Κύπρος: Διαστάσεις πανδημίας τείνει να λάβει ο σακχαρώδης διαβήτης

Διαστάσεις πανδημίας τείνει λάβει η χρόνια ασθένεια του διαβήτη, από την οποία πάσχουν 52,8 εκατομμύρια ενηλίκων στην Ευρώπη, ενώ παγκόσμια 366 εκατομμύρια. Την ίδια ώρα οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες και αναμένεται... ο αριθμός αυτός να αυξηθεί σε 552 εκατομμύρια μέχρι το 2030.

Στην Κύπρο, το 10,3% των ενηλίκων είναι άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, σύμφωνα με παγκύπρια έρευνα που έγινε το 2004, ενώ, με βάση διεθνείς στατιστικές, υπάρχουν πολύ περισσότερα περιστατικά τα οποία είναι μέχρι στιγμής αδιάγνωστα.

Ωστόσο «εκείνο που πραγματικά συγκλονίζει», σύμφωνα με την Υπουργό Υγείας Ανδρούλα Αγρότου, είναι το γεγονός ότι, λόγω του ανθυγιεινού τρόπου ζωής και ιδιαίτερα της παχυσαρκίας, ο διαβήτης τύπου ΙΙ, γνωστός και ως διαβήτης των ενηλίκων, εμφανίζεται τώρα και στα παιδιά.

Στα στοιχεία αυτά αναφέρθηκε η Υπουργός σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, όπως έχει καθιερωθεί από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη η 14η Νοεμβρίου.

Φετινό σύνθημα «Εκπαίδευση για όλους» και «Κατάλληλο περιβάλλον και υγιείς συνθήκες για όλους», «Διαβήτης: Ας προστατεύσουμε το μέλλον μας».

Σε ομιλία της, η κ. Αγρότου είπε πως μια πολύ πρόσφατη ευρωπαϊκή έρευνα αναδεικνύει ότι, ενώ υπάρχει αύξηση στα χρόνια ζωής των πολιτών, δυστυχώς η ποιότητα ζωής και η κατάσταση της υγείας αυτών των ατόμων δεν είναι ανάλογα αυξανόμενη, αφού 80% του πληθυσμού άνω των 65 πάσχει από πολλαπλές και ταυτόχρονες ασθένειες και ο διαβήτης αποτελεί ένα μεγάλο ποσοστό από αυτές.

Όπως ανέφερε, τον περασμένο Μάρτιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα που στόχο έχει την προώθηση μέτρων για από κοινού οργανωμένη προσπάθεια, ώστε να αποφευχθεί η επιδημία του διαβήτη και παράλληλα να βελτιωθεί η αντιμετώπιση και η ποιότητα ζωής των ατόμων με διαβήτη.

Η κ. Αγρότου αναφέρθηκε και στη σύσταση μόλις την προηγουμένη εβδομάδα -στη βάση συμπερασμάτων του Συμβουλίου της ΕΕ που προωθήθηκαν από την Κυπριακή Προεδρία- μιας πανευρωπαϊκής συμμαχίας διαχείρισης και αντιμετώπισης των χρόνιων νοσημάτων που θα έχει ως παράδειγμα καλής συνεργασίας επαγγελματιών υγείας και πολιτών, τον διαβήτη. Με βάση το παράδειγμα του διαβήτη, θα δημιουργηθούν πρωτόκολλα θεραπείας, τεχνικές αντιμετώπισης, πληθυσμιακοί έλεγχοι σε ομάδες κινδύνου, που στόχο θα έχουν την ενδυνάμωση του ρόλου των ασθενών και την ολιστική θεώρηση των χρόνιων νοσημάτων, όπως εξήγησε.

Είπε ακόμα πως το Υπουργείο Υγείας προσφέρει μία ολιστική αντιμετώπιση του διαβήτη, μέσω προγραμμάτων στον τομέα της πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης.

Ανέφερε ακόμα ότι σε πολύ καλά στελεχωμένες διαβητολογικές κλινικές, που έχουν αναβαθμιστεί σε κάθε επαρχία, προσφέρονται υπηρεσίες που περιλαμβάνουν τον συντονισμό πολλών ειδικοτήτων (διαβητολόγου, νευρολόγου, οφθαλμολόγου, διαιτολόγου και ποδιάτρου, καθώς και εκπαιδευμένου νοσηλευτή).

Επίσης, όπως ανέφερε, στην Παιδοενδοκρινολογική Κλινική του Μακαρείου Νοσοκομείου στη Λευκωσία, η οποία προσφέρει υπηρεσίες καθημερινά, 300 περίπου παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη τυγχάνουν εξαιρετικής φροντίδας και εκπαίδευσης, ώστε να ζήσουν μιαν ποιοτική ζωή που δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από αυτήν των συμμαθητών τους.

Σύμφωνα με την Υπουργό, φέτος έχουν δαπανηθεί περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ για φαρμακευτική αγωγή και υπάρχει συνεχώς μια αυξητική τάση, καθώς το συνταγολόγιο συνεχώς εμπλουτίζεται με πιο εξειδικευμένα σκευάσματα.

Η Υπουργός αναφέρθηκε στον ρόλο και τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα στην εδραίωση της Διαβητολογίας στα ιατρικά δρώμενα της Κύπρου, καθώς και στον ρόλο των οργανωμένων φορέων των ατόμων με διαβήτη και των διαιτολόγων και ποδιάτρων του ιδιωτικού τομέα, στον αγώνα εναντίον του διαβήτη και των επιπλοκών του.

Μερικά σημάδια-συμπτώματα του διαβήτη είναι η πολυουρία, πολυδιψία, απώλεια βάρους σώματος, αίσθημα κούρασης, ξηρό δέρμα και στόμα, μούδιασμα στα πόδια, θολή όραση και αργή ίαση πληγών.
alithia.com.cy
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr