Η σφραγίδα της Βηθλεέμ

Ισραηλινοί αρχαιολόγοι έφεραν στο φως μια πήλινη σφραγίδα 2.700 ετών, η οποία φέρει το όνομα της Βηθλεέμ, στοιχείο που αποδεικνύει ότι... η πόλη υπήρχε αιώνες πριν αναφερθεί ως ο τόπος γέννησης του Ιησού.

Η σφραγίδα ανακαλύφθηκε κατά την διάρκεια μετακίνησης μπαζών από τις παρακείμενες αρχαιολογικές ανασκαφές που διενεργούνται στα τείχη της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ. Η πήλινη σφραγίδα έχει μέγεθος νομίσματος φέρει χαραγμένες τρεις γραμμές στα αρχαία Εβραϊκά: «τον έβδομο», «Βηθλεέμ» και «για τον βασιλιά».

«Φαίνεται ότι κατά τον έβδομο χρόνο της ηγεμονίας ενός βασιλιά (δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιον βασιλιά αναφέρεται, πιθανοί είναι οι Hezekiah,‭ ‬Manasseh ή Josiah), ένα φορτίο στάλθηκε από την Βηθλεέμ προς τον βασιλιά στην Ιερουσαλήμ» αναφέρει ο Eli Shukron, διευθυντής της ανασκαφής της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων. ‬

Η πήλινη σφραγίδα ανήκει πιθανότατα στην οικονομική κατηγορία, και θα πρέπει να τοποθετήθηκε σε φορτίο ασημιού ή αγροτικής παραγωγής, όπως κρασιού ή σιταριού, το οποίο στάλθηκε από την Βηθλεέμ στον βασιλιά της Ιουδαίας, στην Ιερουσαλήμ κατά την διάρκεια του 8ου ή 7ου αι. π.Χ.

«Είναι η πρώτη φορά που το όνομα της Βηθλεέμ εμφανίζεται εκτός των χρονικών ορίων της Βίβλου. Η πόλη αναφέρεται επίσης και σε μια επιγραφή από την περίοδο του Πρώτου Ναού (1006 – 586 π.Χ.), στοιχείο που αποδεικνύει ότι η Βηθλεέμ ήταν μια πόλη του βασιλείου της Ιουδαίας, και πιθανότατα προϋπήρχε και νωρίτερα» δηλώνει ο Shukron.

Τοποθετημένη στα νότια της Ιερουσαλήμ, η Βηθλεέμ αναφέρεται για πρώτη φορά στην Βίβλο. Εκτός από τον Ιησού, η πόλη αποτελεί τον τόπο γέννησης του βασιλιά Δαβίδ, του πιο γνωστού βασιλιά της Ιουδαϊκής ιστορίας.
erroso.blogspot.com
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr