Απώλεια βάρους: 6 στρατηγικές για την επιτυχία


Στο άρθρο μας παρέπεμψε το φιλικό blog steirida.elsteiri

Κάντε πραγματικότητα τους στόχους σας για την απώλεια βάρους. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.
Για την επιτυχή και μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους, θα πρέπει να κάνετε μόνιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας και τις συνήθειές σας.
Πώς μπορείτε να πραγματοποιήσετε τις μόνιμες αλλαγές; Ελέγξτε αυτές τις 6 στρατηγικές για την επιτυχή απώλεια βάρους.
1. Δεσμευθείτε
Για να επιτύχετε να διατηρήσετε το νέο σας βάρος απαιτείται χρόνος, προσπάθεια και μία δια βίου δέσμευση. Βεβαιωθείτε ότι
είστε έτοιμοι να κάνετε μόνιμες αλλαγές και ότι το κάνετε για τους σωστούς λόγους.
Για να παραμείνετε στον στόχο σας, θα πρέπει να είστε συγκεντρωμένοι σε αυτόν. Χρειάζεται πολύ ψυχική και σωματική ενέργεια για να αλλάξετε τις συνήθειές σας. Έτσι όπως σχεδιάζετε τις αλλαγές στον τρόπο ζωής για την απώλεια βάρους, προγραμματίστε να αντιμετωπίσετε άλλα προβλήματα στην ζωή σας πρώτα, όπως οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα στις σχέσεις. Παρόλο που αυτές οι πιέσεις δεν θα φύγουν ποτέ από την ζωή σας, η διαχείρισή τους θα βελτιώσει την ικανότητά σας να επικεντρωθείτε στην υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής.  Στην συνέχεια, από την στιγμή που είστε έτοιμοι ορίστε μια ημερομηνία έναρξης του προγράμματός σας και ξεκινήστε!
2. Βρείτε το εσωτερικό σας κίνητρο
Κανένας δεν μπορεί να σας πείσει να χάσετε βάρος. Θα πρέπει να κάνετε διατροφή και άσκηση για να ευχαριστήσετε τον εαυτό σας κατά κύριο λόγο. Τι θα σας κάνει να παραμείνετε πιστοί στους στόχους σας; Κάντε μία λίστα με το τι είναι σημαντικό για εσάς για να εστιάσετε στο πρόγραμμα είτε πρόκειται για επερχόμενες διακοπές είτε για μια καλύτερη υγεία.Ύστερα, βρείτε έναν τρόπο για να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να ανακαλείτε λόγους για να παραμείνετε στον στόχο σας όταν θα μπαίνετε σε πειρασμό. Για παράδειγμα, ίσως γράψετε ένα ενθαρρυντικό σημείωμα το οποίο θα έχετε στην πόρτα της αποθήκης τροφίμων.
Ενώ θα πρέπει να έχετε την πλήρη ευθύνη της συμπεριφοράς σας και των πράξεών σας για την επιτυχή απώλεια βάρους, θα σας βοηθούσε να έχετε υποστήριξη από κάποιον. Διαλέξτε ανθρώπους για αυτό τον σκοπό που θα σας ενθαρρύνουν με θετικό τρόπο χωρίς ντροπή,αμηχανία ή δολιοφθορά. Στην ιδανική περίπτωση, βρείτε ανθρώπους που θα ακούσουν τις ανησυχίες  και τα συναισθήματά σας, θα γυμναστούν μαζί σας και θα μοιραστούν μαζί σας την προτεραιότητα που έχετε θέσει στη ζωή σας για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
3. Θέστε ρεαλιστικούς στόχους
Μπορεί να σας φαίνεται προφανές το να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους απώλειας βάρους. Αλλά ξέρετε τι πραγματικά είναι ρεαλιστικό; Μακροπρόθεσμα, είναι καλύτερα να θέσετε ως στόχο απώλεια 0,5 με 1 κιλό την εβδομάδα, αν και η αρχική απώλεια θα είναι μεγαλύτερη από ό,τι εάν κάνατε σημαντικές αλλαγές. Απλά βεβαιωθείτε ότι οι αλλαγές δεν επηρεάζουν αρνητικά την υγεία σας. Για να χάσετε 1 έως 2 κιλά την εβδομάδα, θα πρέπει να κάψετε 500 έως 1000 θερμίδες περισσότερες απ’ ό,τι καταναλώνετε καθημερινά, μέσω ενός προγράμματος που θα περιλαμβάνει διαιτολόγιο  χαμηλότερο σε θερμίδες και τακτική άσκηση.
Όταν καθορίζετε τους στόχους σας, σκεφτείτε 2 ειδών στόχους, αυτούς που αφορούν την διαδικασία και αυτούς που αφορούν το αποτέλεσμα. «Να ασκείστε καθημερινά» είναι ένας στόχος που αφορά την διαδικασία, ενώ το «να χάσετε 15 κιλά» είναι ένας στόχος που αφορά το αποτέλεσμα. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι οι στόχοι σας είναι έξυπνοι, δηλαδή συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι, εφικτοί, σχετικά και χρονικά ορισμένοι. Για παράδειγμα, ένας τέτοιος στόχος θα μπορούσε να είναι περπάτημα 30 λεπτών την ημέρα, για 5 μέρες την εβδομάδα για τους επόμενους 3 μήνες και ύστερα να καταγράψετε τα αποτελέσματα.
4. Απολαύστε υγιεινά τρόφιμα
Υιοθετώντας ένα νέο τρόπο διατροφής που προάγει την απώλεια βάρους πρέπει να περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα μείωση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων. Όμως, η μείωση αυτή δεν θα πρέπει να εξισώνεται με την εγκατάλειψη της γεύσης, της ικανοποίησης ή ακόμη και της ευκολίας της προετοιμασίας του γεύματος. Ένας τρόπος για να ακουλουθήσετε αυτή την πορεία είναι να τρώτε περισσότερα τρόφιμα φυτικής προελεύσεως, δηλαδή φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Προσπαθήστε να έχετε ποικιλία για να πετύχετε τους στόχους σας χωρίς να εγκαταλείψετε την γεύση ή την θρεπτικότητα.
Πιο συγκεκριμένα, ξεκινήστε το πρόγραμμά σας με την κατανάλωση ενός υγιεινού πρωινού καθημερινά. Τρώτε τουλάχιστον 4 μερίδες λαχανικών και 3 μερίδες φρούτων καθημερινά και χρησιμοποιείτε υγιεινά λίπη, όπως ελαιόλαδο και φυτικά έλαια Επιπλέον, μειώστε την ζάχαρη, επιλέξτε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά και κρατήστε την κατανάλωση του κρέατος χαμηλά.
5. Δραστηριοποιηθείτε, παραμείνετε ενεργοί!
Ενώ μπορείτε να χάσετε βάρος χωρίς άσκηση, η άσκηση σε συνδυασμό με τον περιορισμό των θερμίδων μπορεί να σας δώσει την λύση στην απώλεια βάρους. Η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε επιπλέον θερμίδες που δεν γίνεται μόνο μέσω διατροφής. Η άσκηση προσφέρει επίσης πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ευφορίας, της ενίσχυσης του καρδιαγγειακού συστήματος και της μείωσης της πίεσης του αίματος. Η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει επίσης να διατηρήσετε το νέο σας βάρος. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που διατηρούν το βάρος τους επιδίδονται σε τακτική σωματική άσκηση.
Το ποσό των θερμίδων που καίτε εξαρτάται από την συχνότητα, την διάρκεια και την ένταση των δραστηριοτήτων σας. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να χάσετε το λίπος του σώματός σας είναι μέσω σταθερής αεροβικής άσκησης (όπως το γρήγορο περπάτημα) για τουλάχιστον 30 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.Όμως, κάθε επιπλέον κίνηση βοηθά στην καύση των θερμίδων. Δραστηριότητες που να ταιριάζουν στον τρόπο ζωής σας μπορεί να είναι ευκολότερες να πραγματοποιηθούν μέσα στην ημέρα. Σκεφτείτε τους τρόπους που μπορείτε να αυξήσετε την σωματική δραστηριότητα κατά την διάρκεια της ημέρας, εάν δεν μπορείτε να αφιερώσετε ξεχωριστό χρόνο για την άσκησή σας. Για παράδειγμα, προτιμήστε τις σκάλες αντί το ασανσέρ ή παρκάρετε πιο μακρυά και περπατήστε.
6. Αλλάξτε την νοοτροπία σας
Δεν είναι αρκετό να τρώτε υγιεινά τρόφιμα και να γυμνάζεστε για μερικές μόνο εβδομάδες ή και μήνες, εάν θέλετε την διατήρηση του νέου σας βάρους. Αυτές οι αλλαγές πρέπει να γίνουν τρόπος ζωής. Αλλαγές στον τρόπο ζωής σημαίνει αρχικά μια ειλικρινή ματιά στις διατροφικές σας συνήθειες και την καθημερινότητά σας. Μετά από αξιολόγηση των προκλήσεων που έχουν προκύψει για την απώλεια βάρους, δοκιμάστε την εκπόνηση μιας στρατηγικής για την σταδιακή αλλαγή συνηθειών και συμπεριφορών που αποτελούσαν τροχοπέδι στις προηγούμενες προσπάθειές σας. Προχωρήστε, όμως, ένα βήμα παραπέρα από την αναγνώριση και αξιολόγηση των προκλήσεών σας και φτιάξτε ένα σχέδιο για το πώς θα τις αντιμετωπίσετε ώστε να χάσετε το περιττό σας βάρος μια για πάντα.
Μπορεί πιθανόν να έχετε μια περιστασιακή αποτυχία. Όμως, αντί να σταματήσετε μετά από αυτή, απλά κάντε μια νέα αρχή την επόμενη μέρα. Να θυμάστε ότι ετοιμάζεστε να αλλάξετε την ζωή σας! Δεν θα συμβούν όλα με την μία. Παραμείνετε σε έναν υγιή τρόπο ζωής και τα αποτελέσματα θα αξίζουν τον κόπο.
*Η Ειρήνη Μπαμπαρούτση είναι κλινική διαιτολόγος- αθλητική Διατροφολόγος, επιστημονική υπεύθυνη του διαιτολογικού γραφείου «ΘΕΡΜΙΔΑ» κι επιστημονικός συνεργάτης Ε.Π.Ο.

Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr