Ηλεκτρονικά πλέον τα συμβόλαια για τα ενοίκια

Η νέα υπηρεσία που βάζει τέλος στις επισκέψεις στην Eφορία για την κατάθεση και θεώρηση των μισθωτηρίων συμβολαίων θα καταστήσει ακόμη πιο αποτελεσματικές τις διασταυρώσεις για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων από ενοίκια. 
Οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν ακίνητα θα πρέπει να απευθύνονται πλέον στην ηλεκτρονική πύλη της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Η ηλεκτρονική εφαρμογή ενεργοποιήθηκε και, μέσω αυτής, οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης για την ακίνητη περιουσία.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ, η διαδικασία αυτή δεν καταργεί την ανάγκη υπογραφής έγγραφου μισθωτηρίου που να καταγράφει τις λεπτομερείς συμφωνίες των συμβαλλομένων και να κατοχυρώνει τα εκατέρωθεν συμφέροντά τους, τόσο στις μισθώσεις κατοικιών όσο και στις μισθώσεις κάθε είδους επαγγελματικών ακινήτων.

Υποχρέωση να υποβάλουν το ηλεκτρονικό μισθωτήριο έχουν οι εκμισθωτές - υπεκμισθωτές ακίνητης περιουσίας και όσοι προβαίνουν σε παραχώρηση χρήσης γης και ακινήτου (δωρεάν παραχώρηση ή με αντάλλαγμα σε είδος) υποχρεούνται να δηλώνουν με ηλεκτρονικό τρόπο όλα τα πληροφοριακά στοιχεία των αρχικών ή τροποποιητικών μισθώσεων ή της παραχώρησης της χρήσης, ανεξάρτητα αν πρόκειται για γραπτή ή προφορική συμφωνία. Εξαιρούνται της υποχρέωσης όσοι παραχωρούν δωρεάν κατοικία μέχρι 200 τ.μ., προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία προς ανιόντες ή κατιόντες συγγενείς.

Το μισθωτήριο υποβάλλεται υποχρεωτικά για: αστικές μισθώσεις (κατοικίας), επαγγελματικές/εμπορικές, τουριστικές βραχυπρόθεσμες (διάρκεια μικρότερη του έτους), αγροτικές/γεωργικές και παραχώρηση χρήσης (δωρεάν ή σε είδος).

Την ίδια ώρα, στην «τσιμπίδα» των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων πιάστηκαν περίπου 1 εκ. φορολογούμενοι οι οποίοι δεν πλήρωσαν το ΕΕΤΗΔΕ του 2012 για 1,6 εκατομμύρια ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους. Οι φορολογούμενοι αυτοί καλούνται τώρα να καταβάλουν αναδρομικά ποσά συνολικού ύψους 400 εκ. ευρώ μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου 2014. Οσοι δεν πληρώσουν μέχρι το τέλος του μήνα το «χαράτσι» της ΔΕΗ θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμων, τόκων αλλά και κατασχέσεων καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.

Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι τα νοικοκυριά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, αφού εκτός από το «χαράτσι» της ΔΕΗ που δεν εξοφλήθηκε για 1,6 εκ. ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα σε σύνολο 7,5 εκ., απλήρωτα έμειναν τα τέλη κυκλοφορίας του 2014 για περίπου 200.000 αυτοκίνητα, ενώ δεν καταβλήθηκαν τέλη κυκλοφορίας του έτους 2013 για 95.000 αυτοκίνητα.

Οι ιδιοκτήτες που άφησαν απλήρωτο το «χαράτσι» της ΔΕΗ εντοπίστηκαν μέσω των διασταυρώσεων που έγιναν στους αριθμούς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που αναγράφονται σε καταλόγους πελατών της ΔΕΗ και τους αριθμούς παροχής ρεύματος που αναγράφονται στα έντυπα Ε1 και Ε2 των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων Ε9 και στις αιτήσεις είσπραξης επιδομάτων θέρμανσης.

Έθνος
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr