“Εύθυμη Χήρα” του Φράντς Λέχαρ


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ
www.serrelib.gr/silogosfilon.htm    Ηλεκτρονική Διεύθυνση :  filibiblio@gmail.com



Όπερα  10 Οκτωβρίου 2010  (ώρα 20:00)
“Εύθυμη Χήρα”      του Φράντς Λέχαρ

Η αληθινή αγάπη κοστίζει μια περιουσία
Η Εύθυμη Χήρα είναι μια οπερέτα γεμάτη ζωντάνια, χορό και τραγούδι. Το φλέρτ και τα χαριτωμένα ερωτικά μπερδέματα μας μεταφέρουν σε μια ονειρική ατμόσφαιρα, στο Παρίσι του περασμένου αιώνα.

Με την Ορχήστρα και χορωδία της Όπερας της Ζυρίχης,
Μουσική Διεύθυνση Φραντς Βέλστερ
Λιμπρέτο   Βίκτορ Λέον Στάιν


Η υπόθεση του έργου

Η αυλαία σηκώνεται και αποκαλύπτεται η σκηνή του θεάτρου της Ζυρίχης. Τα σκηνικά και τα κουστούμια της παράστασης που θα παρακολουθήσετε είναι πολύ εντυπωσιακά. Στην πρεσβεία του Ποντεβέντρο στο Παρίσι δίνεται γιορτή για τα γενέθλια του πρίγκιπα του Ποντεβέντρο. Οι κύριοι της πρεσβείας έχουν προσκαλέσει όλους τους Παριζιάνους φίλους και τις συζύγους τους. Ανάμεσά τους και η νεαρή χήρα Χάννα Γκλάβαρι, μια εξαιρετικά όμορφη και πλούσια γυναίκα, η οποία πρώτη φορά επισκέπτεται το Παρίσι.
Η Χάννα χήρεψε από την πρώτη κιόλας ημέρα του γάμου της με το βασιλικό τραπεζίτη και η περιουσία που της άφησε ο σύζυγός της ανέρχεται σε πεντακόσια εκατομμύρια. Ο βαρόνος θέλει να διασφαλίσει ότι τα χρήματα της θα παραμείνουν στο Μεγάλο Δουκάτο του Ποντεβέντρο, το οποίο κινδυνεύει να χρεοκοπήσει. Για το λόγο αυτόν, η νεαρή χήρα δεν πρέπει να παντρευτεί Παριζιάνο, αλλά Ποντεβεντρίνειο.
Ο βαρόνος Ζέτα έχει μια σπου7δαία ιδέα : να παντρευτεί η Χάννα το διπλωμάτη κόμη Ντανίλο Ντανίλοβιτς, γνωστό γυναικοκατακτητή και τακτικό πελάτη του παριζιάνικου κέντρο διασκεδάσεως Μαξίμ. Δεν γνωρίζει όμως, ότι το σχέδιό του δύσκολα μπορεί να πραγματοποιηθεί. Ο Ντανίλοβιτς και η Χάννα ήταν ερωτευμένοι στο παρελθόν, πριν το γάμο της νεαρής με τον ηλικιωμένο τραπεζίτη. Η σχέση τους έληξε άδοξα επειδή ο Ντανίλοβιτς καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια, ενώ η Χάννα είχε ταπεινή καταγωγή.



Α΄ Πράξη
Στην πρεσβεία του Ποντεβέντρο στο Παρίσι
Η γιορτή ξεκινά και το κλίμα είναι ιδιαίτερα χαρούμενο. Χορός τραγούδι, γέλια και φλερτ δημιουργούν μια ευχάριστη ατμόσφαιρα στην αίθουσα της πρεσβείας. Ο υποκόμης Κάσκαντα καλωσορίζει του καλεσμένους και επαινεί το βαρόνο Ζέτα, διοργανωτή της γιορτής. Στη συνέχεια, ο βαρόνος ανακοινώνει ότι περιμένει τη χήρα Γκλάβαρι και η είδηση γίνεται αμέσως το κεντρικό θέμα στις συζητήσεις των παρευρισκομένων. Ταυτόχρονα, η Βαλενσιέν, η πληθωρική σύζυγος του βαρόνου, προσπαθεί να αντισταθεί στο έντονο φλερτ του Καμίλ ντε Ροσιγιόν. Ο κόμης Ντανίλο Ντανίλοβιτς δεν έχει έρθει στη γιορτή, έτσι ο βαρόνος στέλνει το γραμματέα του Νιέγκους στο Μαχίμ για να τον βρει. Όταν εκείνος επιστρέφει, ενημερώνει το βαρόνο ότι βρήκε τον Ντανίλοβιτς μεθυσμένο και σε κακή κατάσταση.
Η Χάννα καταφθάνει στη γιορτή και σχεδόν όλοι οι άνδρες σπεύδουν να τη συνοδεύσουν κατά την είσοδό της στην αίθουσα. Το φλερτ είναι έντονο, όμως η Χάννα ξέρει πολύ καλά ότι οι περισσότεροι στοχεύουν στην περιουσία της και όχι στην καρδιά της. Παρ’ όλα αυτά, κολακεύεται και τους μαγεύει όλους με το τραγούδι της. Η Βαλενσιέν και ο βαρόνος την καλωσορίζουν. Στη συνέχεια, η Χάννα ανακοινώνει ότι την επομένη ημέρα θα διοργανώσει μια γιορτή στον κήπο του σπιτιού της, για να γιορτάσουν με παραδοσιακό τρόπο τα γενέθλια του πρίγκιπα. Έχει καλέσει όλη την παριζιάνικη ποντεβεντρίνεια κοινότητα. Η Βαλεσιέν προτρέπει τον Ροσιγιόν να γίνει εκείνος υποψήφιος μνηστήρας της χήρας.
Στην αίθουσα μπαίνει ο γοητευτικός διπλωμάτης Ντανίλο Ντανόλοβιτς. Τακτικός θαμώνας του Μαξίμ, διασκεδάζει πίνοντας άφθονη σαμπάνια με τις γκριζέτες. Ο Νιέγκους βλέπει ότι βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση μέθης και του προσφέρει λίγο νερό, ενώ ταυτόχρονα τον ενημερώνει ότι στη γιορτή παρευρίσκεται και η χήρα Γκλάβαρι. Το «καθήκον» του προς την πατρίδα είναι να κατακτήσει τη Χάννα και να την παντρευτεί. Έτσι το Ποντεβέντρο θα σωθεί από τη χρεοκοπία.
Η Βαλενσιέν και ο Ροσιγιόν μπαίνουν στην αίθουσα. Η σύζυγος του βαρόνου είναι πολύ αναστατωμένη και ψάχνει τη βεντάλια της, πάνω στην οποία ο Ροσιγιόν είχε γράψει «σ’ αγαπώ». Η Χάννα εμφανίζεται και αναγνωρίζει αμέσως τον Ντανίλο, ο οποίος, κουρασμένος από το ξενύχτι, έχει αποκοιμηθεί στον καναπέ. Το φλερτ ανάμεσά τους είναι έντονο, ωστόσο η Χάννα είναι ακόμα πικραμένη από το παρελθόν. Ο Ντανίλο προσπαθεί να δικαιολογηθεί για τη συμπεριφορά του. Η αριστοκρατική οικογένεια του κόμη δεν επέτρεψε το γάμο με ένα λαϊκό κορίτσι. Η Χάννα ξέρει πως όλοι οι άνδρες αποσκοπούν στην περιουσία της, όμως εκείνος της απαντά ότι δε θα την παντρευόταν επειδή ξαφνικά έγινε πλούσια και ότι ποτέ δε θα της πει αν την αγαπά.
Στο μεταξύ, ο Κρόμο πιστεύει ότι η βεντάλια ανήκει στη σύζυγό του. Ο βαρόνος, για να καλύψει την Όλγκα, του λέει ότι ανήκει στη δική του σύζυγο. Η Βαλενσιέν είναι πολύ ανήσυχη και ενημερώνει τον Ροσιγιόν ότι ο άνδρας της νομίζει πως η βεντάλια με το «σ’ αγαπώ» ανήκει στην Όλγκα. Ταυτόχρονα, ο βαρόνος προτρέπει τον Ντανίλοβιτς να παντρευτεί τη Χάννα. Εκείνος όμως δεν είναι πρόθυμος να το κάνει και αρνείται πεισματικά να συμμετάσχει στον αγώνα για την κατάκτηση της όμορφης χήρας. Ξαφνικά εμφανίζεται η Χάννα με τους θαυμαστές της, οι οποίοι της ζητούν επίμονα ένα χορό. Είναι η στιγμή που θα διαλέξει τον καβαλιέρο της, όταν στην αίθουσα μπαίνει ο Ντανίλο μαζί με μερικές όμορφες νεαρές κοπέλες. Ξεκινά ο χορός και το τραγούδι και η Χάννα είναι φανερά αμήχανη και ενοχλημένη. Όλοι επιθυμούν να χορέψουν μαζί της, ενώ η Βαλενσιέν προσπαθεί να την πείσει να διαλέξει για καβαλιέρο της τον Ροσιγιόν. Στο τέλος, η Χάννα επιλέγει τον κόμη Ντανίλοβιτς. Στο μαγευτικό βαλς που χορεύουν, συνειδητοποιούν ότι η φλόγα ανάμεσά τους είναι ακόμα ζωντανή.
Β΄ Πράξη
Παραδοσιακή γιορτή στον κήπο της Χάννα

Στον κήπο του σπιτιού της Χάννα διοργανώνεται η παραδοσιακή ποντεβεντρίνεια γιορτή, όπως η όμορφη χήρα είχε ανακοινώσει την προηγούμενη ημέρα. Η δεύτερη πράξη ξεκινά με τη Χάννα να υποδέχεται του καλεσμένους της, οι οποίοι φορούν εντυπωσιακές στολές. Η οικοδέσποινα τους προτρέπει να γιορτάσουν όπως θα έκαναν στην πατρίδα τους. Χωρισμένοι σε ζευγάρια, κρατούν μαντίλια και χορεύουν παραδοσιακούς χορούς.
Η Χάννα παρακολουθεί τους καλεσμένους της να διασκεδάζουν και τους παροτρύνει να τραγουδήσουν μαζί της το τραγούδι της Βίλγιας, μιας νεράιδας της πατρίδας τους. Ξεκινά να τραγουδά για τον έρωτα της Βίλγιας και ενός παλικαριού. Η ερμηνεία της Χάννα είναι συγκινητική και όλοι παρακολουθούν μαγεμένοι, συνοδεύοντάς τη στο τραγούδι. Το κοινό ξεσπά σε ένα δυνατό χειροκρότημα και η γιορτή στη σκηνή συνεχίζεται με πολύ χορό και τραγούδι. Ο πρέσβης είναι κατενθουσιασμένος με τη γιορτή και η Χάννα του ανακοινώνει ότι πρόκειται να διοργανώσουν με τη σύζυγό του μια ακόμη γιορτή. Αυτή τη φορά θα διακοσμήσει το σπίτι της όπως το κέντρο Μαξίμ.
Ο Ντανίλο εμφανίζεται στη γιορτή και ο βαρόνος τον ενημερώνει ότι ο Ροσιγιόν είναι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής του. Ο Νιέγκους όμως έχει ακούσει ότι ο Ροσιγιόν είναι ερωτευμένος με μια παντρεμένη γυναίκα, χωρίς όμως να αποκαλύψει ότι πρόκειται για τη Βαλενσιέν. Ο βαρόνος είναι αποφασισμένος να ανακαλύψει την αλήθεια και χρησιμοποιεί ως στοιχείο τη βεντάλια πάνω στην οποία ο Ροσιγιόν έχει γράψει «σ’ αγαπώ». Η Χάννα και ο Ντανίλο έχουν έναν ακόμη έντονο διάλογο. Το ντουέτο τους για τον ανόητο ιππότη είναι πραγματικά εξαιρετικό. Ο Ντανίλο προσπαθεί να βρει την κάτοχο της βεντάλιας και ανακαλύπτει ότι ορισμένες κυρίες της πρεσβείας δεν είναι τόσο πιστές στους συζύγους τους. Συγκεκριμένα, η Όλγκα Κρόμο φλερτάρει με τον σερ Μπριός και η Μπογκδάνοβιτς με τον υποκόμη Κάσκαντα. Στο τέλος, ο Ντανίλο δέχεται το επίμονο φλερτ της πολύ μεγαλύτερης του Πρασκόβιας Πρίσιτς.
Ο Κάσκαντα και ο Μπριός είναι έτοιμοι να μονομαχήσουν για την καρδιά της Χάννα. Ο Ντανίλο όμως αποτρέπει τη μονομαχία, λέγοντάς τους κρυφά ότι οι σύζυγοι των γυναικών με τις οποίες φλερτάρουν γνωρίζουν την αλήθεια. Έτσι, οι δύο ανταγωνιστές υποχωρούν. Στη σκηνή εμφανίζεται ο βαρόνος με τους υπόλοιπους και ο Νιέγκους φέρνει ποτά για όλους. Ξεκινά το τραγούδι και οι άνδρες ανταλλάσουν απόψεις σχετικά με το πώς πρέπει να φέρονται στις γυναίκες, ώστε αυτές να μένουν πιστές. Ο βαρόνος δείχνει σίγουρος για την πίστη της συζύγου του Βαλενσιέν.
Όταν οι άνδρες αποχωρούν, εμφανίζεται η Χάννα με τις υπόλοιπες κυρίες και τραγουδούν για τη σπουδή στους άνδρες. Στη συνέχεια, η Χάννα συναντά τον Ντανίλο και του ζητά να τη συμβουλεύσει για τον άνδρα που θα παντρευτεί. Ο Ντανίλο εκφράζει τη ζήλια του και η Χάννα κολακεύεται. Χορεύουν μαζί τον παραδοσιακό χορό κόλο και ο Ντανίλο της προτείνει να πάνε μαζί στο Μαξίμ. Η Χάννα φεύγει αναστατωμένη, όταν στη σκηνή εμφανίζεται ο βαρόνος. Είναι αποφασισμένος να βρει την ερωμένη του Ροσιγιόν.
Ο Ροσιγιόν συναντά πάλι τη Βαλενσιέν και βρίσκουν τη βεντάλια. Η Βαλενσιέν γράφει πάνω «είμαι μια αξιοπρεπής γυναίκα» και τον προτρέπει για μια ακόμη φορά να παντρευτεί τη Χάννα. Όταν όμως παραδέχεται ότι με δυσκολία αρνείται την αγάπη του, οι δυο τους τραγουδούν ένα υπέροχο ντουέτο και κρύβονται στο σκοτεινό παβιγιόν. Ξαφνικά εμφανίζονται ο βαρόνος και ο Νιέγκους. Περιμένουν τον Ντανίλο για να μάθουν σχετικά με την αγαπημένη του Ροσιγιόν. Ο βαρόνος ανακαλύπτει ότι η γυναίκα με την οποία είναι ερωτευμένος ο Ροσιγιόν και βρίσκεται μαζί του κλειδωμένη στο παβιγιόν είναι η σύζυγός του. Πέφτει από τα σύννεφα και αποφασίζει να ζητήσει διαζύγιο. Όμως η Χάννα φροντίζει να «μπαλώσει» την κατάσταση και ισχυρίζεται ότι αυτή ήταν με τον Ροσιγιόν. Προς έκπληξη όλων, ανακοινώνει τους αρραβώνες τους, κάτι που απογοητεύει τους υπόλοιπους άνδρες και εκνευρίζει τον Ντανίλο. Ο βαρόνος θα χάσει τα εκατομμύρια της περιουσίας και η Βαλενσιέν θα χάσει για πάντα τον Καμίλ. Ο Ντανίλο είναι φανερά εκνευρισμένος και αποφασίζει να πάει στο Μαξίμ. Η Χάννα τότε καταλαβαίνει ότι την αγαπάει ακόμα.

Γ΄ Πράξη
Ατμόσφαιρα παρισινού καμπαρέ

Η Τρίτη πράξη ξεκινά με ακόμη μια γιορτή. Η Χάννα, με τη βοήθεια της Βαλενσιέν, έχει διακοσμήσει το σαλόνι του σπιτιού της όπως το κέντρο Μαξίμ. Η Βαλενσιέν φορά ένα εντυπωσιακό κουστούμι και ξεκινά το χορό και το τραγούδι μαζί με τις υπόλοιπες γκριζέτες. Κέφι ζωντάνια και χορός δημιουργούν μια φαντασμαγορική ατμόσφαιρα.  Τα πολύχρωμα κουστούμια και το εντυπωσιακό καν καν μεταφέρουν τους θεατές σε ένα παρισινό καμπαρέ της εποχής.
Ξαφνικά εμφανίζεται ο Ντανίλο, ο οποίος έχει βρει το πραγματικό Μαξίμ άδειο και ξεκινά αμέσως το χορό με τις όμορφες γυναίκες. Οι γκριζέτες περιτριγυρίζουν τους καλεσμένους και όλοι είναι ενθουσιασμένοι με την παριζιάνικη γιορτή. Όμως ένα γράμμα που φθάνει από το υπουργείο δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση. Το Μεγάλο Δουκάτο του Ποντεβέντρο πρόκειται να χρεοκοπήσει. Η Χάννα εμφανίζεται στη σκηνή και ο Ντανίλο της απαγορεύει να παντρευτεί τον Ροσιγιόν, για το καλό της πατρίδας. Τα εκατομμύρια της όμορφης χήρας πρέπει να παραμείνουν στο Ποντεβέντρο και αυτό θα γίνει μόνο αν παντρευτεί έναν Ποντεβεντρίνειο. Η Χάννα του εκμυστηρεύεται ότι δεν θα αρραβωνιαστεί τον Καμίλ και ότι στο παβιγιόν μαζί με τον Ροσιγιόν βρισκόταν μια άλλη γυναίκα.
Η ίδια προσφέρθηκε απλώς να τη «σώσει», επειδή η ερωμένη του Ροσιγιόν είναι παντρεμένη. Ωστόσο, συνεχίζει να κρατά κρυφό το μυστικό της Βαλενσιέν. Ο Ντανίλο παραδέχεται ότι ζήλεψε και δείχνει έτοιμος να της πει ότι την αγαπάει. Τραγουδούν ένα υπέροχο ντουέτο και έρχονται ακόμη πιο κοντά …. «Τα χείλη σιωπούν, τα βιολιά ψιθυρίζουν, αγάπα με … σε παρακαλώ, αγάπα με».
Στη σκηνή μπαίνει ο βαρόνος με τους υπόλοιπους και ο Ντανίλο εξηγεί σε όλους ότι η Χάννα δε σκοπεύει να παντρευτεί τον Ροσιγιόν. Ο βαρόνος ζητά διαζύγιο από τη Βαλενσιέν και αμέσως μετά ζητά το χέρι της νεαρής χήρας. Όμως, η Χάννα ανακοινώνει κάτι που κανείς δε γνωρίζει : εάν παντρευτεί, θα χάσει όλα τα χρήματά της ! Στο άκουσμα της είδησης αυτής, ο Ντανίλο σπεύδει να εκφράσει επιτέλους την αγάπη του. Είναι ελεύθερος να παντρευτεί την αγαπημένη του, ειδικά τώρα που δε θα είναι πλούσια. Το ζευγάρι αγκαλιάζεται και όλοι μένουν έκπληκτοι. Ο Ντανίλο και η Χάννα θα παντρευτούν, παρόλο που με το γάμο αυτό θα χαθεί ολοκληρωτικά η περιουσία που της άφησε ο πρώην σύζυγός της.
Ωστόσο, η Χάννα λέει χαρούμενη στους απογοητευμένους καλεσμένους της ότι θα χάσει την περιουσία της επειδή θα μεταβιβασθεί στο νέο της σύζυγο ! Ο βαρόνος διαβάζει την απάντηση της γυναίκας του πάνω στη βεντάλια, «είμαι αξιοπρεπής γυναίκα» και της ζητά να τον συγχωρέσει. Όλοι μαζί τραγουδούν και χορεύουν «είναι δύσκολη η σπουδή στη γυναίκα… Εξαντλεί τους άνδρες διαβολικά ! Κανείς δε γνωρίζει το σώμα και την ψυχή της γυναίκας….».
Η φαντασμαγορική παράσταση φτάνει στο τέλος της και όλοι οι πρωταγωνιστές χορεύουν και τραγουδούν στη σκηνή, λίγο προτού υποκλιθούν στο κοινό.



Ευελπιστούμε στην παρουσία σας στις εκδηλώσεις.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΛΟΓΑΡΝΕΣ

Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


         ΕΙΡΗΝΗ ΦΡΑΓΚΕΔΑΚΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ      
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr