"ΓΕΡΑΚΙΝΕΙΑ" ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ 2011

Ξεκίνησε ο σχεδιασμός του θεσμού των Γερακινείων 2011 από το δήμο Βισαλτίας,  που αποτελεί το αποκορύφωμα των πολιτιστικών δρώμενων του δήμου, αναδεικνύοντας την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Οι διοργανωτές ευελπιστούν στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, μια και ο θεσμός συμπληρώνει φέτος τα 30 χρόνια από το ξεκίνημά του το 1982Πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής ο Τερπνιώτης δημοτικός σύμβουλος κ. Τρούπης Χρήστος, με μέλη τους  αντιδημάρχους κ. Παπαγιάννη Κώστα, κ. Κουκούτση Γεώργιο, τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης κ. Γιαμακίδη Χαράλαμπο, κ. Μπαντή Θωμαή και πάρα πολλά άλλα μέλη, για να υπάρξει ένα πλούσιο πρόγραμμα. Η ημερομηνία διεξαγωγής των Γερακινείων θα είναι περίπου αυτή που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο δηλαδή αρχές Σεπτεμβρίου στην πλατεία της Νιγρίτας
Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία, μια και η οικονομική κρίση δε μπορεί παρά να επηρεάσει κάθε είδους εκδήλωση και φυσικά και αυτή των Γερακινείων. Θέλει δουλειά πολύ, ευχόμαστε να έχουν το κουράγιο να φέρουν εις πέρας αυτή την πολιτιστική βδομάδα και φυσικά οι πολιτιστικοί φορείς της Βισαλτίας θα βοηθήσουν στο μέτρο του δυνατού, όπως βέβαια κάνουν χρόνια τώρα.


Για όσους δεν είστε από την περιοχή να πούμε δυο λόγια για τη Γερακίνα:

Ιστορία - Προέλευση: 

Το 1854 η Νιγρίτα βρίσκονταν κάτω από τον Τουρκικό ζυγό.  Σ’  ένα  από  τα  φτωχικά  σπίτια  της περιοχής “Τσακαλάδες” γεννήθηκε από την οικογένεια Ροκάνη ένα κορίτσι στο οποίο δόθηκε το όνομα “Γερακίνα”. Μεγαλώνοντας  η  Γερακίνα  γίνεται  γνωστή  για  την ομορφιά  της  και  την  ευγένεια  του  χαρακτήρα  της. Το 1870  είναι  ήδη  16  χρόνων  και  συναντά  τον έρωτα   στο   πρόσωπο   του   νεαρού   Νιγριτινού Τριαντάφυλλου Γκοστίνου. Η αποφράδα ημέρα  της Αυγούστου  1870  σφράγισε με τον πλέον δραματικό τρόπο τη ζωή της. Πηγαίνοντας  στο  πηγάδι  της  συνοικίας για  να  φέρει  νερό,  από  απροσεξία γλιστρά και πέφτει μέσα. Δυστυχώς παρά  την  κινητοποίηση  όλης  της γειτονιάς και του  αγαπημένου  της  που  κατέβηκε  με  σχοινί  στον πυθμένα  του  πηγαδιού για να τη σώσει η Γερακίνα πεθαίνει.  Όλη  η  Νιγρίτα  έκλαψε  την άτυχη τραγική κόρη και τη συνόδεψε στην τελευταία της κατοικία,  αφού  πρώτα  τη  στόλισε  με  φλουριά και  βραχιόλια. Το  τραγικό  τέλος  της  Γερακίνας συγκλονίζει τον Τριαντάφυλλο  που  από  αβάστακτο πόνο και θλίψη πέθανε μετά από τρεις ημέρες.
 Δρώμενο:
Κορυφαία εκδήλωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων  στη  Νιγρίτα που  φέρουν   το   όνομα   “Γερακίνεια”,   αποτελεί   η αναπαράσταση  της  πτώσης  της  “Γερακίνας”  στο πηγάδι,   στην  περιοχή   “Τσακαλάδες”. 
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr