Ο καρκίνος μπορεί να αποφευχθεί

Ένας πιο υγιεινός τρόπος ζωής και ήπια άσκηση μπορεί να προλάβει την εμφάνιση του καρκίνου σύμφωνα με εκτιμήσεις του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την Έρευνα του Καρκίνου (ΑICR) και του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF).
"Τρέξτε για τη ζωή σας" Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο, σχεδόν το ένα τρίτο όλων των καρκίνων στις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Βρετανία μπορούν να αποφευχθούν κάθε χρόνο αν οι άνθρωποι γυμνάζονται περισσότερο, καταναλώνουν λιγότερο αλκοόλ, κόψουν το κάπνισμα και διατρέφονται υγιεινά.
Τόσο το ΑICR όσο και το WCRF, αναφέρουν ότι προβαίνοντας σε απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας μπορεί να αποφευχθεί περίπου το 40% των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού μόνο στη Βρετανία και στις ΗΠΑ, αλλά και δεκάδες χιλιάδες κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου, του στομάχου και του προστάτη.
"Είναι λυπηρό ότι ακόμα και το 2011 οι άνθρωποι πεθαίνουν άσκοπα από καρκίνους που μπορούν να αποφευχθούν αν διατηρούμε ένα σωστό βάρος, κάνουμε υγιεινή διατροφή, έχουμε σωματική δραστηριότητα και από άλλου είδους αλλαγές στον τρόπο ζωής", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Μάρτιν Γουάιζμαν, γιατρός και επιστημονικός σύμβουλος του WCRF.
Σύμφωνα με το WCRF, μόνο στην Κίνα, μπορούν να αποφευχθούν 620.000 κρούσματα ή 27% των καρκίνων, ενώ στις ΗΠΑ το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 35% (340.000 κρούσματα), 37% στη Βρετανία, ενώ εάν εφαρμοσθεί ένας πιο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να προληφθούν 61.000 κρούσματα καρκίνου στη Βραζιλία και 79.000 στη Βρετανία.
Στις διαπιστώσεις των δύο φορέων φαίνεται να συναινεί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Ο ΠΟΥ, αναφέρει ότι η περιορισμένη σωματική δραστηριότητα είναι η κύρια αιτία πρόκλησης περίπου του 21% με 35% των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου, του 27% των κρουσμάτων διαβήτη και του 30% των καρδιακών νοσημάτων παγκοσμίως.
Γι΄αυτούς τους λόγους, αναφέρει ο ΠΟΥ, οι ενήλικες θα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά ήπιας γυμναστικής την εβδομάδα, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με περπάτημα 30 λεπτών πέντε φορές την εβδομάδα ή πηγαίνοντας με ποδήλατο καθημερινά στη δουλειά. Ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο με συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα.
Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο περίπου 12,7 εκατομμύρια άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο και 7,6 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από κάποια μορφή της νόσου. Σημειώνεται ότι υπάρχουν περίπου 200 γνωστές μορφές καρκίνου.
Επίσης σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC), περισσότεροι από 13,2 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθαίνουν κάθε χρόνο μέχρι το 2030. Πρόκειται για σχεδόν διπλάσιο αριθμό από τον αντίστοιχο του 2008, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων θα καταγράφονται στις φτωχότερες χώρες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr