ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΤΕΡΠΝΗ - ΕΙΚΟΝΙΣΜΑΤΑ 2010

Η φωτογραφία είναι από τα εικονίσματα πριν 50 χρόνια. Ανάμεσα στους τερπνιώτες που κουβαλάνε εικόνες είναι και ο τερπνιώτης βιομήχανος κ. Αναστασιάδης Δημήτριος σε νεαρή ηλικία.
Αν προσέξετε στο ξύλο που κουβαλάνε οι δύο που προηγούνται, κρέμεται το "καμπανέλι". Είναι αυτό που χτυπάνε αντί για την καμπάνα . Ο δεύτερος κύριος είναι ο Γιώργος Δάρατζης και κρατάει στο χέρι το σφυράκι που χτυπάει το μεταλικό αντικείμενο. Κατω από το οριζόντιο ξύλο χαμηλά θα δείτε μεταξύ των εκόνων, ακουμπισμένη και την εικόνα του Αγίου Δημητρίου. Η φωτογραφία είναι μοναδική και ευχαριστούμε τον κ. Δάρατζη M. Γεώργιο που μας την παραχώρησε.

Aύριο είναι η γιορτή του Αγίου Πνεύματος. Εδώ στην Τερπνή η γιορτή αυτή τιμάται και γιορτάζεται βγάζοντας τα εικονίσματα.
O κόσμος που θα ακολουθήσει την πομπή παίρνει από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου μία εικόνα αν είναι μεγάλη,  δύο αν είναι μικρότερες. Της πομπής προηγείται το "καμπανέλι", μεταλικό αντικείμενο, το οποίο κάποιος κτυπά ρυθμικά. Το "καμπανέλι" υποκαθιστά τις καμπάνες και το κουβαλάνε δεμένο πάνω σε ένα ξύλο στους ώμους δύο άνδρες, όπως ακριβώς και στην παλιά φωτογραφία που είδαμε παραπάνω.  Ακολουθούν οι παππάδες και ο κόσμος με τις εικόνες. Θα ξεκινήσουν από την εκκλησία, θα πάνε στα "Πλατανούδια", πλατεία, "Πεύκα" και θα ξαναγυρίσουν στην εκκλησία, όπου θα καθήσουν να τσιμπήσουν και να ξεκουραστούν. Εκεί θα τραγουδήσουν όλοι μαζί όμορφα παραδοσιακά τραγούδια. Το ιδιαίτερο αυτής της περιφοράς, που μας κάνει και ιδιαίτερη εντύπωση, είναι πως στα ("Πλατανούδια" = μικρά πλατάνια), στο γεροπλάτανο της πλατείας και τα "Πεύκα" θα τρυπήσουν τα δένδρα και μέσα θα βάλουν κομμάτια αντίδωρο που πήραν από την εκκλησία. Είναι για το καλό.
Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι από λιτανεία των εικόνων του αγίου Δημητρίου για βροχή, που ακολουθεί διαδρομή ψηλά πάνω στο βουνό. Ξεκουράζονται στη θέση "τραπέζια". Μας τις παραχώρησε ο κ. Βυζάντης Κων/νος.


Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr