ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΗΜ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΝΙΓΡΙΤΑΣ

Ομολογούμε πως η γενεά των Σταματόπουλων έχει γράψει σπουδαία ιστορία στην Τερπνή και αυτός τώρα ο νεαρός σε ηλικία καθηγητής Δημήτριος Σταματόπουλος θεωρούμε πως θα αφήσει τα δικά του χνάρια και μάλιστα είμαστε σίγουροι ότι θα μείνουν ανεξίτηλα, αφού ήδη βρισκόμενος σε τόσο νεαρή ηλικία διαπρέπει. Γιά όσους δεν καταλάβατε μιλάμε για το Δημήτρη Σταματόπουλο που μας εξέπληξε τον Οκτώβρη στην ίδια αίθουσα στο δημαρχείο στην παρουσίαση του βιβλίου μας "Τερπνή" όπου ήταν ομιλητής και σήμερα εξέπληξε όλη τη Νιγρίτα με την υπέροχη διάλεξη που έκανε στο Δημαρχείο Νιγρίτας για τη Μάχη στα Πλατανούδια Τερπνής και την απελευθέρωση της Νιγρίτας στα πλαίσια των Βαλκανικών πολέμων. Και πιο ειδικό δε θα μπορούσε ο δήμος να καλέσει μια και ο κ. Σταματόπουλος είναι επίκουρος καθηγητής Βαλκανικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης. Μάγεψε κυριολεκτικά την κατάμεστη αίθουσα του δημαρχείου που ρούφηξε με μεγάλη προσοχή όλες τις πληροφορίες, κάποιες εντελώς καινούργιες για όλους μας. Μας μίλησε για τις τοπικές μάχες σε Τερπνή και Νιγρίτα του 1913, αλλά και για τους Βαλκανικούς πολέμους σε σχέση πάντα με την Ελλάδα εμπλουτισμένα με παρουσίαση χαρτών και φωτογραφικού υλικού. Αναφέρθηκε στον παππού του Αθανάσιο Σταματόπουλο φαρμακοποιό, το "γιατρό" στη συνείδηση των Τερπνιωτών εκείνα τα χρόνια, που η προϋπηρεσία του στα χρόνια των Βαλκανικών πολέμων του 1912 και 1913 πολύ πιθανόν έπαιξε καθοριστικό ρόλο ώστε να αναλάβει το ρόλο του Κοινοτάρχη (1922-1923 και 1929-31) στην Τερπνή και στις 20-2-1923 επί προεδρίας του το χωριό να εγκαταλείψει το παλιό όνομα Τσαρπίστα και να μετονομαστεί σε Τερπνή. Μια γενιά Σταματόπουλων που γράφτηκαν στην ιστορία ενώ σήμερα ο Δημήτρης Σταματόπουλος ασχολείται με τη συγγραφή και αποσαφήνηση περιόδων της Ελληνικής ιστορίας και όχι μόνο. Είμαστε πραγματικά πολύ περήφανοι για αυτόν.
Όλη την ομιλία του υπέροχου Τερπνιώτη καθηγητή κ. Δημητρίου Σταματόπουλου, όπως και μέρος της παρουσίασης της χορωδίας του Π.Κ Νιγρίτας του κ. Αστέριου Γούναρη θα τα δημοσιεύσουμε.
χορωδία Π.Κ.Νιγρίτας Αστ. Γούναρη
παππούς Τουλάκης Ιωάννης
Να μη ξεχάσουμε πως μεταξύ της χορωδιακής εμφάνισης και της διάλεξης του καθηγητή κ. Σταματόπουλου περεμβήθηκε ένα βίντεο με το Τερπνιώτη παππού Τουλάκη Ιωάννη να μιλάει για τη μάχη στα Πλατανούδια παιδί δεκάχρονο τότε.  Το βίντεο έκανε τον κόσμο να χαμογελάσει πολλές φορές κυρίως με την τοπική τερπνιώτικη προφορά του παππού, που αφηγούνταν γεγονότα του 1913. Ίσως κάποια στιγμή τις καταγραφές όλων των υπερήλικων που έχουμε κάνει και μιλάνε όχι μόνο για  ιστορικά τοπικά γεγονότα αλλά και πολιτιστικά και λαογραφικά να τα παρουσιάσουμε σε ένα όμορφο αφιέρωμα.
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr