Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΥΟ- ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΙΣΛΑΝΔΙΑ

ΔΩΡΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΟΥ

Ενώ η Ευρώπη περνά το δικό της οικονομικό- πολιτικό Γολγοθά, μια χώρα του Βόρειου Ατλαντικού παραδίδει μαθήματα υγιούς πολιτειακής αντίδρασης στην ποιο γρήγορη αναδόμηση του πολιτικού συστήματος σύγχρονης Δημοκρατίας . 
Το 2008 η χώρα «χτυπήθηκε» από την κρίση, ο ακριβής όρος είναι κατάρρευση, ειδικότερα οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας κατέρρευσαν και το κράτος στην προσπάθεια του να τις κρατικοποιήσει εκτίναξε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού σε δυσθεώρητα νούμερα και τη χώρα σύμφωνα με το Βloοmberg Βusinessweek (10/10/2008) να στρέφεται σε Ρωσία και IMF για οικονομική βοήθεια, ενώ παράλληλα είχε να αντιμετωπίσει και τις απειλές από το Ηνωμένο Βασίλειο για νομική διεκδίκηση των Βρετανικών κεφαλαίων. Το αποτέλεσμα ήταν η χώρα να οδηγηθεί στο « δυστυχώς επτωχεύσαμεν». 
Μετά την κατάρρευση και το σοκ οι περίπου 307.000 μόνιμοι κάτοικοι αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα να πάρουν την τύχη της χώρας τους στα χέρια τους, αναθεώρησαν το σύνταγμα και αποφάσισαν να αναδιαρθρώσουν τις δομές τις κοινωνίας τους από την βάση. Ενώ το Μάρτιο του 2012 αποφάσισαν να παραπέμψουν σε δίκη με την κατηγορία της εγκληματικής αμέλειας τον πρώην πρωθυπουργό Geir H. Haarde. Ο ίδιος βέβαια υποστήριζε ότι είναι θύμα πολιτικής βεντέτας(wsws.org 16-3-2012), παρόλα αυτά οι Ισλανδοί δείχνουν αποφασισμένοι για όλα. 
Ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση του τότε πρωθυπουργού σχετικά με την κρατικοποίηση των
τριών τραπεζών (6/10/2008) η Ισλανδική οικονομία βρέθηκε στο «OFF order », η στωικότητα των Ισλανδών εξαφανίστηκε και τα φαινόμενα κατάθλιψης πολλαπλασιαζόταν μέρα με τη μέρα. Παρόλο που η Ισλανδική οικονομία, κάποιους μήνες μετά τη χρεωκοπία, εμφάνιζε σημεία ανάκαμψης, ο κόσμος δεν μπορούσε να διαχειριστεί την αβεβαιότητα, κατηγορώντας τη κυβέρνηση που δεν κατάφερε να τους προστατέψει από τους Viking Raiders ( μια ομάδα τοπικών επιχειρηματιών που εκμεταλλεύτηκε το φτηνό κόστος δανεισμού και διεθνής συνεργασίες συγχωνεύσεων προκαλώντας όργια διαφθοράς, FT-9/10/2009). Το 2013 οι Ισλανδοί, φαίνεται για πρώτη φορά, να αναμένουν πλεόνασμα προϋπολογισμού. 
Οι ομοιότητες λίγες με την Ελληνική πραγματικότητα. To έλλειμμα τους είχε παθογόνες ρίζες στο ισλανδικό τραπεζικό κλάδο (σύμφωνα με το Βήμα 18/06/2012). Το δικό μας οφείλεται, όπως όλοι γνωρίζουμε, σε μίζες, υπέρογκοι μισθοί, ελλείμματα, κακοδιαχείριση δημόσιου χρέους. Οι Έλληνες δυόμιση χρόνια μετά και χωρίς κανένα σημάδι, προς το παρόν τουλάχιστον, ανάκαμψης και όλη την κατακραυγή της Ευρώπης απέναντί τους, αποδεικνύεται να έχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα ψυχικής υπομονής από όλους τους λαούς της Ευρώπης μαζί. Και για να μην κουράσω με άλλα μακροοικονομικά στοιχεία, θα παραθέσω κάποια πολιτικά ερωτήματα, με την διευκρίνιση ότι δεν έχω, και δεν ήθελα να έχω καμία σχέση με την πολιτική επιστήμη 
Γιατί τηρείται σιγή ασυρμάτου από όλα όσα συμβαίνουν στους Ισλανδούς; τι γίνεται με τη Δίκη του Πρώην πρωθυπουργού που κατηγορείται για εγκληματική αμέλεια; Πως κατόρθωσαν οι απόγονοι των Βικινγκ να ορθοποδήσουν και να παραδώσουν μαθήματα αυτοσεβασμού και δημοκρατίας σε όλους τους Ευρωπαίους; Και οι απόγονοι του Περικλή, του Σωκράτη , του Αριστοτέλη και του Μεγαλέξανδρου ; τι γίνεται με αυτούς ; θα συνεχίσουν να παραπαίουν ακόμα ανάμεσα στις οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις μιας χρεωκοπίας και στο « λίγο ακόμα υπομονή» για να γλυτώσουμε; Ποιος εγγυάται ότι οι εικόνες της ουράς των Ελλήνων σε κοινωνικά παντοπωλεία και συσσίτια δεν θα πολλαπλασιάζονται; 
Απαντήσεις μάλλον δεν θα υπάρξουν, ο χορός το κινητοποιήσεων θα συνεχίζεται και την ανάπτυξη θα την ψάχνουμε με το μικροσκόπιο, το μέλλον θα κρίνει το καθένα από μας ξεχωριστά για ότι κάναμε ή δεν κάναμε την στιγμή που έπρεπε να το κάνουμε….

ΔΩΡΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΟΥ
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr