ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΟΧΙ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΤΗΣ ΤΕΡΠΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ

Οπως σας είχαμε πει το Σάββατο το πρωί θα γινόταν ένα γύρισμα από το τηλεοπτικό κανάλι TVS για την Τερπνή και τον Πολιτιστικό για την εκπομπή "Αξίες του τόπου μας" με τη δημοσιογράφο κ. Σιδηροπούλου Αναστασία και κάμεραμάν τον κ. Κώστα Καλπατζίδη , για να μεταδοθεί την Κυριακή 6 Ιουνίου στις 3 μ.μ και σε επανάληψη την Πέμπτη 10 Ιουνίου στις 10 μ.μ. Να σας θυμήσουμε ότι υπήρχε επικοινωνία γραπτή και τηλεφωνική με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών και την προϊσταμένη της την κ. Περιστέρη, προκειμένου να γίνει γύρισμα παραδοσιακών χορών για εκπομπή στο προαναφερθέν κανάλι, μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Προκειμένου να πειστεί η αρχαιολόγος είχαμε στείλει ένα βιντεάκι που μας είχε στείλει ο φίλος Βισάλτης, που έδειχνε ακριβώς αυτό που θέλαμε να κάνουμε εμείς. Έδειχνε χορευτκό να χορεύει μέσα στο Ιερό του Διονύσου στη Δράμα. Αυτό θέλαμε λοιπόν. Να χορέψει το χορευτικό με τις γερακίνες έστω και ένα χορό μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Τερπνής. Και πήραμε την θετική απάντηση άμεσα. Θαυμάσια. Το θεωρήσαμε εκπληκικό. Έλα όμως που η χαρά μας κράτησε μόνο μέχρι τη στιγμή που φτάσαμε στα αρχαία, όπου μας περίμεναν δύο άνθρωποι απο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών για να ξεκλειδώσουν το χώρο. Όταν άκουσαν ότι θέλαμε να χορέψουμε μέσα , μας είπαν δεν είχαν τέτοια εντολή και έπρεπε να χορέψουμε στον ευρύτερο χώρο και όχι μέσα στα αρχαία. Δηλ που; Στο χωράφι μεταξύ των δύο ανασκαμμένων χώρων; Χρειαζόταν παράκαμψη διαδικασιών για αυτό; Ειλικρινά μείναμε άφωνοι. Όταν πήραμε εμείς τηλέφωνο στην κ. Πριστέρη για να δούμε τι συνέβαινε, την πρώτη μας κλίση την ακύρωσε και από εκεί και πέρα έκλεισε οριστικά  το κινητό της, ώστε να μη μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε πλέον μαζί της. Τα λόγια είναι πολύ λίγα για να σας περιγράψουμε την απογοήτευση που είχαν τα πρόσωπα όλων μας. Και αν δεν είχαμε μαζί μας Σαββατιάτικα, πρωί πρωί, εν μέσω εξετάσων τις γερακίνες θα είχαμε φύγει εκείνη ακριβώς τη στιγμή. Θα μας πείτε τι μας έφταιγαν οι υπάλληλοι; Εκτελούσαν τι εντολές της προϊσταμένης τους. Χόρεψε το χορευτικό 2 χορούς και φύγαμε. Ήταν απίστευτο; Και όμως τη μια ημέρα μας δόθηκε η άδεια και την άλλη ημέρα ανακλήθηκε. Τι συνέβη άραγε ;
.Μήπως διέπουν άλλοι κανονισμοί την εφορία Καβάλας που είναι υπεύθυνη και έδωσε την άδεια να χορέψουν στο Ιερό της Δράμας; Γιατί εμείς αντίθετα εισπράταμε την άρνηση;
.Το καλοσκέφτηκε η κ. Περιστέρη;
.Μετάνιωσε που έδωσε την άδεια;
.Θεώρησε ότι αυτό ήταν μια αρχή που θα τους έβαζε σε μπελάδες;
.Μήπως επειδή δεν προηγήθηκε κάτι ανάλογο στην Αμφίπολη;
.Ή μήπως δεν ήθελαν να γίνει ξεκίνημα γιατί μετά θα ζητούσαν και άλλοι σύλλογοι στους αρχαιολογικούς χώρους των Σερρών να κάνουν το ίδιο.
.Mήπως το βίντεο που στείλαμε δεν έδειχνε καθαρότατα το χορευτικό της Δράμας να χορεύει ανάμεσα στις ανασκαφές;
Μα τελικά ας μας απαντήσουν. Κρυμμένα θέλουν να έχουν τα αρχαία μας; Να μη τα βλέπει κανείς; Να μην τα επισκέπτεται κανείς; Αυτό θέλουν για την Τερπνή; Σίγουρα τελικά, ναι.
Ή μήπως η προϊσταμένη θα επιμείνει σε αυτό που ζήτησε να μας μεταφέρει ο αρχαιοφύλακας; Ότι δεν κατάλαβε πως θέλαμε μέσα στο χώρο να γίνει το γύρισμα. Να σας πω την αλήθεια κάθε φορά που γίνεται αναφορά για τον αρχαιολογικό χώρο από πρόσωπα ή κανάλια, αυτό που δείχνουν είναι τα ευρήματα. Δεν είδαμε να μιλάνε για τα αρχαία και να δείχνουν το χωράφι έξω από αυτά. Πως ήταν λοιπόν δυνατόν να καταλάβει κάτι άλλο; Πιστεύουμε ότι κατάλαβε η κ. Περιστέρι πολύ καλά τι της ζητούσαμε και είναι η δεύτερη φορά που μας κάνει κάτι ανάλογο. Πριν τρία χρόνια όταν την πήραμε τηλέφωνο για να γίνει η Φεγγαροβραδιά , η εκδήλωση για την Πανσέληνο Αυγούστου,  ενθουσιάστηκε. Σε λίγες μέρες όταν ξαναεπικοινωνήσαμε μας έλεγε ότι δε γινόταν, ότι δε θα έδινε άδεια το υπουργείο Πολιτισμού. Τι ακριβώς συμβαίνει; Η προϊσταμένη όταν καλοσκέφτεται ότι έχει σχέση με την Τερπνή το φρενάρει; Κάθε δεύτερη σκέψη είναι ένα ΟΧΙ σε όλα στην Τερπνή; Έχει δίκιο. Αν δεν σταματήσουν όλα τα άλλα, πως θα πηγαίνουν τα 100.000 € της Νομαρχίας μονοκούκι εκεί που επιθυμεί, χωρίς να παίρνει ούτε η Τερπνή αλλά και κανένας άλλος χώρος των Σερρών ούτε ένα ευρώ εκτός της Αμφίπολης;
Είμαστε πολύ απογοητευμένοι, αλλά αυτό μας πεισμώνει και πλέον δε θα καθήσουμε σε ησυχία και δε θα εφησυχαστούμε ούτε μια ημέρα, μέχρι ο αρχαιολογικός χώρος της Τερπνής να ανοίξει για όλο τον κόσμο. Τι οράματα έχουν οι σημερινοί αρχαιολόγοι που θέλουν θησαυροί να μένουν κλειδωμένοι, χωρίς να μπορεί να τους δει κανείς; Δεν έχουν την περιέργεια να δουν όλα όσα φωνάζουν ότι υπάρχουν εκεί; Να συνεχίσουν τις ανασκαφές και να βγάλουν στο φως κρυμμένους θησαυρούς;  Και μη μου πείτε οικονομική κρίση. Τα κονδύλια αυτά θα συνεχίσουν να δίνονται μόνο εκεί που κάποιοι επιθυμούν.
Είμαστε τόσο θυμωμένοι και απογοητευμένοι που οι λέξεις τρέχουν μόνες τους. Θα σταματήσουμε όμως εδώ και θα ακούσουμε και όλους εσάς που θα θελήσετε να πείτε τη γνώμη σας.
ΔΕΙΤΕ τι στείλαμε να δει η κ. Περιστέρη και αν ήταν δυνατόν να κατάλαβε λάθος. Το βίντεο δείχνει χορευτικό να χορεύει μέσα και ανάμεσα στα αρχαία και μάλιστα είναι απόσπασμα και προβλήθηκε στην εκπομπή της ΕΤ3  (Ελλήνων Δρώμενα). Εμείς άλλο θα ζητούσαμε; Δε στέκει η δικαιολογία της ότι δεν κατάλαβε κατά την ταπεινή μας γνώμη. Και εμείς πρέπει να ξέρετε δε θα χορεύαμε πάνω, αλλά σε ένα τσιμεντένιο δάπεδο στην αρχή του αρχαιολογικού χώρου. Απλώς θα ήμασταν μέσα και αυτό μας αρκούσε.
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr