ΠΑΡΑΓΚΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΕΡΠΝΗΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ

Άλλη μια έκπληξη μας περίμενε σήμερα μέσα στις τελευταίες που μας συμβαίνουν εδώ στην Τερπνή τον τελευταίο καιρό σχετικά με τα αρχαία της Τερπνής. Η δημοσιογράφος κ. Αγκαθά Βούλα μας ζήτησε να σχολιάσουμε το δελτίο τύπου που εξέδωσε η Νομαρχία Σερρών και έτσι πληροφορηθήκαμε για το απίστευτο περιεχόμενό του σε ότι έχει σχέση με την Τερπνή. Η έκπληξη αυτή τη φορά προέρχεται από το νομάρχη Σερρών κ. Φωτιάδη. Διαβάζουμε τα αιτήματα που έχει υποβάλλει η νομαρχία με αφορμή την επίσκεψη στο νομό μας του Υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γιώργου Νικητιάδη το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Ωραία μέχρι εδώ, όλα καλά. Φτάνοντας όμως στο τέλος του εγγράφου για τα αιτήματα στον τομέα του πολιτισμού μένουμε άναυδοι. Σας παραθέτουμε αυτούσιο το κομμάτι.
"Επιτάχυνση των διαδικασιών απαλλοτρίωσης των ιδιοκτησιών στους αρχαιολογικούς χώρους Τερπνής και Αμφίπολης (αρχαίο θέατρο) ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν οι εργασίες της ΚΗ΄ εφορείας."
Για ποιες απαλλοτριώσεις μιλάτε κ. Νομάρχα; Αυτές τις έχει λύσει η δήμαρχος Νιγρίτας κ. Μήκα από την προηγούμενη χρονιά. Και δε δεχόμαστε καμιά δικαιολογία, γιατί τον Μάρτιο σε ημερίδα που έγινε στο Δημαρχείο Νιγρίτας, ένα από τα θέματα που πραγματεύτηκε ήταν ο αρχαιολογικός χώρος της Τερπνής. Πρωτίστως η δήμαρχος αλλά και ο Πολιτιστικός τόνισαν ότι δεν υφίσταται θέμα απαλλοτριώσεων και έχει λυθεί. Και μάλιστα η διευκρίνηση έγινε γιατί τις απαλλοτριώσεις είχε προβάλλει σαν δικαιολογία για την απραξία στον αρχαιολογικό χώρο της Τερπνής εκείνη την ημέρα στην ημερίδα η κ. Περιστέρη, προϊσταμένη της εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών . Τονίστηκε ότι το θέμα αυτό ο Δήμος το έλυσε αν και δεν ήταν δικιάς του αρμοδιότητας αλλά του υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να βοηθήσει στην επίσπευση των διαδικασιών. Και ο νομάρχης ήταν εκεί το Μάρτιο στην ημερίδα, οπότε δεν υπάρχει δικαιολογία ότι δεν είναι ενημερωμένος. Ούτε για την κ. Περιστέρη υπάρχει δικαιολογία μια και αμέσως μόλις το ζήτημα λύθηκε με τις απαλλοτριώσεις ενημερώθηκε από το Δήμο. Ως πότε θα προβάλλονται ανύπαρκτα εμπόδια στην αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου της Τερπνής; Τα χέρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών είναι λυμένα όσον αφορά την Τερπνή, ωστόσο όλοι συνεχίζουν να επιμένουν  ότι υπάρχει θέμα απαλλοτριώσεων. Είναι δυνατόν; Η δήμαρχος Νιγρίτας το έχει πει σε άπειρες συνεντεύξεις της ότι, μόλις της ζητήθηκε αμέσως κάλεσε τους Τερπνιώτες που είχαν ιδιοκτησίες μέσα στα όρια του αρχαιολογικού χώρου και μετά από άμεση συμφωνία είτε αποζημιώθηκαν είτε προχώρησαν σε ανταλλαγές των ιδιοκτησιών. Είναι μοναδικό και απίστευτο αυτό που συμβαίνει με την Τερπνή. Να υπάρχει εμμονή σε ένα θέμα ανύπαρκτο.
ΠΟΛ. ΣΥΛ. ΤΕΡΠΝΗΣ

Διαβάστε παρακάτω το δελτίο τύπου και τα αιτήματα της Νομαρχίας.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΕΡΡΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ, ΔΗΜΟΣΙΩΝ
& ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Σέρρες, 5 Ιουνίου 2010

Ταχ. Διεύθυνση :Διοικητήριο
Ταχ. Κώδικας :621 10 Σέρρες
Πληροφορίες :Γρ. Θωματίκος
Τηλέφωνο :23210-83306
FΑΧ :23210-83307


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τα αιτήματα της Ν.Α. Σερρών προς τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού


Τα ζητήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού ήταν το θέμα σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε, χθες, Παρασκευή, 4 Ιουνίου, στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γιώργου Νικητιάδη.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μάρκος Μπόλαρης, ο Νομάρχης Σερρών κ. Στέφανος Φωτιάδης, όλοι οι Βουλευτές του Νομού, Δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων.
Ο κ. Νομάρχης παρέδωσε υπόμνημα με σειρά αιτημάτων προς τον κ. Υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, το πλήρες κείμενο του οποίου έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών, θεωρεί ότι τα θέματα πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης αποκτούν σήμερα κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια για την οικονομική ανασυγκρότηση της περιφέρειας.
Ο Νομός μας, από τους μεγαλύτερους της χώρας, φέρει το βάρος μιας μακράς ιστορικής διαδρομής που τα πολύτιμα σημάδια της συναντώνται σε κάθε γωνία του, από το βορειότερο τμήμα του μέχρι το νότο, την περιοχή του Στρυμονικού κόλπου.
Ο πλούτος αυτός, από την προϊστορική μέχρι τη νεότερη περίοδο αλλά και η συνάντηση όλων των διαφορετικής καταγωγής πολιτιστικών στοιχείων Λαϊκού Πολιτισμού, που έφεραν τα πολλαπλά προσφυγικά ρεύματα, συνυπάρχουν σήμερα με τα πλούσια φυσικά χαρακτηριστικά και τις άλλες φυσικές ομορφιές του Νομού μας.
Τα τελευταία χρόνια καταβάλαμε έντονες προσπάθειες και πετύχαμε σημαντικά αποτελέσματα τόσο στην αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος όσο και στα θέματα προβολής της περιοχής μας.

Κύριε Υπουργέ,
Με το παρόν υπόμνημα καταθέτουμε τα πολύ βασικά και άμεσης προτεραιότητας αιτήματα του Νομού περιοριζόμενοι σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο. Για το σκοπό αυτό το υπόμνημα δε συνοδεύεται από πλήρη καταγραφή του συνόλου των σημαντικών αναγκών μας, αφού καταλαβαίνουμε ότι και το Υπουργείο από την πλευρά του κινείται αναγκαστικά σε περιορισμένα πλαίσια.
Τα βασικά αυτά αιτήματά συνδέονται άμεσα με την προσπάθειά μας για δημιουργία υποδομών και ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας, ώστε σε συνδυασμό και με άλλες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και επενδύσεις να πετύχουμε τη διαρκή άνοδο της επισκεψιμότητας στο Νομό και τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης.
Αυτό γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό σήμερα, που ο Νομός Σερρών αποτελεί τη βασική πύλη εισόδου στην Ελλάδα για τους πολίτες από τα ανατολικά Βαλκάνια, τις χώρες της Βαλτικής και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Για την αξιολόγηση, ιεράρχηση και κατάθεση των συγκεκριμένων αιτημάτων προηγήθηκε συνεργασία με τους αντίστοιχα αρμόδιους και άμεσα ενδιαφερόμενους Φορείς του Νομού, ενώ ελήφθησαν σοβαρά υπόψη οι δυνατότητες σχεδιασμού και ένταξης έργων που δίνει η Τέταρτη Προγραμματική Περίοδος.

Β Α Σ Ι Κ Α   Α Ι Τ Η Μ Α Τ Α   Ν Ο Μ Ο Υ   Σ Ε Ρ Ρ Ω Ν

Π Ο Λ Ι Τ Ι Σ Μ Ο Σ

Α. ΤΟΜΕΑΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
(ΚΗ΄ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ)

1. Κατασκευή Στεγάστρου και Διαμόρφωσης Αρχαιολογικού Χώρου Αρχαίου Γυμνασίου Αμφίπολης. Το Γυμνάσιο είναι το μοναδικό στο Βορειοελλαδικό χώρο. Η σύνταξη της μελέτης χρηματοδοτήθηκε από το Γ’ ΚΠΣ, Μέτρο 3.3 «Μελέτες ωρίμανσης και προετοιμασίας» του ΕΠ Πολιτισμός. Το έργο προτείνεται να υλοποιηθεί από το ΕΣΠΑ.
2. Συντήρηση και επανέκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Σερρών (Μπεζεστένι). Το Μπεζεστένι μαζί με αυτό της Θεσσαλονίκης είναι τα δύο καλύτερα σωζόμενα και διατηρημένα στην Ελλάδα μνημεία αυτού του είδους.

Β. ΤΟΜΕΑΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
(12Η ΕΦΟΡΕΙΑ )
1. Αποκατάσταση – επανάχρηση ΒΔ πτέρυγας Ι.Μ.Τ. Προδρόμου.
(έχει εγκριθεί μελέτη με την απόφαση ΥΠΠΟ/12η Ε.Β.Α./4085/02-12-09).
2. Συντήρηση των τοιχογραφιών του καθολικού της Ι. Μονής Προδρόμου Σερρών (έχει εγκριθεί μελέτη με την απόφαση ΥΠΠΟ/ΣΥΝΤ/Φ13/ 1780/68266/24-7-2006 ).
3. Εργασίες στερέωσης-συντήρησης της Βυζαντινής Ακρόπολης των Σερρών
( έχει εγκριθεί μελέτη με την απόφαση ΥΠΠΟ/ΔΑΒΜΜ/15535/699/11-5-1998).
4. Αποκατάσταση των Πρώιμων Οθωμανικών Τεμενών της πόλης των Σερρών Μεχμέτ Μπέη ( Αγία Σοφιά) και Μουσταφά Μπέη που κινδυνεύουν άμεσα και για τα οποία η 12η εφορεία έχει εγκεκριμένες σχετικές μελέτες.
5. Αποκατάσταση – Ανάδειξη οχυρωματικού περιβόλου Χριστιανικής Αμφί-πολης.
6. Αποκατάσταση – Ανάδειξη Πύργου Μαρμαρίου στο Αρχαιολογικό Πάρκο Αμφίπολης.
Η σύνταξη των υπ. αριθμ. 2,3,4,5 και 6 μελετών χρηματοδοτήθηκε από το Γ’ ΚΠΣ, Μέτρο 3.3 «Μελέτες ωρίμανσης και προετοιμασίας» του ΕΠ Πολιτισμός.
Τα έργα προτείνεται να υλοποιηθούν από το ΕΣΠΑ.
7. Αποκατάσταση και ριζική ανακαίνιση του ιστορικού και διατηρητέου κτιρίου του ομίλου ‘’Ορφέας’’ όπου έχει την έδρα του το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών με την κατ΄ αρχήν έκδοση της σχετικής άδειας του Υπουργείου.
8. Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του ΥΠ.ΠΟ.Τ και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών για τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης του Ζιντζιρλί τζαμί. Η Ν.Α. Σερρών αναλαμβάνει την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του δαπέδου και της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης ενώ παράλληλα παραχωρεί προς χρήση στη 12η εφορεία αποθηκευτικό χώρο, για το Αρχαιολογικό υλικό που προσωρινά φυλάσσεται στο τέμενος.
9. Επιτάχυνση των διαδικασιών απαλλοτρίωσης των ιδιοκτησιών στους αρχαιολογικούς χώρους Τερπνής και Αμφίπολης (αρχαίο θέατρο) ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν οι εργασίες της ΚΗ΄ εφορείας.

Τ Ο Υ Ρ Ι Σ Μ Ο Σ

Για το τρέχον έτος αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης του προγραμματισμού μας που κατά ένα μεγάλο μέρος οφείλεται και στις εκκρεμότητες που έχουμε με τον ΕΟΤ. Συγκεκριμένα θα παρακαλούσαμε να αντιμετωπισθούν τα παρακάτω:

1.- Οφειλές του ΕΟΤ στο πρόγραμμα τουριστικής προβολής της ΝΑ Σερρών.

α) Έτος 2008: Σύμφωνα με ενημέρωση που έχουμε από τον ΕΟΤ, σε 1 περίπου μήνα θα κατατεθεί το υπόλοιπο 60%, (ύψους 54.000€) της οφειλής του ΕΟΤ για το 2008. Αυτό επισήμως δεν έχει επιβεβαιωθεί.

β) Έτος 2009: Να καθορισθεί χρονικός ορίζοντας κατάθεσης του συνολικού ποσού της οφειλής του ΕΟΤ, ύψους: 90.000 €, διότι δεχόμαστε μεγάλες πιέσεις από τους αναδόχους των έργων.

γ) Έτος 2010: Θα πρέπει να διευκρινισθεί η συμμετοχή ή μη του ΕΟΤ στο πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Ν.Α. Σερρών του τρέχοντος έτους.

2.- Η Ν.Α. Σερρών προτίθεται να οργανώσει το Φθινόπωρο του 2010, σε συνεργασία με φορείς του νομού (ΕΒΕΣ κλπ), στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσ/νίκη, μεγάλο event, για τον τουρισμό και τη γαστρονομία του νομού μας.
Αιτούμαστε την εξασφάλιση χορηγίας από τον ΟΠΑΠ ελάχιστου ύψους 20.000,00€.

3.- Αντιλαμβανόμενοι πλήρως την παρούσα δημοσιονομική συγκυρία και θέλοντας να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό τις δυνατότητες που εξασφαλίζει ο εναλλακτικός τουρισμός στις τοπικές οικονομίες, προτείνουμε να διερευνήσετε τη δυνατότητα δωρεάν μετάδοσης των διαφημιστικών μηνυμάτων μας από την κρατική τηλεόραση και το ραδιόφωνο.
Η πρόταση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για μας αφού το φετινό πρόγραμμα προβολής περιλαμβάνει διαφημιστικά σπότ με πρωταγωνιστή τον Σερραίο ηθοποιό Γιώργο Καπουτζίδη, πρόσωπο ιδιαίτερα αναγνωρίσιμο πανελλήνια.

Κύριε Υπουργέ,
Περιοριζόμενοι με το παρόν υπόμνημα στα θέματα αυτά που θεωρούμε ότι κινούνται στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων και δυνατοτήτων και του ίδιου του Υπουργείου, σας παρακαλούμε να τα αντιμετωπίσετε θετικά εξαντλώντας κάθε δυνατότητα ικανοποίησής τους.


Από το γραφείο Τύπου


Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr