ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥ κ. ΜΑΡΙΑΝΑΣ ΚΑΡΑΜΠΕΡΗ ΣΤΗΝ ΤΕΡΠΝΗ

αρχαιολόγος κ. Καραμπέρη Μαριάνα
Μετά από πάρα πολλά χρόνια ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα για την περιοχή της Βισαλτίας τα τελευταία είκοσι χρόνια επισκέφτηκε σήμερα την Τερπνή. Είναι η αρχαιολόγος κ. Μαριάνα Καραμπέρη η οποία έκανε τον Αύγουστο του 1993 τις ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο στη θέση Παλιόκαστρο στην Τερπνή.  Μετά την επίσκεψη στον Πολιτιστικό σύλλογο ακολούθησε συνάντηση με το δήμαρχο Βισαλτίας κ. Καλαϊτζή Δημήτριο, από τον οποίο ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα, την αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου Τερπνής και τις προσπάθειες για τη συνέχιση των ανασκαφών. Ακολούθησε περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο Τερπνής όπου η απογοήτευσή της ήταν μεγάλη, αφού όχι μόνο δεν έχει γίνει τίποτε μετά 18 χρόνια που τελείωσε η ανασκαφική έρευνα αλλά και παντού υπήρχαν τα σημάδια της εγκατάλειψης. Για κάθε πέτρα που συναντούσαμε, για κάθε γωνιά του χώρου είχε κάτι να μας πει. Το σημαντικότερο είναι πως υπάρχουν πάρα πολλά ευρήματα που γνωρίζει η ίδια την ύπαρξή τους, εκτείνονται σε όλο το λόφο του Παλιόκαστρου αλλά δυστυχώς ήταν αδύνατο σε τέσσερις μήνες το 1993 που έγιναν οι ανασκαφές να βγουν στο φως. Έπρεπε να συνεχιστεί η ανασκαφή για να αποκαλυφθούν αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ. Όσο για την επίσκεψη που ακολούθησε στο μεγάλης ιστορικής σημασίας μακεδονικό τάφο, η απογοήτευση και στα μάτια της ακόμη ήταν εμφανής. Άσχημη εικόνα πραγματικά. Παντελής εγκατάλειψη. Ελπίζουμε με τη θετική διάθεση του δημάρχου, του προέδρου της Τερπνής, τη συμμετοχή της Περιφέρειας, τη σύμφωνη γνώμη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών και την αγάπη για τα αρχαία Τερπνής από την αρχαιολόγο κ. Καραμπέρη  να έλθουν στο φως οι ανεκτίμητοι θησαυροί και φυσικά να αξιοποιηθεί ο χώρος ώστε να μπορεί όποιος θέλει να τον επισκέπτεται.
Δέστε για πρώτη φορά την όμορφη φυσιογνωμία της αρχαιολόγου κ. Καραμπέρη Μαριάνας, την οποία  και εμείς γνωρίσαμε από κοντά μόνο σήμερα. Διαμένει από το 1993 στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται στην ΙΣΤ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, υπεύθυνη για όλο το κέντρο της πόλης σε σχέση φυσικά με τα αρχαία.
Την ευχαριστούμε καθώς και τον υπέροχο σύζυγό της επίσης αρχαιολόγο ο οποίος μιλούσε με το ίδιο πάθος και την ίδια αγάπη για τον αρχαιολογικό μας χώρο μια και μαζί με την αρχαιολόγο δούλεψαν με αυτοθυσία και σε μόνο τέσσερις μήνες τον Αύγουστο του 1993 μέσα σε συνθήκες καύσωνα ανακάλυψαν σπουδαία ευρήματα. Δυστυχώς δεν εκτίθενται από ότι ξέρουμε πουθενά και πιθανότατα βρίσκονται στις αποθήκες του μουσείου Σερρών. Δυστυχώς.
Φεύγοντας από την Τερπνή πήραμε τη δέσμευσή της να ξανάλθει σε εύλογο διάστημα, ώστε να οργανωθεί μια συνάντηση με όλους τους φορείς του νομού για να αποφασιστούν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν προς το υπουργείο Πολιτισμού ώστε να έχουμε τα αναμενόμενα από όλους αποτελέσματα. Kαι φυσικά τα αναμενόμενα δεν αφορούν μόνο την επισκεψιμότητα του αρχαιολογικού χώρου της Τερπνής αλλά και τη συνέχιση των ανασκαφών.


Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr