Ο «Μυστικός Δείπνος» του Ντα Βίντσι «θύμα» της ατμοσφαιρικής ρύπανσης


Γλίτωσε από τη φθορά του χρόνου, «επέζησε» από πολιτικές αναταραχές, ακόμα και από τους βομβαρδισμούς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά...κινδυνεύει περισσότερο από ποτέ εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ο λόγος για τον “Μυστικό Δείπνο”, το αριστούργημα του Λεονάρντο ντα Βίντσι που βρίσκεται σε μια από τις πλέον μολυσμένες ευρωπαϊκές πόλεις, το Μιλάνο.

Το 2009, η ενορία της εκκλησίας Santa Maria Delle Grazie του Μιλάνου
εγκατέστησε ένα ειδικό σύστημα θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού για να προστατεύσει τον πίνακα από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Οι αρμόδιες Αρχές απευθύνθηκαν στον Έλληνα, Κωνσταντίνο Σιούτα, καθηγητή περιβαλλοντικής μηχανικής στη σχολή USC Viterbi School of Engineering για να ελέγξει την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού.

Τα αποτελέσματα ήταν θετικά καθώς η μόλυνση του αέρα εντός της εκκλησίας μειώθηκε δραστικά με τα μικροσωματίδια γύρω από τον πίνακα να περιορίζονται μεταξύ 88% και 94%.

Ωστόσο, απειλή παραμένει η ρύπανση που μεταφέρουν οι επισκέπτες, καθώς μικρολιπίδια που μεταφέρονται από το δέρμα τους αναμειγνύονται με τη σκόνη του περιβάλλοντος χώρου και προκαλούν μικροφθορές.

Σημειώνεται πως ο εν λόγω πίνακας παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς στο πλάι του Χριστού εμφανίζεται η Μαρία Μαγδαληνή ως σύντροφός του.
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr