ΨΩΜΙ ΖΕΑΣ

κ. ΑΘΗΝΑΣ ΤΕΡΖΑΚΗ
ΥΛΙΚΑ
1/2 κ. αλεύρι ζέας
1/2 κ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ μαγιά
μια χούφτα προζύμι (αν έχετε)
1 ποτήρι νερό 
1 κουτάκι μπύρα
1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
3 κουταλάκια γλυκού αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Λιώνουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη να γίνει πολτός και μόλις λιώσει στη λεκανίτσα προσθέτουμε και το προζύμι, ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι στο αλεύρι όχι στη μαγιά, το νερό και τη μπύρα.
Ζυμώνουμε μέχρι να μην κολλάει στα χέρια μας. Στο τέλος του ζυμώματος ρίχνουμε στη λεκάνη 1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο για να μην κολλάει.Το αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για μισή ώρα, ή περισσότερο αν χρειαστεί , ανάλογα πόσο ζεστό είναι το μέρος που βάζουμε σκεπασμένο το ζυμάρι μας.
Μόλις φουσκώσει το χωρίζουμε στα τέσσερα και βάζουμε στις φόρμες τα καρβέλια. Το χαράζουμε ελαφρώς από πάνω και το αφήνουμε ξανά να φουσκώσει.
Τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς πάνω κάτω για 1 ώρα, αφού έχουμε προθερμάνει το φούρνο.

Σημείωση
Αν θέλετε, προτιμήστε το αλεύρι σας να είναι μισό ζέας μισό για όλες τις χρήσεις για καλύτερο χρώμα και περισσότερο φούσκωμα. Το σκέτο αλεύρι ζέας κάνει το ψωμί σκουρόχρωμο και δε φουσκώνει πολύ.Επομένως αν χρησιμοποιήσετε σκέτο το αλεύρι ζέας βάλτε περισσότερη μαγιά και αφήστε το περισσότερη ώρα να φουσκώσει.
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr