ΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΙΓΡΙΤΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Διαβάστε το υπόμνημα που παρέδωσε ο Δήμος Νιγρίτας στον υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού στην συνάντηση που έγινε στη νομαρχία Σερρών, όπου κάνει γνωστά τα αιτήματα της περιοχής μας και μεταξύ αυτών γίνεται εκτενής αναφορά στον αρχαιολογικό χώρο της Τερπνής. Ο υφυπουργός βρισκόταν το Σαββατοκύριακο στο νομό μας με αφορμή το φεστιβάλ Γαστρονομίας. Στη συνάντηση αντιπροσώπευσε το Δήμο ο κ. Χριστοδούλου Κων/νος, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στα θέματα του αρχαιολογικού χώρου Τερπνής και των ιαματικών λουτρών.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΓΡΙΤΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Νιγρίτα, 04/06/2010
Αρ. Πρωτ. : 5300


Ταχ. Δ/νση: Ηρώων 2                                      Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού
Ταχ. Κώδικας: 622 00                                              κ. Γιώργο Νικητιάδη
Τηλέφωνο: +302322020300
Fax: +302322020340
E-mail: nigrita.municipality@gmail.com


Θέμα : Υπόμνημα για ανάδειξη πολιτιστικών αρχαιολογικών μνημείων - αξιοποίηση ιαματικών λουτρών Νιγρίτας

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,

Δράττοντας την ευκαιρία, της σημερινής συνάντησης σας παραθέτουμε πάγια αιτήματα του Δήμου Νιγρίτας τα οποία αφορούν στην ανάδειξη πολιτιστικών μνημείων και στην αξιοποίηση των ιαματικών πηγών Νιγρίτας:

1. Αρχαιολογικός Χώρος Τερπνής
Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Τερπνής του Δήμου Νιγρίτας, στην περιοχή «Παλαιόκαστρο», έχουν πραγματοποιηθεί ανασκαφές σε 2 θέσεις οι οποίες έφεραν στο φως :
Α) Ευρήματα κλασσικών και ρωμαϊκών χρόνων και λείψανα τοίχους
Ενδεικτικά αναφέρουμε :
 Τμήμα τειχισμένης ακρόπολης σημαντικότατου αρχαίου οικισμού, με διάρκεια ευημερούσας ζωής μιας χιλιετίας (ευρήματα από το 6ο αι π.Χ. ως τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια)
 Μνημειακό Δημόσιο κτήριο ρωμαϊκών χρόνων έκτασης περίπου 600 τμ.: πρόκειται για τη βασιλική με εξέδρα και τρεις οίκους, κληροδότημα επιφανούς πολίτη του 2ου αι μ.Χ.. Τα κτίσματα αυτά σπάνια για τον Ελλαδικό χώρο αλλά συνηθισμένα δημόσια κτήρια της ρωμαϊκής αγοράς χρησίμευαν ως εμπορικά κέντρα και συχνά σχετιζόταν με δημόσια λουτρά (θέρμες)
 Αποθηκευτικοί χώροι με πιθάρια, εστίες, μυλόπετρες και συγκρότημα «πατητηριού» (αρχαίος ληνός)


Β) Μακεδονικός τάφος των αδελφών Διοσκουρίδη και Ιππώνακτος, παιδιών του Απολλοδώρου Αμφιπολίτη, εταίρου του Αλέξανδρου.
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ανασκαφικής έρευνας εντυπωσίασε στο Διεθνές Συνέδριο του 1996 για την Αρχαία Μακεδονία που πραγματοποιήθηκε το 1996.
Ο παραπάνω χώρος στο Δ.Δ. Τερπνής του Δήμου Νιγρίτας κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος με τις Υ.Α. Α1/Φ18/68159/4-12-79 και ΦΕΚ 93/τΒ/31-1-80).
Με την υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ39/45645/2398/27-3-1995, η περιοχή Παλαιόκαστρο Τερπνής Σερρών, χαρακτηρίστηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού ως συστηματική ανασκαφή υπό την διεύθυνση της αρχαιολόγου (ΙΗ’ ΕΠΚΑ) Μαριάννας Καραμπέρη.
Παρ’ όλο όμως ότι ο παραπάνω αρχαιολογικός χαρακτηρίστηκε συστηματική ανασκαφή, οι ανασκαφές σταμάτησαν λόγω έλλειψης πιστώσεων.
Ο προγραμματισμός της ΙΗ’ εφορίας, η οποία την εποχή εκείνη είχε την ευθύνη για τις προϊστορικές και κλασσικές αρχαιότητες του Νομού Σερρών και μετέπειτα της ΚΗ’ ΕΠΚΑ, για τον συγκεκριμένο χώρο αφορούσε στην αναγκαία συντήρηση των ορατών μνημείων του χώρου, έργο άμεσης προτεραιότητας και στην ανάδειξη σε οργανωμένο επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο.
Για το σκοπό αυτό :
 Έχει συνταχθεί από την ΙΗ’ εφορία Ολοκληρωμένη μελέτη στέγασης και ανάδειξης σε επισκέψιμο μνημείο του Μακεδονικού τάφου των αδελφών Διοσκουρίδη και Ιππώνακτος, παιδιών του Απολλοδώρου Αμφιπολίτη, εταίρου του Αλέξανδρου.
 Έχουν συνταχθεί από το 1997 προϋπολογιστικοί πίνακες με σκοπό την εκτέλεση των έργων α) Ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου αρχαίας πόλης β) Αναστήλωση – ανάδειξη Μακεδονικού Τάφου.
Δυστυχώς λόγω έλλειψης χρηματοδοτήσεων μέχρι σήμερα δεν έχει εκτελεστεί καμία από τη παραπάνω εργασίες.
Επιπρόσθετα για το θέμα έχουν γίνει αλλεπάλληλες ερωτήσεις από βουλευτές τόσο την τελευταία περίοδο διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ όσο και την περίοδο διακυβέρνησης από τη Ν.Δ. και προς έκπληξη όλων μας οι απαντήσεις είναι πανομοιότυπες και αρνητικές σε ότι αφορά την ανάδειξη του χώρου σε επισκέψιμο και τη συνέχιση των ανασκαφών.
Για το παραπάνω θέμα έχουμε ενημερώσει με επιστολή μας τον Υπουργό κ. Γερουλάνο από τις 2/11/2009, χωρίς δυστυχώς μέχρι σήμερα να έχουμε ενημέρωση από του Γραφείο του.
Επειδή ο Αρχαιολογικός Χώρος της Τερπνής αποτελεί (πέραν της Αμφιπόλεως) τον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο του Νομού Σερρών και έναν απ’ τους σημαντικούς της Μακεδονίας, θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένη η διάθεση πιστώσεων για την υλοποίηση σωστικών παρεμβάσεων και έργων ανάδειξης σε οργανωμένο επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο.
Τα παραπάνω έργα είναι αναγκαία τόσο για την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού στο Νομό Σερρών όσο και για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου και των ευρημάτων τα οποία σήμερα είναι εκτεθειμένα στην αρχαιοκαπηλεία.
Επίσης θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι παρ΄ όλο που δεν αποτελεί αρμοδιότητα μας, θέλοντας να βοηθήσουμε, μετά από πρόταση της προϊσταμένης της ΚΗ’ ΕΠΚΑ, κ. Κατερίνα Περιστέρη, ο Δήμος Νιγρίτας έχει λάβει απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για την ανταλλαγή εκτάσεων που βρίσκονται εντός του αρχαιολογικού χώρου με άλλες δημοτικές και ήδη ολοκληρώνονται οι απαιτούμενες διοικητικές ενέργειες ώστε να αρθούν προβλήματα που αφορούν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Προσδοκώντας σε ουσιαστικό ενδιαφέρον από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για την συντήρηση και την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων του τόπους μας, στοιχεία που μαρτυρούν την ιστορία μας μέσα στους αιώνες θεωρώ ότι θα παρέμβετε ο ίδιος προσωπικά ώστε να χρηματοδοτηθεί η ΚΗ’ ΕΠΚΑ με σκοπό :
- Την υλοποίηση σωστικών παρεμβάσεων (Στερέωση και αναστήλωση μνημείων, συντήρηση πολυάριθμων ευρυμάτων).
- Ανάδειξη της αρχαίας πόλης και του Μακεδονικού Τάφου σε οργανωμένο επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο.

2. Βυζαντινός Ναός Αγίου Γεωργίου Νιγρίτας
Ο Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Νιγρίτας, η ανέγερση του οποίου χρονολογείται προ του 1753, αποτελεί ιδιαίτερης αξίας πολιτιστικό μνημείο, έχει κηρυχθεί δε από την 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ως διατηρητέο μνημείο με το υπ’ αριθμ. 3230/19-9-2006 έγγραφο της.
Ήδη μέσω εράνου που διενεργήθηκε από το εκκλησιαστικό συμβούλιο και ερανική επιτροπή. αλλά και από έργα μικρής κλίμακας που υλοποίησε η 12η Εφορεία Βυζαντινών αρχαιοτήτων έχει πραγματοποιηθεί η συντήρηση των τοιχογραφιών του τέμπλου και των εικόνων του, καθώς και επισκευές με σκοπό την ανάδειξης της τοιχοποιείας στην οποία είχαν γίνει ακατάλληλες παρεμβάσεις στο πέρασμα των χρόνων ενώ απαιτούνται ακόμη αρκετές σωστικές & επισκευαστικές παρεμβάσεις στο καμπαναριό , στη στέγη, την οροφής (ταβάνι) και τη διερεύνηση κλίμακας τελετών άνω ορόφου, καθώς και στην ανάδειξη του εξωνάρθηκα.
Λόγω της σημασίας της ανάδειξης αυτού του σημαντικού βυζαντινού μνημείου, για την ευρύτερη οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής μας αφού πέραν της ιστορικής και θρησκευτικής του σημασίας μπορεί να αποτελέσει και πολιτιστικό προϊόν, παρακαλούμε να ενταχθεί στα προγράμματα χρηματοδότησης του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού ώστε να αποπερατωθούν οι απαιτούμενες εργασίες

3. Αξιοποίηση των ιαματικών πηγών Νιγρίτας (Δημοτικό Διαμέρισμα Θερμών),
Οι Ιαματικές πηγές Νιγρίτας παρ’ όλο που έχουν χαρακτηριστεί από το ΕΟΤ υψηλής σημασίας και ανήκουν στις αναγνωρισμένες πηγές από την ΕΕ, εδώ και πολλά χρόνια, στέκουν αναξιοποίητες και σχεδόν εγκαταλελειμμένες, καθώς λειτουργεί ένα μικρό του τμήμα για τη θερινή περίοδο και μάλιστα χωρίς την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή για την προσέλκυση τουριστών.
Με την έγκριση του «Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον τουρισμό και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων» (ΦΕΚ 1138/Β/2009) προτάθηκε η αξιοποίηση των ιαματικών φυσικών πόρων με σκοπό την ανάπτυξη κέντρων θερμαλισμού και γενικότερα κέντρων θεραπευτικού τουρισμού με έμφαση στο συνδυασμό πρόληψης/θεραπείας – αποκατάστασης, αναψυχής και παραθερισμού.
Παρ’ όλα αυτά, αν και ετέθη η βάση για το γενικότερο σχεδιασμό ανάπτυξης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και την αξιοποίηση των φυσικών πόρων στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης, τα τελευταία χρόνια παρά τις αλλεπάλληλες οχλήσεις μας στην προηγούμενη κυβέρνηση δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στην εκμετάλλευση των Ιαματικών Λουτρών που βρίσκονται στα Θερμά Νιγρίτας, συνεχίζουν να υπολειτουργούν, ενώ το σύνολο των εγκαταστάσεων έχουν απαξιωθεί και αποτελούν δυσφήμιση για τον Ελληνικό τουρισμό.
Αναγνωρίζοντας ότι έχετε θέσει από τις πρώτες προτεραιότητες σας την αξιοποίηση των υδροθεραπευτηρίων που ανήκουν στον ΕΟΤ αλλά κυρίως ότι επιδιώκετε μέσα από τους στρατηγικούς στόχους του Υπουργείου σας την ανάπτυξη του Θεραπευτικού – Ιαματικού τουρισμού στο πλαίσιο των εναλλακτικών μορφών τουρισμού εν γένει, πιστεύουμε ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την προεπιλογή αναδόχου/επενδυτή ο οποίος κατόπιν διαπραγμάτευσης θα υπογράψει σύμβαση μακροχρόνιας εκμίσθωσης (Κανονισμός ΕΤΑ Μισθώσεων – Εκμισθώσεων, αρ. 2, παρ. 3, ΦΕΚ 290/20.03.2001), των εγκαταστάσεων του ΕΟΤ στη Νιγρίτα. Η περιοχή προσφέρεται για τη δημιουργία κέντρου ιαματικού και θεραπευτικού τουρισμού με έμφαση στον συνδυασμό θεραπείας, αναψυχής διότι εκτός της υψηλής αξίας των φυσικών πόρων, στην περιοχή έχει κατασκευαστεί από το Υπουργείο Υγείας ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ & ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΑΤΥΧΥΜΑΤΩΝ, το οποίο παρ’ όλο που λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού υπολειτουργεί, πιστεύουμε ότι με συντονισμένες ενέργειες αλλά και με την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού για ολοκληρωμένη ανάπτυξη της περιοχής και με δεδομένη την θέληση της κυβέρνησης για προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης θα υπάρξει η δυνατότητα για ανάπτυξη τουριστικών υποδομών, καταλυμάτων, υποδομών θεραπευτικού τουρισμού και λοιπών υποστηρικτικών δραστηριοτήτων και εκμεταλλεύσεων υψηλών προδιαγραφών, τα οποία θα εξασφαλίσουν την βιοποικιλότητα του περιβάλλοντος, την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής και ταυτόχρονα θα μεγιστοποιήσουν το οικονομικό όφελος του Δημοσίου από την αξιοποίηση της περιουσίας της.
Στην κατεύθυνση αυτή ως Δήμος έχουμε ολοκληρώσει μελέτες για την αναβάθμιση του δασικού περιβάλλοντος της κοιλάδας του Αγίου Παντελεήμονα που εφάπτεται των εγκαταστάσεων Ιαματικού Τουρισμού και της οργάνωση του χώρου σε τόπο διημέρευσης για την ανάπτυξη εναλλακτικών δραστηριοτήτων στη φύση (π.χ. πεζοπορία, mountain bike, παρατήρηση πουλιών, παραγωγή και προώθηση αγροτουριστικών προϊόντων κ.λ.π.), με σκοπό να εντάξουμε τη χρηματοδότηση του έργου στο πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ή σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ (π.χ. INTERREG ΙΙΙ).
Με τη βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθείτε θετικά, θέλουμε να γνωρίζετε ότι θα μας βρείτε σύμμαχο σε οποιαδήποτε προσπάθειας σας για την πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής η οποία γίνεται προς όφελος του κοινωνικού συμφέροντος και με τρόπο ο οποίος διαφυλάσσει του πλούσιους φυσικούς πόρους από οποιαδήποτε υποβάθμιση που μπορεί να προκληθεί από κατασκευές τεχνικών έργων και παρεμβάσεων κ.λπ. που δεν ακολουθούν τις αρχές προστασίας και διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος.

Στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.



                                                          Με εκτίμηση,

                                                         Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ

                                                        ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΗΚΑ


Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr