ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΕΡΠΝΗΣ

H επιθυμία να κάνουμε κάτι για τον αρχαιολογικό χώρο της Τερπνής υπήρχε από πάντα στα μέλη του Πολιτιστικού,  όπως φυσικά και σε όλους τους Τερπνιώτες. Όμως επειδή την παιδεία την αποκτούμε απο μικροί, θεωρήσαμε ότι έπρεπε να ασχοληθούμε αυτή τη χρονική στιγμή με τα παιδιά μας, για να γνωρίσουν από την τρυφερή ηλικία πόσο σημαντική είναι η ιστορία και ο πολιτισμός του τόπου τους. Να τα βάλουμε το μικρόβιο να γνωρίσουν την πολιτιστική αξία της περιοχής στην οποία κατοικούν, να την εκτιμήσουν και να τη σεβαστούν. Επιδιώξαμε εδώ και μήνες την επαφή με έναν αξιόλογο άνθρωπο που ο σύλλογος έχει συνεργαστεί επανειλημμένα, τη διευθύντρια του Δημοτικού μας σχολείου κ. Γκιοφή Χρυσάνθη αλλά και την υπέροχη κ. Μάλαμα Πηνελόπη, αρχαιολόγο, προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων, Αρχαιογνωστκής Έρευνας και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων στις Σέρρες, προκειμένου τα παιδιά του Πολιτιστικού αλλά και όλοι οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου να ξεναγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015 και να πλημμυρίσει ο χώρος με τις χαρούμενες φωνούλες τους. Για τα αρχαία, την ιστορία και τη σπουδαιότητά τους θα μιλήσει ο κ. Λιούμπας Ιωάννης, αρχαιοφύλακας πληροφόρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, που έχει έλθει και στο παρελθόν αρκετές φορές στην Τερπνή, κάνοντας υπέροχες ομιλίες για τους θησαυρούς της Τερπνής. Αυτή την ημέρα καλούμε και όλο τον κόσμο που επιθυμεί να ξεναγηθεί στο χώρο, να είναι το πρωί της Παρασκευής στις 9 π.μ στο Παλιόκαστρο, πάνω από το Άγιο Μανδήλιο. Γιατί την αγάπη για την ιστορία και τον πολιτισμό μας, τα αποκτούμε από πολύ μικρή ηλικία, τότε που ίσως δεν κατανοούμε όλα αυτά που ακούμε ή βλέπουμε, όμως μένουν βαθιά χαραγμένα στο μυαλό και μαθαίνουμε να τα αγαπάμε και να τα σεβόμαστε.

Καραμπέρη Μαριάνα
η αρχαιολόγος που πραγματοποίησε το 1993
τις ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο της Τερπνής
Πολλές ευχαριστίες πρώτα απ' όλα στην υπέροχη αρχαιολόγο κ. Μάλαμα που η συνεργασία μαζί της ήταν εκπληκτική, στη διευθύντρια του Δημοτικού σχολείου Τερπνής κ. Γκιοφή Χρυσάνθη και τους εκπαιδευτικούς που από την πρώτη στιγμή ανταποκρίθηκαν θετικότατα στην πρόσκλησή μας, στον κ. Λιούμπα Ιωάννη που θα μας κάνει την ξενάγηση και τέλος το Δήμο Νιγρίτας, δήμαρχο, αντιδήμαρχο και υπαλλήλους για τη βοήθεια.

Λυπούμαστε ιδιαίτερα που μετά τόσες προσπάθειες δεν έχουμε ανταποκριθεί όπως θα το επιθυμούσαμε, δεν φτάσαμε στο ποθητό αποτέλεσμα και αν και πέρασαν 22 χρόνια δεν καταφέραμε να ολοκληρώσουμε αυτό που ξεκίνησε η εκπληκτική αρχαιολόγος κ. Καραμπέρη Μαριάνα τον Αύγουστο του 1993, όταν έσκαψε στο Παλιόκαστρο κάτω από αφόρητη ζέστη και οραματίστηκε να ζωντανέψει αυτός ο μεγάλης σπουδαιότητας χώρος, να γίνει επισκέψιμος και να συνεχιστούν οι ανασκαφές, προκειμένου να βγουν στο φως όλοι οι θησαυροί που κρύβει στα σπλάχνα του το Παλιόκαστρο.  Δυστυχώς όσοι περνούνε απ' έξω σήμερα από τον αρχαιολογικό χώρο Τερπνής, μόνο την κλειδαριά αντικρίζουν, κάτι που μας στενοχωρεί ιδιαίτερα και πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει. Χρειάζεται σύγκλιση και στόχευση των προσπαθειών από τη δημοτική αρχή και από όλους μας.
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr