Κοινωνικές τάξεις υπήρχαν από την νεολιθική εποχή

Πριν από 7.000 χρόνια ξεκίνησε ο κοινωνικός διαχωρισμός μεταξύ των ανθρώπων. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ομάδα επιστημόνων από...
τα βρετανικά πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Κάρντιφ και του Μπρίστολ, αφού εξέτασαν 300 ανθρώπινους σκελετούς της νεολιθικής εποχής.

Πρόκειται για τις πρώτες ενδείξεις περί ύπαρξης κοινωνικών τάξεων στις πρώιμες κοινωνίες και ότι κάποιες ομάδες ανθρώπων κατείχαν προνομιούχες θέσεις στις κοινότητες της νεολιθικής εποχής.

Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι κάποια μέλη της κοινότητας κατείχαν περισσότερα πράγματα και είχαν ευκολότερη πρόσβαση στα καλλιεργήσιμα εδάφη. Επίσης υπάρχουν ενδείξεις ότι η απόκτηση πλούτου
μέσω κληρονομιάς ξεκίνησε την νεολιθική εποχή πριν από 7.000 χρόνια.

Την ίδια εποχή εικάζεται ότι ίσχυε το πατριαρχικό σύστημα , όπου οι γυναίκες ακολουθούσαν τον άντρα στο πατρογονικό του σπίτι..Αυτό προέκυψε από την εξέταση των ισοτόπων στροντίου , όπου μπόρεσε να διαπιστωθεί ότι οι γυναίκες είχαν θαφτεί σε διαφορετικό μέρος από αυτό που γεννήθηκαν.

Τα ισότοπα στροντίου στα δόντια παραμένουν σταθερά από την παιδική ηλικία και μπορούν να οδηγήσουν στον τόπο γέννησης

Οι άνθρωποι που είχαν ταφεί μαζί με τα εργαλεία τους είχαν ευκολότερη πρόσβαση στα καλλιεργήσιμα εδάφη σε σχέση με αυτούς που βρέθηκαν χωρίς εργαλεία . Οι πρώτοι ζούσαν κοντά σε λασπώδη και εύκολα καλλιεργήσιμα εδάφη, ενώ οι δεύτεροι έπρεπε να μοχθήσουν περισσότερο για να βγάλουν παραγωγή.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν πως οι ταξικές διαφορές έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του ανθρώπινου είδους και ότι η κτήση καλλιεργήσιμης γης και ζώων μέσω κληρονομιάς ξεκίνησε από την νεολιθική εποχή και παραμένει μέχρι σήμερα.
erroso.blogspot.com
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr