αυγουστίνο.
                                  
                                          ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΕΡΠΝΗΣ






                                          ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΤΕΡΠΝΗΣ

Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr