Επίσκεψη και παιχνίδια στο Λαογραφικό Μουσείο Τερπνής


Το κείμενο που ακολουθεί γράφτηκε από τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Δημητριτσίου στην εφημερίδα του σχολείου τους, μετά την επίσκεψή τους στο Λαογραφικό Μουσείο "Λάζαρος Καρούτας" του Πολιτιστικού συλλόγου Τερπνής. Ένα ευχαριστώ είναι λίγο στην υπεύθυνη Μουσειακής αγωγής κ. Παπαλοπούλου Χρυσή, καθώς επίσης και στη σχολική σύμβουλο και στη δασκάλα της Ε΄τάξης Δημητριτσίου.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛ. ΤΕΡΠΝΗΣ

  Λαογραφικό Μουσείο ονομάζεται ο χώρος στον οποίο υπάρχουν διάφορα αντικείμενα, φορεσιές ,εργαλεία ,παιχνίδια και άλλα χρήσιμα πράγματα που απεικονίζουν την παλιά ζωή των ανθρώπων εκείνης της εποχής.


Το κτήριο που στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο Τερπνής χτίστηκε το 1937 και λειτούργησε μέχρι το 1965 ως κοινότητα .Το 1980 παραχωρήθηκε στον πολιτιστικό σύλλογο Τερπνής σχεδόν καταστραμμένο. Η ιδέα να φτιαχτεί ως Πολιτιστικός Σύλλογος ήταν του Λάζαρου Καρούτα .Αυτή η θαυμάσια ιδέα   έκανε όλους τους Τερπνιώτες ενθουσιασμένους. Το 2004 άρχισαν οι εργασίες για να λειτουργήσει στο χώρο αυτό το Λαογραφικό Μουσείο. 102 Τερπνιώτες έδωσαν αντικείμενα που είχαν από παλιά συμβάλλοντας έτσι σε αύτη την προσπάθεια. Τα εγκαίνια του έγιναν στις 25 Οκτωβρίου του 2005.Προς τιμήν του Λάζαρου Καρούτα δόθηκε στο Μουσείο αυτό το όνομα του. <<Λαογραφικό Μουσείο Τερπνής Λάζαρου Καρούτα>>. ,
Η τάξη μας εμπισκέφτηκε το Λαογραφικό Μουσείο στις 17-5-12, ημέρα Πέμπτη .Όλοι ήμασταν πάρα πολύ χαρούμενοι που θα πηγαίναμε στο Λαογραφικό Μουσείο. Μας μετέφερε το λεωφορείο της γραμμής. Στην είσοδο του Μουσείου μας υποδέχτηκε η Πρόεδρός του .Χωριστήκαμε σε δύο ομάδες δημοσιογράφων .Η πρώτη ομάδα ονομάστηκε <<το Βήμα>> και η δεύτερη <<τα φρέσκα Νέα>>. Κρατώντας όλοι στα χέρια μας από ένα ,μπλοκάκι και ένα στυλό, κάποιοι μαγνητοφωνάκια, μικρόφωνα και φωτογραφικές μηχανές ,μπήκαμε μέσα για να παίξουμε το ρόλο των δημοσιογράφων. Η πρώτη ομάδα μπήκε στο ισόγειο και η δεύτερη στον πρώτο όροφο.
Στον πρώτο όροφο η ομάδα μας πήρε συνέντευξη από την πρόεδρο και απέσπασε πολλές πληροφορίες σχετικά με την ιστορία του Μουσείου.Στο ισόγειο η άλλη ομάδα είχε τη δυνατότητα να δει ένα πλήθος αντικειμένων και φωτογραφιών παλαιότερων
 χρόνων και να ανακαλύψει μόνη της μέσα από το παιχνίδι διάφορα αντικείμενα ανάλογα με τη χρήση τους και να γνωρίσει την ονομασία τους ,που μέχρι τότε μας ήταν εντελώς άγνωστη .Μετά την επίσκεψή μας στο Μουσείο είχε προγραμματιστεί η παραμονή μας στο Γυμνάσιο της Τερπνής, όπου θα παίζαμε διάφορα παραδοσιακά παιχνίδια και παιχνίδια ρόλων για να βιώσουμε στην πράξη το πώς ήταν να ζει κανείς στην εποχή εκείνη… Δυστυχώς, την προηγούμενη ημέρα είχε γίνει ληστεία στο Γυμνάσιο και έτσι αναγκαστήκαμε να επιστρέψουμε στο σχολείο μας για να συνεχίσουμε εκεί τις διάφορες δραστηριότητες που είχαμε προγραμματίσει, αφού προηγουμένως πήραμε μαζί μας και μερικά παιχνίδια από το χώρο του Μουσείου .
Παίξαμε και διασκεδάσαμε με τα παραδοσιακά παιχνίδια και τα παιχνίδια ρόλων και για κάποιες ώρες βιώσαμε το πώς ήταν να ζει κανείς εκείνη την εποχή ,μια εποχή τελείως διαφορετική από την δική μας . Όλοι ήμασταν ενθουσιασμένοι, χαρούμενοι .Παίζαμε και ξαναπαίζαμε γελώντας συνέχεια. Αποκομίσαμε πολλές γνώσεις και εμπειρίες μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία. Η επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο της Τερπνής θα μας μείνει αξέχαστη .Έχει μείνει χαραγμένη στις καρδιές όλων μας .

Comments (0)


Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr