Διερευνητικές επαφές στην Αθήνα για τα αρχαία της Τερπνής

Βούλα Τρ. Αγκαθά
                                                                                       Σερραϊκόν Θάρρος                                                                                 

Καταβάλλονται προσπάθειες για τη συνέχιση του ανασκαφικού έργου

Τις δυνατότητες για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στην Τερπνή διερευνά το τελευταίο διάστημα η δημοτική αρχή Βισαλτίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας που περιλαμβάνει τη διεκδίκηση των Ιαματικών Πηγών, αλλά και του στρατοπέδου στα Θερμά, προκειμένου να λειτουργήσουν συνδυαστικά και συμπληρωματικά ως παράγοντες τουριστικής ανάπτυξης για την περιοχή.
Την Τρίτη μάλιστα, αντιπροσωπεία του Δήμου θα βρεθεί στην Αθήνα για να συναντηθεί με την αν. υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη για το θέμα των Ιαματικών Πηγών και στόχος των μελών της είναι κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εκεί να συναντηθούν και με τον υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη, προκειμένου να του θέσουν το ζήτημα.
terpni arxaia 2
Για τον υπουργό άλλωστε δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα ακούσει για τα αρχαία της Τερπνής, καθώς είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί γι’ αυτά, στις συναντήσεις που είχε το τελευταίο διάστημα με τον Διευθυντή του Δήμου Βισαλτίας και πρώην υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μιχάλη Καρτερό.
Ο κ. Καρτερός του είχε εκθέσει την κατάσταση, όπου απομένουν κάποιες λεπτομέρειες ώστε να ολοκληρωθούν οι απαλλοτριώσεις, ενώ ζητούμενο πλέον είναι να καταστεί ο χώρος επισκέψιμος, αλλά και να συνεχιστεί το ανασκαφικό έργο στην περιοχή, καθώς το υπάρχον έχει αναδείξει σημαντικά μνημεία από μια πόλη που άκμασε για μία χιλιετία περίπου, από τον 6ο π.Χ. μέχρι τον 6ο μ. Χ. αιώνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός έδειξε ενδιαφέρον για τα αρχαία της Τερπνής και ζήτησε συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά και πλήρη φάκελο για την υφιστάμενη κατάσταση, τον οποίο ετοιμάζει ο δήμος σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών και την προϊσταμένη της Κατερίνα Περιστέρη.
Πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι θεωρούν «ευτυχή συγκυρία» για τον Δήμο Βισαλτίας και τη δημοτική αρχή της κυρίας Αγνής Δουβίτσα τις γνωριμίες και τις επαφές του κ. Καρτερού στο «κέντρο» της Αθήνας και με μέλη της κυβέρνησης, ενώ είναι γνωστό ότι στο κινητό του υπάρχει ο αριθμός του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο γνωρίζονται και συνδέονται με φιλία από παλιά και επικοινωνούν απευθείας για θέματα που προκύπτουν.
Εκεί μάλιστα «ποντάρουν» οι τοπικοί παράγοντες, οι σύλλογοι και οι φορείς που εδώ και χρόνια επιδιώκουν να κινηθεί κάτι στον αρχαιολογικό χώρο της Τερπνής, καθώς στις επαφές που είχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια με τους αρμόδιους, πέρα από το ζήτημα των κονδυλίων, προέκυπτε πάντα και ζήτημα πολιτικής βούλησης. Κι εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι χρόνια πριν, τον Μάρτιο του 2010, σε ημερίδα που είχε γίνει για τα προβλήματα της Βισαλτίας, («Η Νιγρίτα στο κόκκινο» ήταν το θέμα της) ο ευεργέτης της περιοχής, βιομήχανος κ. Δημήτριος Αναστασιάδης είχε εκφράσει τη βούληση να συνδράμει και στο ανασκαφικό έργο στην Τερπνή, αλλά έκτοτε δεν ορίστηκε (συνέχιση του ανασκαφικού έργου) από καμία πολιτική βούληση!
Η ανασκαφική έρευνα στην περιοχή λόγω της μεγάλης σημασίας της, είχε χαρακτηριστεί ως συστηματική από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού. Ωστόσο, από το 1993 και παρά τις επανειλημμένες γραπτές και προφορικές κρούσεις προς όλους τους φορείς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού και τις εκάστοτε δημοτικές αρχές, μεσολάβησε μόνο η περιμετρική περίφραξη του χώρου με νομαρχιακή, τότε, πίστωση και η τοποθέτηση σήμανσης και στεγάστρων σε ευπαθείς χώρους.
 terpni arxaia 1
terpni arxaia paidia 1
terpni arxaia paidia 2


Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr