Με κατάνυξη ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας

0
terpni orthodoxia 3 fotini

Στην Τερπνή, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου
 
Με κατάνυξη και λαμπρότητα γιορτάστηκε στην Τερπνή η Κυριακή της Ορθοδοξίας, η πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, κατά την οποία η Εκκλησία μας πανηγυρίζει το θρίαμβο της ορθής πίστεως, της Ορθοδοξίας.
Ο Ιερός Ναός ήταν κατάμεστος και σε ανάμνηση της οριστικής αναστήλωσης των ιερών εικόνων πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση στον αύλειο χώρο της εκκλησίας, με τον ιερό κλήρο και τους πιστούς σε πομπή, ανάμεσά τους και η βουλευτής Σερρών της ΝΔ Φωτεινή Αραμπατζή, με τις εικόνες ανά χείρας.
Το Ωρολόγιο της Εκκλησίας γράφει για τη μεγάλη αυτή γιορτή: «Για εκατό και πλέον χρόνια διαταράχθηκε η Εκκλησία με διωγμούς από κακοδόξους εικονομάχους. Πρώτος υπήρξε ο αυτοκράτορας Λέων ο Ίσαυρος και τελευταίος οΘεόφιλος, άνδρας της αγίας Θεοδώρας, η οποία μετά το θάνατο του συζύγου της ανέλαβε την εξουσία και στερέωσε πάλι την Ορθοδοξία μαζί με τονΠατριάρχη Μεθόδιο. Η Βασίλισσα Θεοδώρα διακήρυξε δημόσια ότι ασπαζόμεθα τις Εικόνες, όχι λατρευτικά, ούτε ως Θεούς, αλλά ως εικόνες των αρχετύπων. Την πρώτη Κυριακή των νηστειών το έτος 843, η Θεοδώρα μαζί με το γιό της αυτοκράτωρα Μιχαήλ, λιτάνευσαν και ανεστήλωσαν τις άγιες εικόνες μαζί με τον κλήρο και το λαό. Από τότε εορτάζουμε κάθε χρόνο την ανάμνηση αυτού του γεγονότος γιατί καθωρίσθηκε οριστικά ότι δεν λατρεύουμε τις Εικόνες, αλλά τιμούμε και δοξάζουμε όλους τους Αγίους που εικονίζουν και λατρεύουμε μόνο τον εν Τριάδι Θεό. Τον Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα και κανένα άλλο είτε Άγιο είτε Άγγελο».

Β.Α.
terpni orthodoxia1
terpni orthodoxia 2


Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr