Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012

Δίδυμοι πύργοι: Έντεκα χρόνια πριν, σαν σήμερα, στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001-ΒΙΝΤΕΟ


Δίδυμοι πύργοι: Έντεκα χρόνια πριν, σαν σήμερα, στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001
Έντεκα χρόνια πριν, σαν σήμερα, στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, ήταν η ημέρα που άλλαξε ο κόσμος, μετά από το τρομοκρατικό χτύπημα της Αλ Κάιντα στην "καρδιά" της Νέας Υόρκης και στο αμερικανικό Πεντάγωνο που στοίχισαν τη ζωή σε 2.973 ανθρώπους.

Η πτώση των δίδυμων πύργων, έπειτα από την πρόσκρουση αεροπλάνων που είχαν καταληφθεί από ισλαμιστές τρομοκράτες, πάγωσαν την ανθρωπότητα.  Πρόκειται για την μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση που έχει συμβεί έως σήμερα και αποτελεί κομβικό σημείο της παγκόσμιας ιστορίας, έχοντας προκαλέσει πολλές αλλαγές στις διεθνείς σχέσεις, στην κοινωνική και πολιτική
ζωή σε όλο τον κόσμο.

Δύο πολεμικές επιθέσεις που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ ενάντια σε Αφγανιστάν - στις 7 Οκτωβρίου του 2001 - και στο Ιράκ - στις 20 Μαρτίου του 2003 - στα πλαίσια του Πόλεμου ενάντια στην τρομοκρατία, ήταν δύο από τις βασικές συνέπειες των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, μετά τις επιθέσεις άρχισαν να κυκλοφορούν διάφορες απόψεις για το τι ακριβώς συνέβη. Μάλιστα, μέχρι και σήμερα, ένα μεγάλο ποσοστό Αμερικανών δεν πιστεύει ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν αυτός που οργάνωσε την τρομοκρατική επίθεση.

Το χρονικό

Ήταν νωρίς το απόγευμα στην Ελλάδα, όταν άρχισαν να φθάνουν από τα αμερικανικά δίκτυα, οι εικόνες από τα φλεγόμενα κτίρια στη Νέα Υόρκη. Δύο ουρανοξύστες και το Πεντάγωνο, το ασφαλέστερο θεωρητικά κτίριο του κόσμου, είχαν γίνει στόχος επίθεσης. Η πτήση 11 της American Airlines, ένα Boeing 767-223, συντρίβεται πάνω στον Βόρειο Πύργο του Γουόρλντ Τρέιντ Σέντερ στις 8:46:30 π.μ. τοπική ώρα.

Λίγα λεπτά αργότερα η πτήση 175 της United Airlines, ένα Boeing 767-222, συντρίβεται επάνω στον Νότιο Πύργο στις 9:02:59 π.μ. τοπική ώρα. Η συντριβή μεταδόθηκε ζωντανά από τα περισσότερα τηλεοπτικά δίκτυα ανά τον κόσμο, που μόλις είχαν διακόψει το πρόγραμμά τους για να ενημερώσουν για την προηγούμενη πρόσκρουση.

Σχεδόν μίση ώρα αργότερα η πτήση 77 της American Airlines, ένα Boeing 757-223, πέφτει στο Πεντάγωνο, στις 9:37:46 π.μ. τοπική ώρα.

O Νότιος Πύργος καταρρέει στις 9:59 π.μ

Η πτήση 93 της United Airlines, ένα Boeing 757-222, συντρίβεται σε ανοικτή περιοχή στη νοτιοδυτική Πενσυλβάνια στις 10:03:11 π.μ. τοπική ώρα. Η πτήση αυτή κατευθυνόταν προς την Ουάσινγκτον με πιθανό στόχο το Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Βόρειος Πύργος καταρρέει στις 10:28 π.μ.

Για πρώτη φορά σήμερα θα ακουστούν μόνο οι φωνές των συγγενών και των φίλων των 2.977 θυμάτων. Ούτε ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Michael Bloomberg, θα βγάλει λόγο. Αντίθετα, την προηγούμενη χρόνια στην Ουάσιγκτον , γίνονταν επιμνημόσυνες τελετές στις οποίες έχουν παραστεί ο τέως Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Δαλάι Λάμα και ο αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τουτού.
Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: