ΜΠΟΥΡΛΙΑΣΜΑ - ΚΑΠΝΟΣ


ΣΚΑΛΩΣΙΑ ΜΕ ΣΑΡΙΚΙΑ (ΚΑΠΝΟ)
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΙ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΤΟΥΛΑΚΗ
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν αφορούν τη διαδικασία του "μπουρλιάσματος" κατά την οποία ο καπνός αφού μαζευτεί από το χωράφι και έλθει στο σπίτι, θα περαστεί φύλλο - φύλλο σε βελόνες (παραδοσιακή διαδικασία) ή κατευθείαν θα μπει στα κασάκια (σημερινή διαδιακασία). Κατόπιν θα αδειαστεί στα σαρίκια (παραδοσιακή διαδικασία) ή σε σκέτα σκοινιά μέσω μιας μηχανής (σημερινή διαδιακασία) και θα μπει στις σκαλωσιές με τα νάυλον (παλιά καπνόπανα) για να στεγνώσει. Καταλαβαίνεται ότι στο 90% η παραδοσιακή διαδικασία επεξεργασίας του καπνού έχει εγκαταλειφθεί και προτιμώνται νέες εύκολοι και λιγότερο χρονοβόροι μέθοδοι από τους καπνοκαλλιεργητές.
Αυτό που θυμάμαι μικρή ακόμη ήταν ο πανικός που επικρατούσε με τις σκαλωσιές όταν άρχιζε η βροχή. Από παντού φώναζαν "τα σαρίκια, τα σαρίκια". Ήταν το σύνθημα για να τρέξουν να σκεπάσουν τις ξεσκέπαστες σκαλωσιές με τα καπνόπανα. Αργότερα χρησιμοποίησαν για το στέγνωμα του καπνού τα τελάρα και πολύ αργότερα τα νάυλον. Και αφού και με τα νάυλον τα σαρίκια με το καπνό ήταν συνέχεια σκεπασμένα, χάθηκε ο πανικός την ώρα που ξεκινούσε η βροχή. Τα τελευταία χρόνια έγινε φυσικά αρκετά πιο εύκολη η καλλιέργεια του καπνού σε όλες τις φάσεις της.
Μετά τις φωτογραφίες τις σχετικές με τον καπνό, θα δείτε μια όμορφη αυλή με περιστεράκια, κοτούλες, κουνελάκι,  γουρουνάκι, σκυλάκια κλπ. Δε θα δείτε σε πολλά σπίτια πλέον αυτή την όμορφη εικόνα.
Ευχαριστούμε την οικογένεια Τουλάκη που μας επέτρεψε να πάρουμε το υλικό. Θα ακολουθήσουν και βίντεο.
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr