Τι να φυτέψετε την Άνοιξη!

Φορέστε τα γάντια σας και σηκώστε τα μανίκια. Οι βεράντες και οι κήποι έχουν πλέον την τιμητική τους -η Άνοιξη είναι επίσημα εδώ- και εμείς πρέπει να φροντίσουμε τώρα τα άνθη και τα δέντρα μας για να μας... χαρίσουν καθ’όλη την διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού τα υπέροχα χρώματα και αρώματά τους.

Τι πρέπει να κάνετε πριν ξεκινήσετε το φύτεμα!

Ελέγξτε τη θερμοκρασία του εδάφους. Τα περισσότερα λουλούδια θέλουν η θερμοκρασία του εδάφους να είναι τουλάχιστον 10 βαθμοί Κελσίου για να ανθίσουν. Μπορείτε να ελέγξετε τη θερμοκρασία του εδάφους με ένα απλό θερμόμετρο που έχετε κάπου στο σπίτι, το οποίο απλά θα χώσετε στο χώμα και θα το αφήσετε για 5 λεπτά.

Ελέγξτε το χώμα. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην «δουλεύουμε» ποτέ με υγρό χώμα, αλλά ούτε με πολύ στεγνό. Πιάστε μια χούφτα χώμα με το χέρι σας και σφίξτε την. Το χώμα πρέπει να σχηματίζει μία χαλαρή μπάλα που αν την πιέσεις σπάει.

Αφαιρέστε τα ξερά φύλλα και κλαδιά. Πετάξτε ό,τι ξερό έχει πέσει από δέντρα και φυτά, καθαρίστε το χώμα από διάφορα σκουπιδάκια και ανακατέψτε το με τα χέρια και όχι με τσουγκράνα. Ελέγξτε αν υπάρχουν σκουλήκια και άλλα μαμούνια στο χώμα, καθώς αυτά μπορούν να καταστρέψουν τα φυτά σας. Αφαιρέστε επίσης τα διάφορα αγριόχορτα που κατά καιρούς φυτρώνουν ακόμα και μέσα στις ζαρντινιέρες, καθώς «κλέβουν» τον ήλιο και τις πρωτεΐνες από τα φυτά σας. Για να είστε βέβαιοι πως αφαιρέθηκαν προτιμήστε να τα ξεριζώσετε από το να τα κόψετε.

Δέντρα, φυτά και άνθη που ήδη έχετε στον κήπο ή την βεράντα σας εδώ και καιρό (αν όχι χρόνια) πρέπει να έχουν κλαδευτεί εδώ και έναν μήνα. Αν δεν τα έχετε κλαδέψει κάντε το τώρα, προκειμένου να έχουν «μπροστά τους» έναν μήνα για να δυναμώσουν και να βγάλουν ξανά φρέσκα και γερά άνθη ή καρπούς. Χρησιμοποιήστε ένα κλαδευτήρι, κόψτε το κλαδί αρκετά χαμηλά, περίπου κατά τα 2/3 του, με το κλαδευτήρι σε κάθετη γωνία προς το κλαδί.

Προγραμματίστε: Σκεφτείτε τα φυτά που έχετε και τα φυτά που θέλετε αλλά και πόσο χώρο έχετε για να τα φυτέψετε. Έπειτα υπολογίστε τον χρόνο που το κάθε φυτά χρειάζεται για να ανθίσει για να γνωρίζετε σε πόσο καιρό θα έχετε έναν ανθισμένο κήπο. Το μέσο «οικιακό φυτό» θέλει από τέσσερις έως δώδεκα εβδομάδες για να ανθίσει, αν το πάρετε σε μορφή σπόρου. Το σακουλάκι που θα περιέχει τους σπόρους του φυτού σας θα έχει λεπτομέρειες για τον ρυθμό ανάπτυξης του φυτού και την συχνότητα ποτίσματος.

Ξεκινήστε το φύτεμα!

Λουλούδια που αγαπούν το κρύο: Στις αρχές της Άνοιξης μπορείτε να δοκιμάσετε να φυτέψετε μερικά λουλούδια που αγαπούν το κρύο και μπορούν να επιβιώσουν ακόμα κι αν η θερμοκρασία ξαναπέσει για μερικές ημέρες, πριν το καλοκαίρι. Οι πανσέδες και τα σκυλάκια είναι τέτοια φυτά και μπορούν να στολίσουν με υπέροχα χρώματα την βεράντα ή τον κήπο σας. Αν θέλετε να φυτέψετε άλλα, λιγότερο ανθεκτικά στο κρύο λουλούδια, θα πρέπει να περιμένετε μερικές εβδομάδες ακόμα. 

Δεντράκια και θάμνοι: Αν προτιμάτε να φυτεύετε μερικώς ανεπτυγμένα δεντράκια και θάμνους αγοράστε τα μόνο αν σκοπεύετε να τα φυτέψετε την ίδια μέρα (ή την επόμενη) και μην τα αφήνετε καιρό στις γλαστρούλες τους. Για να τα φυτέψετε θα πρέπει να κάνετε μία λακκούβα όσο δύο με τρεις φορές το μέγεθος της ρίζας τους, να ανακατέψετε το χώμα με οργανικό λίπασμα, να τοποθετήσετε το φυτό και να ξαναγεμίσετε την τρύπα με χώμα. Να θυμάστε ότι οι επειδή οι ρίζες του φυτού μεγαλώνουν μέσα στο χώμα, το χώμα δεν πρέπει να είναι σκληρό για να μπορέσουν να απλώσουν ανεμπόδιστες.

Φροντίστε τα πολυετή φυτά σας: Πολυετή είναι τα φυτά που από την ίδια ρίζα «βγάζουν» κάθε χρόνο νέα άνθη ή καρπούς, όπως οι μαργαρίτες. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται κάθε χρόνο να τα ξεριζώνετε, να καθαρίζετε το χώμα και να τα φυτεύετε από την αρχή. Ωστόσο, αν τα πολυετή φυτά στο κήπο σας έχουν πολλαπλασιαστεί και οι ρίζες τους έχουν μπλεχτεί πρέπει να ελέγξετε ότι όλα τους παραμένουν υγιή. Αν κάποια από αυτά έχουν, μετά από χρόνια, ξεραθεί, πρέπει να τα ξεριζώσετε για να μην επιβαρυνθούν και τα υγιή φυτά.

Φτιάξτε λαχανόκηπο: Όσο ακόμα ο καιρός παραμένει δροσερός προλαβαίνετε να φτιάξετε ένα μικρό μποστανάκι στον κήπο ή την βεράντα σας. Σε αυτό μπορείτε να φυτέψετε καρότα, φασόλια, ραπανάκια, μαρούλι, λάχανο και σπανάκι. Δείτε στα Σχετικά Άρθρα περισσότερες πληροφορίες για το πώς θα φτιάξετε έναν σπιτικό λαχανόκηπο.
Προστατεύστε τα φυτά σας πριν το καλοκαίρι: Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία το χώμα σταδιακά θα στεγνώνει και τα φυτά σας θα υποφέρουν, καθώς δεν θα μπορούν να λάβουν τις απαραίτητες για την ανάπτυξή τους θρεπτικές ουσίες. Για να τα προστατεύσετε, πέρα από το απαραίτητο για το κάθε φυτό πότισμα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε λίγο κομπόστ (φυσικό λίπασμα), το οποίο ζεσταίνει το χώμα κατά τις κρύες μέρες και το δροσίζει το καλοκαίρι, προστατεύοντας έτσι τις ρίζες των φυτών.

Προς τα τέλη της Άνοιξης μπορείτε να φυτέψετε άνθη που αγαπούν την ζέστη. Τέτοια άνθη είναι οι: Έρωτες (Impatiens), Πετούνιες, Γεράνια και Μπιγκόνιες. Φροντίστε να τα φυτέψτε όταν θα είστε βέβαιοι πως δεν θα ξαναπιάσουν κρύα στην περιοχή σας.
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr