ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΤΕΡΠΝΗΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΜΑΝΔΗΛΙΟ

Πανηγυρικά γιορτάστηκε και φέτος το διήμερο της Παναγίας και του Αγίου Μανδηλίου στο υπέροχο πλατανόδασος στο Παλιόκαστρο στην Τερπνή, κάτω από τον αρχαιολογικό χώρο. Μετά τον πανηγυρικό εσπερινό την ημέρα εορτασμού της Παναγίας και ταυτόχρονα παραμονή του Αγίου Μανδηλίου στα πλαίσια του εορτασμού των "ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΤΕΡΠΝΗΣ" 1912-2012 / 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Τερπνής από του Τούρκους, πραγματοποιήθηκε ένα αφιέρωμα για τους παλιούς προσκόπους που έδρασαν στη δεκαετία του 70 και συγκεκριμένα το 1972 και 1973. Τιμήθηκε σε κλίμα συγκίνησης και αναπόλησης όμορφων στιγμών ο οργανωτής και συντονιστής του προσκοπικού σώματος Τερπνής και τότε γραμματέας της Κοινότητάς μας κ. Γκέκας Παναγιώτης και όλοι οι πρόσκοποι. Παρόντες και καλεσμένοι ήταν όλοι οι πρόσκοποι και τα λυκόπουλα όπως και οι συμμετέχοντες στις δράσεις της εποχής, που οργάνωσε με τόση επιτυχία ο κ. Γκέκας και οι πρόσκοποί του, σε χρόνια μάλιστα αρκετά δύσκολα. Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τον κ. Γκέκα να μας αφηγείται όμορφες στιγμές που έζησε με τα παιδιά του, όπως χαρακτηρίζει πάντα τους προσκόπους του, αλλά και λεπτομέρειες από τις υπόλοιπες δράσεις όπως θεατρικό, εκδρομές, εξορμήσεις στο Άγιο Μανδήλιο, χοροεσπερίδες και το πρώτο οργανωμένο καρναβάλι στην Τερπνή. Για τις αναμνήσεις και την αγάπη τους στον προσκοπισμό μίλησαν οι παλιοί πρόσκοποι Χρήστος Δρούγγος, Κώστας Γκουγκούδης, Σάκης Σωτίδης, Δημήτρης Αλεξούδης και Δημήτρης Μηλίκος. Παρόντες ακόμη ήταν ο Βασίλης Παπαγεωργίου, Βαϊα Μητροπούλου και πάρα πολλοί άλλοι που δεν ανέβηκαν στην πίστα, αλλά με αγάπη μας μίλησαν μετά την εκδήλωση και φυσικά έδωσαν τα συγχαρητήριά τους στον κ. Παναγιώτη Γκέκα. Ταυτόχρονα με όλα αυτά παρουσιάστηκε το βιβλίο ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΤΕΡΠΝΗ (Σεπτέμβριος 1972-Ιανουάριος 1974), που περιλαμβάνει τις αναμνήσεις του κ. Γκέκα Παναγιώτη από τη διετία που δραστηριοποιήθηκε στην Τερπνή με τους προσκόπους αλλά και άλλες πολλές δράσεις, πολύ πλούσιες ομολογουμένως αφού έγιναν ουσιαστικά σε ένα μόνο χρόνο.  Η συγγραφή του βιβλίου όπως είπαμε έγινε από τον κ. Παν. Γκέκα, η έκδοση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο και η επιμέλεια του συγγράμματος από τη νεαρή Σωτίδου Κατερίνα, ένα καταπληκτικό νέο κορίτσι, την οποία και ευχαριστούμε πολύ που με τις γνώσεις και το μεράκι της μας βοήθησε για το καλύτερο αποτέλεσμα. Στη διάρκεια των εκδηλώσεων έγινε προβολή με πλούσιο φωτογραφικό υλικό που μας πρόσφερε ο κ. Γκέκας Παν, Γκουγκούδης Κώστας και Δρούγγος Χρήστος τους οποίους και ευχαριστούμε και περιλάμβανε υπέροχο αρχειακό υλικό από όλες τις εκδηλώσεις των προσκόπων. 
Ήταν  μια πολύ όμορφη βραδιά, ένα ξεκίνημα, μια πρώτη συνάντηση, η αφορμή ίσως για να γίνει μια μεγάλη συνάντηση εκεί στο Άγιο Μανδήλιο με όλους του προσκόπους, που θα τους δώσει την ευκαιρία να ξαναθυμηθούν όμορφες παιδικές αναμνήσεις, όταν στην πλειοψηφία τους δεκάχρονα παιδιά πήγαιναν και δραστηριοποιούνταν τόσο όμορφα στον προσκοπισμό, κάτω από τις οδηγίες του κ. Γκέκα Παναγιώτη

Ανήμερα της γιορτής του Αγίου Μανδηλίου πολύ πρωί έγινε πορεία με τα πόδια μέσα από ονειρικές καταπράσινες διαδρομές από την Τερπνή έως το Άγιο Μανδήλιο, που ήταν μια πρόταση και την πραγματοποιήσαμε από την κ. θοδώρα Λιόλια και Άννα Λιόλια. Όσον αφορά το εκκλησιαστικό πρόγραμμα τελέστηκε ο Όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο εκκλησάκι του Αγίου Μανδηλίου, προσφέρθηκε καφές από την εκκλησιαστική επιτροπή και πραγματοποιήθηκαν η καθιερωμένη σκοποβολή με μεγάλη συμμετοχή και υπεύθυνο της διοργάνωσης τον τ. αντιδήμαρχο κ. Παναγιώτη Χαραλαμπίδη. Φυσικά από φέτος και κάθε χρόνο δε θα είναι τίποτα ίδιο, όχι τόσο γιατί η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει όλους και όλα, αλλά γιατί δεν ήταν φέτος και δεν θα είναι πια ο Γιάννης Μπουφίδης, ο "σίφουνας", που τόσο στενά τον είχαμε συνδέσει με το Άγιο Μανδήλιο και όλα τα πανηγύρια, αφού έτσι αθόρυβα και ήσυχα άφησε πέρυσι 16 Αυγούστου, ανήμερα του Αγίου Μανδηλίου, την τελευταία του πνοή εκεί στην ταβέρνα που είχαν κάθε χρόνο τα αδέλφια Μπουφίδη, κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια, όταν όλα πια είχαν τελειώσει και το διήμερο είχε φτάσει στο τέλος του. Θα τον θυμόμαστε με πολύ αγάπη ειδικά κάθε χρόνο που θα γιορτάζουμε το Άγιο Μανδήλιο.
Κλείνοντας να πούμε πως παραβρέθηκαν στην εκδήλωση ο βουλευτής κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αθανάσιος Μασλαρινός , ο Δήμαρχος κ. Δημήτριος Καλαϊτζής, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κων/νος Μπάγκαλας,  ο πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου κ. Δημήτριος Μπάγκαλας, ο αντιδήμαρχος κ. Κων/νος Παπαγιάννης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γκουγκούδης Κων/νος, ο τοπικός Σύμβουλος κ. Χρήστος Δρούγγος, ο π. Δήμαρχος Νιγρίτης κ. Δάπης Δημήτριος, ο Λυκειάρχης Νιγρίτας κ.Παν. Ζαρίμπας, ο πρ. της Ασπίδας κ. Τουλάκης Χρ. ο πρ. του Συλ Τερπνιωτών Θεσσαλονίκης κ. Τσελεπής Αλέκος, ο πρ. του Καπνικού Συνεταιρισμού κ. Τσερβίστας Μιχάλης, οι τέως πρ. του συλλόγου Γυναικών κ. Πέγου Ανοιξιά και κ. Βασιλεία Μπουφίδου και πάρα πολύς κόσμος. Αν κάποιους ξεχάσαμε ή ίσως δεν τους είδαμε ας μας συγχωρέσουν. 
Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε γλέντι με λαϊκή ορχήστρα, ενώ ο κόσμος γέμισε όλα τα υπαίθρια καφενεία και αναψυκτήρια (7 τον αριθμό) που λειτούργησαν στο χώρο.
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.
Ελπίζουμε μετά τόσο επιτυχημένες εκδηλώσεις στο Άγιο μανδήλιο τη δεκαετία του 80 από τον Πολιτιστικό Σύλ. Τερπνής και τη δεκαετία του 2000 από το Συλ Τερπνιωτών Θεσ/νίκης να υπάρξει συνέχεια και να είναι κάθε χρόνο ζωντανός ο υπέροχος χώρος του πλατανόδασους του Αγίου Μανδηλίου, που τόσος πολύς κόσμος και φέτος επισκέφτηκε. 
Το φωτογραφικό υλικό ήδη το έχουμε δημοσιεύσει, ενώ θα ακολουθήσει και οπτικό υλικό.
Σας ευχαριστούμε όλους που μας τιμήσατε με την παρουσία σας.
Να ευχαριστήσουμε:
Τον αντιδήμαρχο κ. Παπαγιάννη Κων/νο και την τεχνικη υπηρεσία του Δήμου.
Τον κ. Δρούγγο Χρήστο και Γκουγκούδη Κώστα για το φωτογραφικό υλικό.
Την κ. Σωτίδου Κατερίνα για την επιμέλεια του βιβλίου ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΤΕΡΠΝΗ. 
Τον κ. Σοφοκλή Παλαιομήχα για τη συνεργασία και βοήθεια.
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr