ΑΕΙ - ΤΕΙ - Προς µείωση εισακτέων λόγω µεταγραφών

Μείωση Του αριθµού εισακτέων κυρίως στα κεντρικά πανεπιστήµια και τα ΤΕΙ, λόγω των µεταγραφών που εκτινάσσουν τον τελικόπραγµατικό αριθµό των φοιτητών, µελετά το υπουργείο Παιδείας.

Η απόφαση για τον εφετινό αριθµό εισακτέων αναµένεται να ανακοινωθεί στα τέλη Μαρτίου, ενώ αυτό το διάστηµα τα ιδρύµατα αποστέλλουν τις προτάσεις τους στο υπουργείο. Στις προτάσεις αυτές τα περισσότερα ιδρύµατα ζητούν έως και τους µισούς εισακτέους σε σύγκριση µε πέρυσι, υποστηρίζοντας ότι δεν µπορούν να εκπαιδεύσουν περισσότερους λόγω οικονοµικής δυσπραγίας. Επιπλέον οι κεντρικές σχολές επικαλούνται τις µετεγγραφές που διογκώνουν κάθε χρόνο τον αριθµό των σπουδαζόντων. Για παράδειγµα, στο Τµήµα Εµπορίας και ∆ιαφήµισης του περιζήτητου ΤΕΙ της Αθήνας, στους µόλις 85 αρχικούς εισακτέους προστέθηκαν πέρυσι άλλοι 174 από µετεγγραφές, µε αποτέλεσµα να σπάσει ρεκόρ επιβάρυνσης κατά 204%! Σε καλύτερη θέση µε... 132% επιβάρυνση, ήταν το Τµήµα Προσχολικής Αγωγής του Αριστοτελείου.

Ενας ακόµα λόγος που συνηγορεί στην περικοπή είναι ο επικείµενος «Καλλικράτης» των πανεπιστηµίων, µε συγχωνεύσεις και λουκέτα ιδίως σε τµήµατα της περιφέρειας όπου παράτην κατάργηση της βάσης του δέκα, έµειναν κενές θέσεις λόγω απροθυµίας των υποψηφίων να τα δηλώσουν. Πέρυσι είχαν ανακοινωθεί 88.000 εισακτέοι, αλλά τελικά έµειναν σχεδόν 5.000 θέσεις κενές στα τµήµατα αυτά, που πρέπει πλέον να αλλάξουν γνωστικό αντικείµενο, να συγχωνευθούν ή ακόµα και να κλείσουν. 

ΤΑ ΝΕΑ
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr