ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΜΑΝΔΗΛΙΟΥ ΤΕΡΠΝΗΣ

Προς το τέλος του βρίσκεται το διήμερο του Αγίου Μανδηλίου στην Τερπνή όπου οι Απανταχού Τερπνιώτες και οι φίλοι της Τερπνής στο δροσερό πλατανόδασος συναντήθηκαν και γιόρτασαν όλοι μαζί. Τα αναψυκτήρια και οι ταβέρνες πλημμύρισαν από κόσμο κυρίως την παραμονή του Αγίου Μανδηλίου και ταυτόχρονα ανήμερα της Παναγίας, αλλά και ανήμερα της γιορτής του Αγίου Μανδηλίου. Πάρα πολύς κόσμος παρακολούθησε και το εκκλησιαστικό πρόγραμμα με τον εσπερινό την Παρασκευή βράδυ 15 Αυγούστου και την πανηγυρική Θεία Λειτουργία
το Σάββατο πρωί στις 16 Αυγούστου.

Να θυμίσουμε το λόγο κτισίματος του μικρού παρεκκλησίου αλλά και του εορτασμού του Αγίου Μανδηλίου.

Το παρεκκλήσι του Αγίου Μανδηλίου βρίσκεται στον ημιορεινό όγκο της Τερπνής, 3,5 χιλιόμετρα από την Τερπνή και η ιστορία του είναι στενά συνδεμένη με την περιοχή.
Κτίστηκε το 1916, από κατοίκους της Τερπνής οι οποίοι είχαν καταφύγει στο βουνό στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από το χωριό τους, καθώς αυτό είχε μετατραπεί σε μέτωπο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
Στο ορεινό τους καταφύγιο έκτισαν καλύβες, μετά από προτροπή του 
τότε Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτας έκτισαν και ένα εκκλησάκι του Αγίου Μανδηλίου, επειδή την ημέρα που ξημέρωσε
μετά το ανέβασμά τους στο βουνό γιόρταζε το Άγιο Μανδήλιο, ήταν δηλ η επόμενη ημέρα από της Παναγίας. Αυτό το εκκλησάκι προσωρινά αντικατέστησε τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, που υπήρχε στο εγκαταλελειμμένο χωριό τους.
Μέχρι το τέλος του πολέμου (1918), το παρεκκλήσι του Αγίου Μανδηλίου ήταν ο τόπος θρησκευτικής λατρείας των Τερπνιωτών, και το μέρος όπου τελούνταν όλες οι θρησκευτικές τους τελετές.
Το 1958 κατεδαφίστηκε εξαιτίας της κακής του κατάστασης και ξανακτίστηκε από τα θεμέλια από το 16 ο Σύνταγμα Πεζικού (υπό τις διαταγές του Συν/χη Παπαδημητρίου).
Ένα ποταμάκι περνούσε δίπλα από το εκκλησάκι και χώριζε στα δύο το υπέροχο πλατανόδασος, όμως πριν χρόνια αλλάχτηκε ο ρους του ποταμού για να αποφευχθούν οι πλημμύρες και πλέον κυλάει
παράπλευρα του πλατανόδασους. Αν και τελευταία λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας σπάνια τους καλοκαιρινούς μήνες έχει νερό, αντίθετα με το χειμώνα που προσφέρεται ακόμη και για υπέροχη παραποτάμια βόλτα. 
Το παρεκκλήσι του Αγίου Μανδηλίου τιμάται ιδιαίτερα από τους Τερπνιώτες με καθολική αργία στις 16 Αυγούστου.  Όλοι σχεδόν οι Τερπνιώτες το συγκεκριμένο διήμερο 15 και 16 Αυγούστου θα ανέβουν στο εκκλησάκι στον εσπερινό και τη Θεία Λειτουργία και θα διασκεδάσουν στις υπαίθριες ταβέρνες και αναψυκτήρια που λειτουργούν. Παλιά όπως θυμόμαστε από τα παιδικά μας χρόνια οι γονείς μας με τις οικογένειές του εις ανάμνηση των γεγονότων του 1913 ανέβαιναν στο Άγιο Μανδήλιο την ημέρα γιορτής της Παναγίας και κοιμόταν εκεί φεύγοντας το απόγευμα της 16ης Αυγούστου. 
Το 1986 ο Πολιτιστικός σύλλογος του χωριού με την παρότρυνση του χοροδιδασκάλου του Γιάννη Τουλάκη ξεκινάει εκδηλώσεις με τα χορευτικά του τμήματα και γίνεται ακόμη και επίδειξη πάλης. Αυτό με μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται για χρόνια μέχρι που συμβαίνει κάποιο ατύχημα στην πάλη και σταματάνε όλες οι εκδηλώσεις παράδοσης. Μετά χρόνια συνεχίζει τις εκδηλώσεις ο σύλλογος Τερπνιωτών Θεσσαλονίκης για 9 χρόνια, ονομάζοντάς τες "Συνάντηση απανταχού των Τερπνιωτών" και πλείστες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με επιτυχία και πολύ κόσμο. 
Το ραντεβού για τους Τερπνιώτες και τους φίλους τους κάθε χρόνο είναι και θα είναι στο Άγιο Μανδήλιο, στη σκιά του λόφου που φιλοξενεί τον αρχαιολογικό χώρο της Τερπνής στο Παλιόκαστρο.



Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr