Πανηγυρίζει το Σιτοχώρι Σερρών


Το Σάββατο και την Κυριακή 14 και 15 Μαΐου, πανηγυρίζει το Σιτοχώρι, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 16 χλμ. από τη Νιγρίτα, 38 χλμ. από τις Σέρρες και 80 χλμ. (μέσω Σοχού) από τη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Βισαλτίας που αποτελεί το κέντρο των γύρω από αυτήν χωριών. Μάλιστα, μέχρι πρότινος ήταν η Πρωτεύουσα του Δήμου Αχινού.
Οι κάτοικοι του Σιτοχωρίου είναι όλοι Ντόπιοι ως προς την καταγωγή τους και η μεγαλύτερη μερίδα απ' αυτούς ασχολούνται με τη γεωργία
Ωστόσο δεν είναι όλοι οι κάτοικοι αγρότες, αλλά εξασκούν και διάφορα άλλα επαγγέλματα: υπάρχουν αρκετοί τεχνίτες, υπάλληλοι, καταστηματάρχες κι ανάμεσα τους και πάνω από 100 μορφωμένοι που τελείωσαν κάποια ανώτερη ή ανώτατη σχολή. Πρέπει ν' αναφέρουμε πως στο Σιτοχώρι λειτουργούν φαρμακείο και ιατρείο. Προσπάθειες για τη διάσωση και την αναβάθμιση του Σιτοχωρίου καταβάλλει το Τοπικό Συμβούλιο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Γυναικών, ο Σύλλογος Σιτοχωριτών Θεσσαλονίκης και φυσικά οι απανταχού Σιτοχωρίτες.

Καθιστούν το Σιτοχώρι κέντρο της περιοχής και τα σχολεία που υπάρχουν σ' αυτό. Διαθέτει: Νηπιαγωγείο, εξαθέσιο Δημοτικό Σχολείο (όπου φοιτούν παιδιά όχι μόνο του Σιτοχωρίου αλλά και του Λαγκαδίου, του Χουμνικού, του Ζερβοχωρίου, του Πατρικίου και του Λευκοτόπου), καθώς επίσης και Γυμνάσιο που συγκεντρώνει τους μαθητές των χωριών που προαναφέρθηκαν καθώς επίσης και του Αχινού, της Δάφνης και του Καστανοχωρίου.
Ο ενοριακός ναός του χωριού είναι αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο και έχει αρχαιολογική αξία. Ο εν λόγω ναός χτίστηκε στη δεκαετία του 1760 και είναι αγιογραφημένος εσωτερικά Η αγιογράφηση έγινε περίπου το 1880 από μοναχούς του Αγίου Όρους και μπορεί να τη θαυμάσει και σήμερα ο επισκέπτης του ναού. Μάλιστα χαρακτηριστικό δείγμα μεγάλης αξίας είναι η εικόνα του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, έργο του β’ μισού του ΙΣΤ΄αι. από τον Άγιο Γεώργιο Σιτοχωρίου, που εκτίθεται στο Κειμηλιαρχείο Σερρών.
Όσον αφορά το ναό είναι μια τρίκλητη βασιλική με διαστάσεις 30 μέτρα μήκος και 20 πλάτος και για να μπει κανείς μέσα πρέπει να κατέβει πέντε σκαλοπάτια (δείγμα της υποταγής στους Τούρκους). Εκτός όμως από το ναό αυτό υπάρχει, κι ένας άλλος αφιερωμένος στον Άγιο Δημήτριο που λειτουργεί κατά καιρούς, καθώς επίσης και δύο παρεκκλήσια: του Αγίου Νικολάου που ανήκει στη Μονή Σταυρονικήτα του Αγίου Όρους και το ανακαίνισαν οι μοναχοί με δικά τους έξοδα, και της Αγίας Αικατερίνης που είναι σταυροπηγιακό μετόχι και συντηρείται από τη Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά.
Το πρόγραμμα της πανήγυρης
ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΜΑΪΟΥ
18:00 Αναστάσιμος Εσπερινός
21:00 Πολιτιστικές εκδηλώσεις – Λαϊκό Γλέντι

ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΜΑΪΟΥ
7:30 Θεία Λειτουργία
10:30 Αθλήματα ( Αγώνας Δρόμου, Άλμα, Λιθοβολία)
12:00 Σκοποβολή
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr