ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΤΕΡΠΝΗΣ

η νύφη κατεβαίνει από το σπίτι

ξύρισμα γαμπρού

τα κοσκινάδια και οι οκνές
Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε και η δεύτερη ημέρα των Ελευθερίων Τερπνής με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση από τους Τούρκους το 1912. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία, με την παρουσίαση του παραδοσιακού γάμου και την καταπληκτική εμφάνιση των χορευτικών μας τμημάτων κάτω από τις οδηγίες της υπέροχης δασκάλας μας κ. Στέλλας Μπίμπη. Η πλατεία κατακλύστηκε από κόσμο και θύμισε τις παλιές καλές πανηγυρικές εκδηλώσεις. Μετά τους καταπληκτικούς μας μικρούς χορευτές των τριών παιδικών χορευτικών μας τμημάτων, παρουσιάσαμε την ομαδική εργασία που μας έφερε η Εύη Διαμαντή εκ μέρους της Ε΄και Στ΄τάξης Δημοτικού Τερπνής για τα Ελευθέρια, που έγινε από όλους τους μαθητές των δύο τάξεων, με τη βοήθεια των δασκάλων τους κ. Σκαρλάτου Δήμητρας και Δάρατζη Δημήτρη.
Ακολούθησε ο παραδοσιακός γάμος όπου παρουσιάστηκαν όλα μα όλα τα έθιμα της τελευταίας βδομάδας του γάμου και λέμε τελευταίας γιατί παλιά οι προετοιμασίες κρατούσαν ένα μήνα και κορυφώνονταν την τελευταία βδομάδα. Οι υπέροχοι πρωταγωνιστές και συμμετέχοντες έδειξαν τα ξύλα που έφερναν για τα καζάνια, τις οκνές, το πλύσιμο και σιδέρωμα της προίκας, τα προζύμια, το κάλεσμα με καροφύλι και ρακί των καλεσμένων και της νούνας,  το άπλωμα της προίκας, το κάλεσμα της νύφης στο γάμο, το δείπνο της νύφης, τη μεταφορά της προίκας το πρωί της Κυριακής (έγινε υπέροχα από τον Ιππικό 'Όμιλο Νιγρίτας),  το ξύρισμα του γαμπρού, το στόλισμα για τα στεφανώματα της νύφης και του γαμπρού, το γλέντι μετά το γάμο με τον κόκορα και όλο το ψύκι(σόι). Τη Δευτέρα μετά το γάμο τον πηγαιμό της νύφης να πάρει νερό από τρεις βρύσες και όλα τα έθιμα που ακολουθούσαν δύο βδομάδες μετά το γάμο. Προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε με λεπτομέρεια όλα τα του παλιού γάμου, ίσως κάναμε κάποια λάθη μια και οι γερακίνες μας μέχρι πριν 3-4 ημέρες είχαν εξετάσεις και ήταν αδύνατον να συγκεντρωθούν για να γίνουν οι απαραίτητες πρόβες. Τα κατάφεραν όμως και μάλιστα πάρα πολύ ωραία. Να σας αναφέρουμε όλα τα ονόματα των συμμετεχόντων.
Γαμπρός: Γιάννης Βουρλιάκης -Κ. Μητρούση
Νύφη: Ελένη Καρούση
Μητέρα γαμπρού: Ελένη Χονδρού
Μητέρα νύφης: Βούλα Χονδρού
Πατέρας γαμπρού: Χρήστος Τουλάκης
Κουμπάρα: Ιωάννα Αγγελάκη
Προξενήτρα: Μαριάνθη Δρουμπλή
Ζυμώτρα: Ευγενία Πριάμη
Φίλη της νύφης: Μαρία Κόνσουλα
Ξαδέλφες της νύφης: Λία φώτη, Ελευθερία Αδριοπούλου.
Ξαδέλφες του γαμπρού: Θοδώρα Βλαχοδήμου, Ελένη Βλαχοδήμου και Αρετή Τουλάκη
Και όλα αυτά συνοδευμένα από τους καταπληκτικούς παραδοσιακούς τραγουδιστές Κώστα Σπυρούδη, Σάκη Σουφτά και Παναγιώτη Νταντή, αλλά και από τους μοναδικούς ζουρνάδες και νταούλι με τους Γιώργο Γεωργίου, Χρήστο Μέρο και Γιάννη Πούνη.
Στη διάρκεια του δρώμενου του γάμου έγινε παρουσίαση με φωτογραφίες σχετικές με το γάμο και τα έθιμά του, αλλά και από την καθημερινή ζωή των Τερπνιωτών.
Για τις φωτογραφίες ευχαριστούμε κατ΄αρχάς τον κ. Σοφοκλή Παλαιομήχα που γύρισε όλη την Τερπνή για να τις συλλέξει και αυτούς που τις πρόσφεραν και είναι:
Λουκάνη Αθανασία, Τουλάκη Ελισάβετ, Βυζάντη Ευαγγελία, Δρούγγος Χριστόδουλος, Νούλη Λίτσα, Τσίκαλας Άγγελος, Γιαχοντούδης Πασχάλης,Νούλη Πηνελόπη, Κασάπης Χρήστος, Τσίκαλας Ευάγγελος, Καρπούζης Αντώνιος, Κουτσής Δημήτριος.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον παλιό μας χοροδιδάσκαλο κ. Γιάννη Τουλάκη που συνέλεξε μαζί μας όλο το υλικό για τα έθιμα του παραδοσιακού γάμου.
Τη βιομηχανία fibran.
Το μεγάλο χορηγό των εκδηλώσεων το Smile Market του Σωτίδη Αθανάσιου και της Ανοιξιάς για την προσφορά των κρασιών.
Την κ. Σταυρούλα Λιάτσα για τη μεγάλη προσφορά της σε κοτόπουλα.
Την κ. Φωτεινή Πολυχρονίδου για τις προσφορές όλων των λαχανικών.
Τον κ. Αγγελάκη Μ. Χρήστο για το κρασί και τσίπουρο.
Την κ. Νίκη Μπλιόγκαρα για την οπτική κάλυψη της εκδήλωσης. 
έθιμα μετά τα στεφανώματα
Την κ. Τασία Σκαπέρδα και κ. Νίκη Χονδρού.
Τον κ. Μίμη Τρούπη για την πολύτιμη βοήθεια σε όλη την προετοιμασία. 
Τις κυρίες που μαγείρεψαν τα παραδοσιακά φαγητά, εκτός από την υπ. Δημοσίων σχέσεων του Πολιτιστικού κ. Κασάπη Φανή:
κ. Αθηνά Τερζάκη και Έλσα Ιωάν. Τουλάκη
Για τα ψωμιά της νύφης την κ. Πασχαλία Τουλάκη
Για την κατασκευή της βρύσης την Ευγενία Πριάμη και Αρετή Τουλάκη.
Φυσικά το επίτιμο μέλος του συλλόγου μας κ. Βαγγέλη Γιαχιά.
Επίσης ευχαριστούμε τον παλιό μας χοροδιδάσκαλο κ. Γιάννη Τουλάκη για τη συγκέντρωση όλων των εθίμων του γάμου με κάθε λεπτομέρεια.
το άπλωμα της προίκας
Κλείνοντας να ευχαριστήσουμε για την παρουσία τους στην εκδήλωση τον πατέρα Παναγιώτη Δήμου και πατέρα Θανάση από την Κ. Καμήλα, το δημοτικό σύμβουλο Κώστα Γκουγκούδη, το διευθυντή του Δήμου κ. Καρτερό Μιχάλη, το δημοτικό σύμβουλο κ. Δρούγγο Χρήστο, το Λυκειάρχη Νιγρίτας κ. Ζαρίμπα Παναγιώτη, τους εκπαιδευτικούς Τερπνής και Νιγρίτας, την πρ. του συλλόγου Γονέων Δημοτικού κ. Μπλιόγκαρα Νίκη, τον πρ. κ. Φτιάκα Παναγιώτη του Ιππικού Ομίλου Νιγρίτας, το Σύλλογο Γυναικών Τερπνής κ.κ Διαμαντή Μαρία και Αγγελάκη Μάρθα, τις τέως προέδρους κ. Ανοιξιά Πέγου και κ. Βασιλεία Μπουφίδου , το Σύλλογο Γυναικών Νιγρίτας κ. Στέλλα Βρουντουλή, τα μέλη της Φιλοπτώχου Τερπνής, Φιλοπτώχου Νιγρίτας, Σύλλογο Καρκινοπαθών Νιγρίτας, τον πρόεδρο της επιτροπής πανηγύρεως Αγ Αθανασίου κ. Σπύρο Πολυχρονίδη,  τα μέλη της επιτροπής Αγ Θωμά Νιγρίτας και όλο τον κόσμο της κοντινής και ευρύτερης περιοχής που μας τίμησε με την παρουσία του.
Στη διάρκεια της ημέρα θα δημοσιεύσουμε φωτογραφίες και βίντεο από τη δεύτερη ημέρα των Ελευθερίων καθώς και λεπτομέρειες της πρώτης ημέρα το Σάββατο.
Η επιτυχία της εκδήλωσης μας έκανε να διαγράψουμε μεμιάς την εξαιρετικά μεγάλη κούραση που απαίτησε αυτή η εκδήλωση και σας ευχαριστούμε όλους που παραβρεθήκατε.
Έγινε η έναρξη μιας πολύ σπουδαίας επετείου όπως τόνισε ο κ. Σιαμάκης Κων/νος για τον τόπο που έμεινε 400 χρόνια σκλαβωμένος. Φυσικά στην Τερπνή γιορτάζουμε κάθε χρόνο τη μάχη στα Πλατανούδια που διεξήχθη τέσσερις μήνες μετά την απελευθέρωση ενάντια στους Βουλγάρους. Αυτή καθοερώθηκε  δηλ επιλέχτηκε να γιορτάζεται η 17η Φεβρουαρίου γιατί αυτή η μάχη είχε και θύματα. Όμως τα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ δεν έκλεισαν με αυτές τις εκδηλώσεις, αλλά άνοιξαν. Θα συνεχίσουν μέχρι και τον Οκτώβρη ημερομηνία της απελευθέρωσης 22 Οκτωβρίου και θα επεκταθούν και στην επόμενη χρονιά για τα Πλατανούδια στις 16 και 17 Φεβρουαρίου.
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr