Αμίαντος: ο σιωπηλός δολοφόνος


Για τις βλαβερές επιπτώσεις του αμίαντου στην ανθρώπινη υγεία, έχουν γραφτεί πολλά. Οι περισσότεροι επιστήμονες συγκλίνουν στην αύξηση του...κινδύνου για καρκίνο, σε όσους εκθέτονται σε αμίαντο. Πλέον όμως, μια νέα έρευνα έδειξε ότι ο «σιωπηλός δολοφόνος» χτυπά και στην καρδιά αλλά και στον εγκέφαλο.

Οι εργαζόμενοι που εκτίθενται σε αμίαντο διατρέχουν «σημαντικά αυξημένο κίνδυνο» να πεθάνουν από μία καρδιακή προσβολή ή ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Βρετανικού Εργαστηρίου Υγείας και Ασφάλειας (HSL). Οι επιστήμονες διευκρινίζουν επίσης ότι η θνησιμότητα από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και από στεφανιαία καρδιακή νόσο (κυρίως έμφραγμα του μυοκαρδίου) είναι σημαντικά πιο υψηλή για τους εργαζόμενους που εκτίθενται σε αμίαντο απ' ότι για τον πληθυσμό εν γένει.

Ο αμίαντος χρησιμοποιείτο μαζικά την δεκαετία του '80 και του '90 σαν μονωτικό υλικό το οποίο ήταν και φτηνό και ανθεκτικό. Οι θανατηφόρες συνέπειες όμως αλλά και οι βλάβες που προκαλούσε η εισπνοή των ινών του, στους πνεύμονες, οδήγησε τις υπηρεσίες Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απαγορεύσει τον αμίαντο από το 2005. Προκαλούσε κυρίως καρκίνο του πνεύμονα, των πλευρών και του περιτοναίου, όπως και μη καρκινικές πνευμονικές παθήσεις: πνευμονική ίνωση και πνευμονοκοκκίαση αμιάντου.

Οι Βρετανοί επιστήμονες κατέληξαν στη διαπίστωση ότι ο αμίαντος χτυπά την καρδιά και τον εγκέφαλο παρακολουθώντας ιατρικά 94.403 άνδρες και 4.509 γυναίκες από το 1971 μέχρι το 2005. Όλοι τους ήταν εργαζόμενοι που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έρχονταν σε επαφή με τον “σιωπηλό δολοφόνο” στη δουλειά τους. Επισημαίνεται ότι περισσότεροι από τους μισούς αυτούς εργαζόμενους ήταν καπνιστές (το 58% των ανδρών και το 52% των γυναικών στην αρχή της έρευνας).

Συνολικά 15.557 άνθρωποι πέθαναν μεταξύ του 1971 και του 2005, από διάφορα αίτια, εκ των οποίων 1.053 από αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και 4.185 από εμφράγματα, σύμφωνα με το άρθρο που δημοσιεύεται στην Επαγγελματική και Περιβαλλοντική Ιατρική (Occupational and Environmental Medicine), μια εξειδικευμένη επιθεώρηση που υπάγεται στην Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση (BMJ).

Μέσα στο άρθρο αναφέρεται ρητά ότι : “Οι άρρενες εργάτες του αμιάντου είχαν 63% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και 39% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από μία καρδιακή προσβολή. Για τις γυναίκες ο επιπλέον κίνδυνος ανερχόταν σε 100% και σε 89% αντίστοιχα.”

Μάλιστα οι επιστήμονες τόνισαν ότι ακόμη όσο περισσότερο παραμένει κάποιος και εκτίθεται σε αμίαντο, τόσο πιο πολύ κινδυνεύει, καπνίζει δεν καπνίζει....
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr