23 Μαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας


Καμίνι η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια!

Μέση τιμή θερμοκρασίας που αυξάνεται στο σύνολο του χρόνου κατά 4.5 βαθμούς Κελσίου, μειωμένες βροχοπτώσεις στη Δυτική κυρίως Ελλάδα, αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων όπως είναι οι...καύσωνες διάρκειας, αλλά και οι έντονες βροχοπτώσεις θα ταλαιπωρήσουν κυρίως τους κατοίκους των αστικών κέντρων όπως η Αθήνα την περίοδο 2091-2100. Την ίδια περίοδο κανείς δεν θα βρίσκει δροσιά όπως φαίνεται ούτε στις παράκτιες περιοχές όπου οι ειδικοί προβλέπουν πως θα αυξηθούν οι «θερμές νύκτες», τα βράδια δηλαδή όπου η θερμοκρασία δεν θα πέφτει και θα παρατηρείται δυσφορία των κατοίκων.

Τα κλιματικά σενάρια για την περίοδο 2021-2050 και 2091-2100 προβλέπουν ότι η Αθήνα ακολουθώντας τις αλλαγές στο κλίμα σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο θα έχει αύξηση στη μέση τιμή της θερμοκρασίας της κατά 2 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα θα μειωθεί συνολικά το ποσό βροχόπτωσης στο «κλεινόν άστυ» ενώ ταυτόχρονα θα αυξηθεί η συχνότητα εμφάνισης ακραίων βροχοπτώσεων..

Ακραία καιρικά φαινόμενα όπως συνεχείς βροχοπτώσεις αλλά και αύξηση της θερμοκρασίας θα έχουμε και στα ηπειρωτικά της χώρας. Εκεί μάλιστα ένα από τα σενάρια για το κλίμα προβλέπει μέση αύξηση στην ετήσια τιμή της θερμοκρασίας έως και 7 βαθμούς Κελσίου για την περίοδο όμως 2091-2100...

Το σίγουρο πάντως είναι πως όπως τονίζουν οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που παρέδωσαν την ετήσια έκθεσή τους για το κλίμα στην Τράπεζα της Ελλάδας, θα χρειαστούμε επιπλέον ενέργεια για ψύξη αφού θ αυξηθεί το σύνολο των θερμών ημερών ανά έτος και θα κινδυνεύσουν ακόμη περισσότερο τα εναπομείναντα δάση της χώρας από πυρκαγιές...

Το αντίκτυπο στη Δημόσια Υγεία αλλά και στον τουρισμό είναι πασιφανές...

Όλα αυτά γράφονται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας 23 Μαρτίου όπου στο Αμφιθέατρο του Μετεωροσκοπείου του ΑΠΘ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Κλιματική Αλλαγή . Προσομοιώσεις και επιπτώσεις στον Τουρισμό της Ελλάδας».

Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr