Ποια ήταν η όψη της Εύας;

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι καταγόμαστε από μια κοινή αρχέγονη μητέρα. Έμοιαζε αυτή η γυναίκα με το σύγχρονο άνθρωπο;

Οι γενετιστές έχουν καταφέρει να αναπαραστήσουν το γενεαλογικό δέντρο όλων των λαών του κόσμου, μελετώντας το DNA που βρίσκεται στα μιτοχόνδρια, τα εργοστάσια των κυττάρων μας. Ένα χαρακτηριστικό του μιτοχονδριακού DNA είναι ότι κληροδοτείται στο παιδί από τη μητέρα.
Οι μητρικές ρίζες του γενεαλογικού μας δέντρου φαίνεται ότι ξεκινούν από την Αφρική, κάτι που σημαίνει ότι η μητέρα από την οποία καταγόμαστε όλοι ήταν Αφρικανή. Οι επιστήμονες τη βάφτισαν «Εύα». Το πώς έμοιαζε η Εύα δεν μπορούμε, βέβαια, να το ξέρουμε, αλλά οι επιστήμονες μπορούν να πάρουν μια ιδέα για την όψη της μελετώντας οστά πρωτόγονων ανθρώπων.

Μέχρι στιγμής, οι παλιότεροι σκελετοί σύγχρονων –από ανατομικής απόψεως– ανθρώπων βρέθηκαν το 1969 στο Ισραήλ, νότια της Ναζαρέτ. Έχουν ηλικία περίπου 100.000 ετών και πιθανώς ανήκουν στους πρώτους σύγχρονους ανθρώπους που μετανάστευσαν από την Αφρική. Με τη βοήθεια αυτών των οστών, ο γλύπτης Richard Neave, ο οποίος έχει δουλέψει κυρίως με την αναπαράσταση προσώπων σε περιπτώσεις εγκλημάτων, έφτιαξε το μοντέλο ενός προσώπου. Ο Neave υποστηρίζει ότι το μοντέλο της Εύας που έχει δημιουργήσει είναι σε γενικές γραμμές ακριβές.

Είναι εύκολο, για παράδειγμα, να καταλάβει κανείς αν τα μάτια ήταν λοξά ή τα χείλη σαρκώδη. Το σχήμα των αυτιών και της μύτης, καθώς και το χρώμα των μαλλιών και της επιδερμίδας, αντίθετα, στηρίζονται σε υποθέσεις.
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr